Harde anklager mot avtroppende NATO-sjef

I Wikileaks-lekkasje.

FORGJENGER:  Jens Stoltenberg tar over som NATO-sjef etter danske Anders Fogh Rasmussen. Foto: Virginia Mayo / Pool / AFP Photo / NTB Scapix
FORGJENGER: Jens Stoltenberg tar over som NATO-sjef etter danske Anders Fogh Rasmussen. Foto: Virginia Mayo / Pool / AFP Photo / NTB Scapix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Samtidig med at Anders Fogh Rasmussen takker av etter fire år som generalsekretær i NATO, kaster et lekket dokument lys over hvordan han i sin tid angivelig sikret seg toppjobben.

Et diplomatisk notat fra USAs ambassade i København, som er offentliggjort av Wikileaks, avdekker hvordan Tyrkia blokkerte utnevnelsen av Fogh Rasmussen i 2009.

- Hemmelig hestehandel Notatet, som er ført i pennen av USAs chargé d'affaires Terence McCulley, mer enn antyder at danske myndigheter gjorde en hemmelig hestehandel med tyrkerne, noe som til slutt førte til stenging av en kurdisk TV-stasjon som sendte fra Danmark.

- Blant tiltakene man har lovet Tyrkia for at de ikke skal blokkere statsminister Fogh Rasmussens utnevnelse som generalsekretær i NATO, er at Danmark trapper opp anstrengelsene mot Roj TV, heter det i notatet.

Tyrkiske anklager Anklager og spekulasjoner om en hestehandel forut for utnevnelsen av Fogh Rasmussen var oppe i nyhetsbildet også i 2009 og 2010.

Tyrkia hadde i lengre tid forsøkt å overtale Danmark til å stenge Roj TV, som de anklaget for å være talerør for den kurdiske PKK-geriljaen og oppmuntre til terrorisme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer