Harde pakker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Man trenger ikke se lenger enn forlagenes skrytelisteannonser med opplagstall for å vite hva som ligger under de fleste juletrær i kveld: Bøker. Nordmenn kjøper mer bøker enn noen gang før, både til hverandre og til seg selv. I Norge er ikke boka truet, selv om noen vil hevde at fokuset på bestselgerne skjer på bekostning av smalere litteratur. Men suksessen til det nyåpnede Litteraturens Hus i Oslo viser at bokinteressen er både bred og dyp her til lands.

Det økende salget tilsier at den nye bransjeavtalen er en suksess. Det er likevel grunn til å bekymre seg for bredden i utvalget i noen bokhandler, og bøker er i høyere grad blitt en ferskvare. Uansett er økt boklesning og bokinteresse klare sunnhetstegn, både for samfunnet og forlagsbransjen.

Men selv om bransjen kan feire jul med rekordtall, er bøker i Norge fortsatt langt dyrere enn i vårt naboland Sverige. Det tyder på at der bør være rom for lavere priser også i Norge. Kjøper vi flere bøker bør prisene også kunne senkes. Julegaven neste år bør være billigere bøker til oss alle.