Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harde IS-kamper ved grensen til Tyrkia

Den islamske stat (IS) nærmer seg kontroll over viktig grenseby.

ANGREP: Kurdiske militser kjemper mot IS-militanter i den Syriske byen Kobani ved grensen til Tyrkia. Foto: SCANPIX/EPA/SEDAT SUNA
ANGREP: Kurdiske militser kjemper mot IS-militanter i den Syriske byen Kobani ved grensen til Tyrkia. Foto: SCANPIX/EPA/SEDAT SUNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Opprørere fra Den islamske staten (IS) forsøker å ta kontroll over den den viktige grensebyen Kobani. Mandag melder flere kilder at de har tatt seg inn i byen.

Propaganda Et sort flagg, som ser ut til å tilhøre IS, var synlig på toppen av en bygning i Kobani, melder nyhetsbyrået Reuters. Kurdisk milits sier at det er propaganda fra IS, og at de ikke har tatt kontroll over byen.

- ISIL har bare satt et flagg på en bygning på den østlige delen av byen. Det er ikke inne i byen, men de voldsomme kampene i området fortsetter, sier journalisten Ismail Eskin til Reuters.

Offensiven fra IS kommer under et døgn etter at en kvinnelig selvmordsbomber sprengte seg selv i et angrep mot IS.

Kobani, som heter Ain al-Arab på syrisk, ligger på grensen mot Tyrkia. Byen ansees som et viktig strategisk punkt i kampen mellom IS og den kurdiske militsen.

Dersom opprørerne fra IS tar kontroll over Kobani vil de kontrollere store landområder helt fra deres selverklærte hovedstad Raqqa, ved elven Eufrat, til den Tyrkiske grensen, skriver CNN.

Tyrkiske stridsvogner Det er tidligere meldt at nærmere 200 000 innbyggere har flyktet over grensen til Tyrkia, etter at IS startet sine angrep mot byen. Den kurdiske militsen som har forsvart byen har bedt om hjelp. Etter en lang periode med harde kamper er de nesten tom for ammunisjon.

Mandag utplasserte Tyrkia flere stridsvogner langs grensen til Syria og Kobani, men de har foreløpig ikke grepet inn i konflikten.

Tyrkia har en sørlig grense mot Syria på 822 kilometer, men Tyrkia ble forrige uke beskyldt for å ha hindret kurdisk motstand mot IS. FN har varslet at så mange som 400.000 mennesker kan velge å flykte og forsøke komme seg over til den tyrkiske siden.

- De skyter med bomber Forrige uke pågikk det harde kamper mellom opprørerne og kurdisk milits bare noen få hundre meter sør for byen.

- De skyter med bomber og slik, men de klarer ikke å komme inn i Kobani ennå. Geriljakrigerne har klart å stoppe angrepene. Vi vil ikke gi fra oss Kobani, sa norskkurderen Refîk Gefur, talsmann ved Kurdistans Nasjonale Kongress (KNK), til Dagbladet for en uke siden.

- IS har passert toppen Selv om jihadistgruppen er på offensiven i de kurdiske områdene i Nord-Syria, mener flere eksperter at IS har passert toppen og er på vikende front. Seniorforsker Sverre Lodgaard, i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), mener de alliertes flyangrep mot sentrale stillinger har svekket IS.

- Det skjer en polarisering, som kan bety flere IS-krigere. Men kanskje har IS passert toppen, for bombingen fratar dem oljeinntekter og tunge våpen som blir vanskelig å erstatte, sa Lodgaard til Dagbladet forrige uke.

Han mener at IS gjør de samme feilene som al-Qaida gjorde i Irak, og som førte til at de ble bekjempet der for 7 år siden.

- De forfekter en ekstrem variant av islam, krever at alle skal underkaste seg, og farer fram med en bestialitet som er blitt for mye selv for al Qaida, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling