Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harde kamper i Kosovo

PRISTINA (NTB-Reuters-DPA): Stridsvogner og artilleri fra den jugoslaviske regjeringshæren bombarderte i dag en rekke mål i det sentrale Kosovo som ifølge serbiske militære holdes av geriljaen. Kosovoalbanske kilder oppgir at 266 000 mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensikten med det som ifølge radiostasjonen B 92 i Beograd er de hardeste kampene siden de væpnede sammenstøtene begynte i februar i år, skal være å holde hovedveien åpen mellom provinshovedstaden Pristina og provinsens nest største by Pec.

Svart røyk veltet opp fra brennende bygninger i landsbyen Komorane, og kraftige eksplosjoner kunne ses når granatene traff sine mål. Lyden av tunge kanonskudd og hvinene fra artillerigranater kunne høres over hele dalen.

En kosovoalbansk familie på flukt i en trekjerre opplyser at landsbyene rundt Komorane var praktisk talt tomme. En annen kosovoalbaner opplyser å ha sett en ødelagt stridsvogn som hadde kjørt på en landmine.

Offensiv

Radiostasjonen B 92 siterer en serbisk offiser som hevder at målet med den siste offensiven var å ødelegge baser tilhørende den kosovoalbanske geriljaen UCK.

Ifølge radiostasjonen foregikk det kamper på minst ti forskjellige steder.

Både serbiske myndigheter og det kosovoalbanske informasjonssenteret i Pristina melder om flere geriljaangrep på enheter fra den jugoslaviske hæren.

Brente jords strategi

Kosovoalbanernes største politiske parti, LDK, fordømte den serbiske offensiven på det sterkeste og oppfordret USA, NATO, EU og FN til straks å reagere for å stoppe «åpen aggresjon».

- Offensiven utvider sonene med etnisk rensing og ødelegger kosovoalbanske bosettinger. Den jugoslaviske hæren griper til den brente jords strategi for å hindre at fordrevne skal vende tilbake, sier partiet som ledes av den moderate folkevalgte presidenten, Ibrahim Rugova.

Det kosovoalbanske informasjonssenteret KIC i Pristina opplyste i dag at det til nå hadde vært kamper i 269 landsbyer i 14 distrikter i Kosovo-provinsen.

(NTB)

NYE KAMPER: Serbiske styrker forsøker å åpne en vei som har vært stengt i måneder. De hardeste kampene på lenge foregår nå i Kosovo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!