KAMPER: Røyken stiger fra kampene i syriske Aleppo. Foto: REUTERS/Rodi Said/NTB scanpix
KAMPER: Røyken stiger fra kampene i syriske Aleppo. Foto: REUTERS/Rodi Said/NTB scanpixVis mer

Harde kamper i Aleppo. Syriske styrker har gått på stort tilbakeslag

Opprørerne skal ha klart å lage forsyningslinje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske styrker omgrupperer i de vestlige områdene av Aleppo etter meldinger om at opprørerne har klart å lage en forsyningslinje inn til en beleiret del av landet største by.

En større gruppe opprørere og islamister sørget for å åpne ruten gjennom regimekontrollerte områder inn i den østlige delen av Aleppo lørdag der det bor anslagsvis 250 000 mennesker.

I dag er byen delt mellom regimet i vest og en rekke ulike opprørsgrupper i øst, samt den kurdiske militsen YPG i nord. Etter regjeringens russiskstøttede offensiv i vinter, har opprørerne bare hatt én forsyningsrute til byen.

- Tilbakefall for regimet

Gjennombruddet førte til feiringer i de østlige distriktene og skapte frykt i de regimekontrollerte vestlige områdene av Aleppo.

Rami Abdulrahman, som leder eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), hevdet søndag at åpningen av forsyningsruten var ett av de mest betydningsfulle tilbakefallene for syriske myndigheter siden konflikten startet i mars 2011.

- På tross av mer enn 600 russiske angrep, vil ikke regimestyrkene klare å beholde sin posisjon, mente han.

Russland har siden 20. september i fjor bidratt med støtte fra luften til grupper som er lojale mot Syrias president Bashar al-Assad.

SOHR rapporterer om jevnlige luftangrep og kamper i sør i byen, der opprørere overtok et militærakademi lørdag. De beveget seg lørdag inn i Ramussa-distriktet i nordøst der de slo seg sammen med opprørere som hadde kjempet inne i den beleirede bydelen.

- Omgruppert

Ifølge lokale medier er regimets styrker på defensiven, og de melder at de regimekontrollerte områdene mangler mat og drivstoff.

- Styrkene våre har omgruppert seg etter angrepet som ble gjennomført av tusenvis av leiesoldater, og hæren har funnet en ny rute som skal slippe mat og drivstoff inn vest i Aleppo, ble det sagt på en statlig TV-kanal søndag.

Pave Frans fordømte søndag tallet på drepte sivile som uakseptabelt og nevnte spesielt antall drepte barn.

Ifølge SOHR er minst 130 sivile drept siden opprørsstyrkene innledet det siste angrepet mot Aleppo i sør 31. juli.

Mer enn 700 er drept på begge sider, de fleste av dem opprøre, ifølge eksilgruppen.

(NTB)