Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Harde sammenstøt i Belfast

Tusener av protestanter inntok torsdag Nord-Irlands gater i protest mot at de ikke fikk marsjere sine tradisjonelle ruter. I går kveld kom det til harde sammenstøt mellom politi og katolikker i Belfast. Flere katolikker og 113 politifolk ble skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tungt bevæpnet politi og helikopter var satt inn for å hindre sammenstøt mellom protestanter og katolikker under torsdagens protestantiske protestmarsjer.

Bråket startet da protestanter marsjerte gjennom det katolske området i Ardoyne i nordlige Belfast, og provoserte katolske nasjonalister brøt seg gjennom politisperringene, melder CNN.

Politiet satte inn vannkanoner for å roe folkemassene, og bensinbomber fløy gjennom lufta.

Ifølge BBC er minst 113 politifolk skadd etter å ha blitt angrepet med steiner, flasker og mursteiner.

Flere politifolk skal ha blitt påtent da demonstranter kastet bensinbomber på dem. En politimann ble angrepet med en ishakke, og tilstanden hans er alvorlig.

IRAs politiske fløy, Sinn Fein, melder at også mange katolikker fra området er skadd etter at politi skal ha skutt med gummikuler.

Bråket varte ut i de små timer natt til fredag.

Provoserende marsj

Det var etter at Orangeordenen ikke fikk marsjere sine tradisjonelle ruter på den årlige 12. juli-marsjen, som markerer et høydepunkt under protestantenes marsjsesong, at de store protestmarsjene kom i stand.

Til lyden av trommer og fløyter deltok over 100 000 medlemmer av Orangeordenen og sympatisører deltatt i torsdagens protestmarsjer over hele Nord-Irland.

Gårsdagens marsj markerer protestantiske Vilhelm av Oraniens seier over den katolske kong James II.

Katolikker provoseres av protestantenes opptog, og det har ved flere tidligere anledninger kommet til opptøyer og bråk når protestanter med bowlerhatter og oransje ordensbånd marsjerer gjennom katolske områder.

Tildelt nye ruter

Spesielt samlet marsjer i Belfast og Londonderry store folkemengder, og stemningen blant unionistene var amper.

Over hele Nord-Irland stiger spenningen under marsjsesongen. Natt til torsdag ble 21 politimenn skadd under opptøyer i Portadown. Omkring 100 protestanter skapte bråk under et tradisjonelt fyrverkeri kvelden før 12. juli-marsjene. Da politiet besluttet at arrangementet måtte flyttes innendørs for å hindre angrep på et katolsk nabolag, utartet bråket til opptøyer. Andre unionister mener RUC overreagerte og har rettet skarp kritikk mot ledelsen.

Tar avstand fra samtaler

Tidligere i går provoserte Orangemedlemmer og andre protestanter store folkemengder på sin vei, og samlet seg i 19 samlingspunkt.

Overalt på samlingspunktene var stemningen amper, og statsminister Tony Blair og den britiske regjeringen ble skarpt kritisert. De marsjerende prostestantene tok også klar avstand fra fredagens planlagte fortsettelse av fredssamtalene i Staffordshire. Samtalene har som mål å redde Langfredagssavtalen.

Medlemmene av Orangeordenen mener den katolske minoriteten favoriseres på bekostning av protestanter.

Langfredagsavtalen har hatt som mål å skape fredelig sameksistens mellom katolikker og protestanter i Nord-Irland. Siden 1998 har Nord-Irland hatt en egen lokalforsamling og -regjering.

Unionistpartiets David Trimble fikk stillingen som førsteminister fordi det er det største protestantiske partiet, mens katolikken Seamus Mallon ble nestleder.

Avvæpning av paramilitære gruppe har hele tida vært et helt sentralt punkt, og det var i protest mot at IRA ikke la ned flere våpen at fredsprisvinner Trimble trakk seg.

På fredag gjør man et forsøk på å redde restene av avtalen.

<B>HARDT SKYTS: </B>Demonstrantene brukte det de hadde for hånda mot politiet - stein, murstein, flasker og brannbomber.
<B>OMSORG:</B> Politifolkene var raske med å sikre og ta vare på sine skadde i gateslagene.
TAKTFAST: Orangeordenen i taktfast marsj. I dag feiret ordenen 12. juli, som markerer seier over katolikkene.
ARDOYNE I BRANN: En maskert nasjonalist protesterte torsdag mot Orangeordenens marsj gjennom det katolske området.
FRYKTLØSE: Demonstrantene lot seg ikke skremme av de væpnede politistyrkene.
<B>VANNKANONER:</B> Politiet svarte med vannkanoner og køller.
<B>TUNGT BEVÆPNET:</B> Royal Ulster Constabulary Police var tungt bevæpnet, og hadde både skuddsikre vester og panserkjøretøy. Det fikk de god bruk for.<br>Alle foto: SCANPIX/REUTERS<BR>
<B>113 POLITIFOLK SKADD: </B>Minst 113 politifolk ble skadd i opptøyene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media