Harde kamper i Sør-Ossetia

Georgiske soldater omringet hovedstaden i utbryterregionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Georgiske soldater gjennomførte omfattende angrep på mål i Sør-Ossetia natt til fredag og har omringet hovedstaden i utbryterregionen.

Få timer etter at myndighetene i Georgia og Sør-Ossetia ble enige om en våpenhvile og krisesamtaler torsdag, var kampene i gang igjen med full styrke natt til fredag.

Tbilisi anklaget separatister for å ha gått til angrep på georgiske landsbyer, og georgiske stridsvogner innledet deretter et angrep på hovedstaden Tskhinvali natt til fredag, melder Interfax.

- Et hard slag er i gang, sier Sør-Ossetias leder Eduard Kokojtij.

Georgias minister for reintegrering Temur Jakobasjvili sier Tskhinvali er omringet av georgiske soldater og at soldatene har tatt kontroll over fem landsbyer i regionen.

FN-møte


FNs sikkerhetsråd ble torsdag kveld enige om å holde et ekstraordinært møte om situasjonen i Sør-Ossetia, ifølge en belgisk diplomat. Russland krever at verdenssamfunnet reagerer og ber Sikkerhetsrådet jobbe for en løsning på konflikten.

- Det er ikke for sent å unngå et omfattende blodbad og nye ofre, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

- De georgiske lederne må gå tilbake til siviliserte metoder for å løse de kompliserte problemene.

Det meste av Sør-Ossetia har siden 1990-tallet vært kontrollert av en separatistregjering, som ikke er internasjonalt anerkjent.

Separatistene i Sør-Ossetia har politisk støtte fra Moskva, og Russlands regionutsending Jurij Popov mener NATO nå bør gjøre en ny vurdering om alliansen vil la Georgia bli medlem.


HAR BRUTT UT KAMPER: Bildet viser georgiske soldater på vei mot grensa mot Sør-Ossetia i går. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/SCANPIX
HAR BRUTT UT KAMPER: Bildet viser georgiske soldater på vei mot grensa mot Sør-Ossetia i går. Foto: VANO SHLAMOV/AFP/SCANPIX Vis mer

Mange liv


Kampene i regionen natt til fredag har kostet mange liv, sier separatistenes representant i Moskva. En russisk journalist i Tskhinvali sier minst 15 personer er drept i byen.

- Jeg bekrefter at det er minst 15 er døde. Dette er folk vi har sett i hagene og gatene, sier TV-journalisten Andrej Tsjistjakov.

Samtidig melder russiske medier at flere hundre frivillige fra Russland og den georgiske utbryterregionen Abkhasia er på vei til Sør-Ossetia for å delta i separatistenes kamp mot georgiske soldater.

- Flere hundre frivillige fra Nord-Ossetia er på vei til Sør-Ossetia. Vi kan ikke stoppe dem eller hindre dem i å dra, sier lederen i russiske Nord-Ossetia, Tajmuraz Mamsurov til nyhetsbyrået Interfax.

I Abkhasia sier utbryterregionens leder Sergej Bagapsj at om lag 1.000 frivillige er på vei til Sør-Ossetia.

(NTB)

Harde kamper i Sør-Ossetia