Harde kamper i Kosovo - norske soldater skadd

Seks norske KFOR-soldater ble lettere skadd under kamper i Kosovo onsdag kveld. 14 serbere og albanere ble drept, og opp mot 400 er såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kosovo opplever de verste etniske sammenstøtene på tre år. De norske soldatene står ved en sperring ved den lille byen Caglavica, 2 kilometer sør for hovedstaden Pristina i Kosovo for å holde albanere og serbere fra hverandre.

De norske styrkene ble onsdag kveld tvunget til å åpne ild mot en albansk mann som i bil forsøkte å forsere sperringen. To av de norske soldatene ble lettere skadd da de ble truffet av bilen. En stor folkemengde med albanere forsøkte å komme seg forbi sperringen for å ta seg mot områdene hvor det bor serbere.

Oberstløytnant Tore Idsøe ved Fellesoperativt hovedkvarter i Jåttå ved Stavanger sier til NTB at han beklager at den albanske sjåføren ble drept, men sier soldatene handlet i rent selvforsvar da de regelrett ble påkjørt.

- Ytterligere fire ble lettere skadd i sammenstøt med demonstrantene, og noen til fikk kuttskader, sier Nils Hanheide, sjef for de norske styrkene i Kosovo, til NTB.

250 involvert

Rundt 250 norske soldater var ved 22-tiden onsdag kveld involvert i de kraftige urolighetene ved byen Caglavica. På spørsmål om hvordan de norske soldatene har reagert på opptøyene, sier Hanheide at dette er en oppgave som soldatene er trent for, men som ingen liker.

- Å holde kontroll over menneskemengder er en av de vanskeligste oppgavene de får, men de har klart å holde sperringen så langt, sier han.

Ved midnatt holdt folkemengdene seg fremdeles i nærheten av sperringen, og soldatene vil derfor være klare til innsats resten av natten. En mindre del av den norske styrken er utplassert ved en annen sperring et stykke unna, men her har det ifølge Hanheide vært roligere.

14 drept

Helsedepartementet i Kosovo bekreftet onsdag kveld at det var registrert 14 drepte i løpet av dagen, melder nyhetsbyrået Reuters. Seks ble drept i Mitrovica, tre i byen Lipljan sentralt i Kosovo, tre i Caglavica, én person i Pec og én i Urosevac. Åtte av de drepte skal være albanere. Opp mot 400 skal i tillegg være såret.

Blant de sårede er elleve franske KFOR-soldater. For tre av dem er tilstanden alvorlig. FN har innført portforbud i deler av provinsen etter opptøyene. Kirkens Nødhjelp har stengt begge sine kontorer på sørsiden og nordsiden i Mitrovica.

Pascal Fieschi, som leder OSCEs delegasjon i Kosovo, fordømte onsdag kveld opptøyene.

- Slik vold forårsaker bare personlig smerte og skader forholdet mellom ulike folkegrupper. Den vil også gjøre det vanskeligere å finne varige løsninger på problemene i Kosovo, sa han.

Verste på tre år

Sammenstøtene er de verste på over tre år i FN-kontrollerte Kosovo, som formelt er en del av Serbia og Montenegro.

- Situasjonen er helt sinnssyk, sier en talskvinne for FN-politiet til nyhetsbyrået Reuters. - Dette kommer til å bli svært alvorlig.

Både FN-politi og styrker fra den NATO-ledede KFOR-styrken ble satt inn med pansrede kjøretøyer for å få kontroll med situasjonen og gjenopprette ro og orden. FN-politiet i byen Mitrovica skjøt med gummikuler og brukte tåregass for å få kontroll over en gruppe rasende albanere. To av FNs politibiler ble satt i brann.

Sammenstøtene begynte onsdag formiddag. Mange av de etniske albanerne i Mitrovica er rasende etter at tre albanske barn druknet tirsdag. En utbredt oppfatning er at barna ble jaget av serbere ut i en flomstor elv.

NTB

SKADD:Albanere bærer bort en skadet etter sammenstøt i Pristina onsdag kveld.
KASTER STEIN: Serbere og etniske alvanere kaster stein på hverandre i Mitrovica 40 kilometers nord for hovedstaden Pristina.
GÅR IMELLOM: Soldater fra den internasjonale KFOR-styrken går imellom for å huindre kamper mellom serbere og albandere i Mitrovica.
I BRANN: Flere hus er i brann i landsbyen Caglavica etter sammenstøtene.