Harde fronter i valgfarsen

NEW YORK (Dagbladet): Bikkjeslagsmålet om Det hvite hus har nå gått over i åpen krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush anklager Floridas høyesterett for misbruk av makt og har anket saken til føderal høyesterett. Miami har gitt opp håndtellingen. Dick Cheney er på sykehus, og Al Gore deler ut kalkuner.

Bush begynte dagen i går med meldingen om at hans visepresidentkandidat, Dick Cheney, var innlagt på sykehus i Washington etter smerter i brystet. Cheney har hatt tre hjerteattakk for noen år siden. Fra sykehuset melder man at Cheney hadde et lite hjerteattakk.

Republikanerne kjemper også for at forhåndsstemmer fra utlandet som er blitt avvist fordi de ikke hadde poststempel, skal telles med.

Frist mandag

Bush gikk så ut på tv og skjelte ut Floridas høyesterett etter at en enstemmig rett sa at alle stemmer som håndtelles skal regnes med i totalregnskapet. Fristen er mandag morgen. De seks demokratiske og den ene uavhengige høyesterettsdommeren er ikke nådige mot delstatens republikanske regjering og statssekretær Katherine Harris. Høyesterett har gitt de tre distriktenes valgstyrer ansvaret for hvilke stemmer som skal telles opp.

Det resulterte i går i håndgemeng mellom rasende dressprotestanter i Miami. Republikanere skrek at demokrater stjeler valget etter at de ble nektet å komme inn i rommet hvor stemmer skulle håndtelles.

Bush leder

Da både demokrater og republikanere slapp inn, var det klart for valgstyret at de ikke ville rekke fristen. De tre demokratene avblåste hele håndopptellingen i et distrikt som kunne gitt Al Gore mange stemmer.

George Bush leder nå med 930 stemmer. Disse er telt opp for hånd i Palm Beach, og Broward truer neppe Bushs forsprang. Derfor kjemper Gore-leiren for at tusenvis av stemmesedler med såkalt «smilehull», et lite merke istedenfor et hull på stemmeseddelen, skal telles opp. Bare da kan han vinne Florida.

HÅNDGEMENG: Demonstranter fra det republikanske partiet stormet i går lobbyen i en regjeringsbygning i Miami der stemmetellerne hadde et møte. Republikanerne mente noe muffens pågikk bak dørene.