Harde kamper i natt

Det raste harde kamper på Vestbredden i natt, etter at israelske styrker gikk inn i byen Jenin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harde kamper raste natt til tirsdag i Jenin på Vestbredden, etter at israelske stridsvogner rykket inn i byen. Stridsvognene ødela en politistasjon, opplyste øyenvitner.

Aksjonen mot Jenin kom etter at byen ble brukt som base av to selvmordsbombere som torsdag og søndag slo til mot israelske mål og drepte 16 mennesker. Palestinere skjøt mot de israelske angriperne, sa sikkerhetstjenestemenn på stedet.

Ved 03-tiden norsk tid, et par timer etter at israelerne rykket inn i Jenin, ble det meldt at stridsvognene var på vei ut av byen igjen. Samtidig fortalte øyenvitner at et medlem av den palestinske presidenten Yasser Arafats livvakt var såret, etter at israelske soldater skjøt mot bilen hans i byen Ramallah på Vestbredden.

Husstriden over?

Palestinerne gikk mandag til generalstreik i protest mot israelernes stengning av Orient House, det symboltunge palestinske hovedkvarteret i Øst-Jerusalem. Men senere på dagen så det ut til at denne striden, som har skapt voldsom harme også på moderat palestinsk hold, kunne gå mot en løsning.

Israels utenriksminister Shimon Peres sa til saudiarabisk fjernsyn at Orient House snart ville bli levert tilbake til palestinerne. -Stengningen er ikke permanent, og det dreier seg om et privat hus vi raskt vil gi fra oss, framholdt utenriksministeren, som tilføyde at aksjonen mot huset var ment som «et diskret signal» til Arafat og hans folk..

Peres forberedte seg mandag på mulige nye samtaler med palestinske ledere. Hans sjef, statsminister Ariel Sharon, skal ha gitt betinget klarsignal for et forsøk på å få slutt på den ti måneder lange voldsbølgen i Midtøsten.

Resultatløst møte

USAs president George W. Bush oppfordret mandag israelerne til å være tilbakeholdne med nye aksjoner mot palestinerne. Den amerikanske Midtøsten-utsendingen David Satterfield holdt mandag kveld samtaler med Yasser Arafat i Ramallah, men ifølge palestinske talsmenn kom det svært lite ut av dette møtet.

- Møtet brakte intet nytt, og presidenten beklaget amerikanernes vage holdninger, sa Arafats nære rådgiver Nabil Abu Rudeina etter samtalene i Ramallah. Han tilføyde at Arafat hadde understreket nødvendigheten av at israelerne leverer fra seg Orient House.

Minst 516 palestinere, 147 israelere og 14 israelskarabere har mistet livet siden det palestinske opprøret mot Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza-stripen eksploderte i september i fjor. Denne Intifadaen brøt ut etter at fredsforhandlingene hadde kjørt seg fast.

Ber om møte i FNs sikkerhetsråd

De palestinske selvstyremyndighetene ba i dag om at FNs sikkerhetsråd må møtes umiddelbart for å tilby palestinerne internasjonal beskyttelse, etter at Israel natt til tirsdag gikk inn i den palestinske byen Jenin.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat sier de palestinske lederne har bedt USA om ikke å blokkere skritt for å tilby beskyttelse.

Det palestinske styret har også tatt kontakt med EU og flere andre etter at israelske bulldosere og stridsvogner gikk inn i byen og ifølge øyenvitner ødela en politistasjon. Etter tre timer trakk de seg ut.

Den israelske hæren sier de gikk inn i byen fordi palestinske bombeaksjonister har brukt den som base. Hæren benekter at de åpnet ild under aksjonen. Ifølge palestinske kilder ble fire palestinske sikkerhetssoldater skadd i angrepet.

Det var første gang hæren gikk så langt inn i en palestinskstyrt by etter at det palestinske opprøret, intifadaen, begynte for ti måneder siden.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>AKSJONERTE: Israelske stridsvogner før de gikk inn i byen Jenin på Vestbredden i natt.