Harde skyts og isfront mellom menneskerettighets-eksperter

Amerikansk økonom hevder lederen av Oslo Freedom Forum er høyrevridd og uten troverdighet - og anklages selv for å være en betalt pr-agent for president Hugo Chavez.

HARDE BESKYLDNINGER:  - Thor Halvorsens organisasjon Human Rights Foundation har liten eller ingen troverdighet, sier Mark Weisbrot, en av verdens ledende Latin-Amerika-eksperter, her utenfor Grand Hotel, hvor Oslo Freedom Forum avholdes. Halvorssen svarer til Dagbladet at den verdenskjente regissøren Oliver Stones nye film om president Chavez er betalt av Chavez-regimet, og at manusforfatter Weisbrot er presidentens betalte pr-agent. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HARDE BESKYLDNINGER: - Thor Halvorsens organisasjon Human Rights Foundation har liten eller ingen troverdighet, sier Mark Weisbrot, en av verdens ledende Latin-Amerika-eksperter, her utenfor Grand Hotel, hvor Oslo Freedom Forum avholdes. Halvorssen svarer til Dagbladet at den verdenskjente regissøren Oliver Stones nye film om president Chavez er betalt av Chavez-regimet, og at manusforfatter Weisbrot er presidentens betalte pr-agent. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): «Kjøpt og betalt». «Uten troverdighet». Beskyldningene hagler mellom to de to internasjonale Latin-Amerika-ekspertene.

Oslo Freedom Forum, med norsk-venezuelaneren Thor Halvorssen og hans Human Rights Foundation som primus motor, går inn i sin tredje arrangementsdag, med blant andre Nobels fredsprisvinner Lech Walesa som trekkplaster.

Samtidig avholder Universitetet i Oslo og Oslo Dokumentarkino et arrangement, som hevder å gi et bredere og mer korrekt bilde av den politiske situasjonen i Venezuela og Latin-Amerika.

Trekkplaster her er amerikaneren Mark Weisbrot, som presenteres som «en av verdens ledende kunnskapspersoner» på Venezuelas  økonomi". 

Dagbladet har bedt Weisbrot kommentere påstandene denne uka, om at Oslo Freedom Forum holder seg med talere — presentert som «Human Rights Heroes» og «Voices of Freedom» — men som også har vært involvert i militærkupp.

Weisbrot retter nå harde skyts mot arrangementsansvarlig Thor Halvorssen.  

- Ingen troverdighet
- Thor Halvorsens organisasjon Human Rights Foundation er en høyst politisert organisasjon, med liten eller ingen troverdighet i menneskerettighets-verdenen, skriver Weisbrot i en e-post til Dagbladet.

- Organisasjonen hans deler syn med ultra høyre-fløyer i Latin-Amerika. Dens angrep er i hovedsak rettet mot regjeringer til venstre for sentrum, som Ecuador, Bolivia og Venezuela. Halvorsen har selv nære bånd til den venezuelanske opposisjonens mer radikale fløy, og har ofte forsvart deres ekstreme agenda, skriver Weisbrot.

Han er visedirektør for den venstreorienterte tenketanken Center for Economic and Policy Research i Washington D.C., og spaltist i en rekke internasjonale medier, som The Guardian og The New York Times.

Han er også manusforfatter av Oliver Stones nye dokumentarfilm om Venezuelas president Hugo Chavez, som han skal vise og debattere under norgespremieren på Parkteateret i kveld.   

- Oslo-taler arresterte justisministeren

Oslo Freedom Forum har kontant avist påstandene fra den norske tankesmien Manifest Analyse, støttet av Wenche Hauge, seniorforsker ved Fredsforskninsginstituttet (Prio), om at konferansens talere Leopoldo Lopez og Marcel Granier var involvert i militærkuppet mot den folkevalgte presidenten Hugo Chavez i 2002.

Weisbrot, derimot, er ikke i tvil: 

- Leopoldo Lopez, ordfører i Caracas kommune i Chacao, var involvert i heksejakten 12. april, dagen Pedro Carmona oppløste nasjonalforsamlingen og høyesterett og erklærte seg selv som president. Han ledet medlemmer av sin politistyrke til Baruta kommune (utenfor hans egen jurisdiksjon) og foretok den ulovlige arrestasjonen av innenriks- og justisminister Rodriguez Chacin, som ikke hadde gjort annet galt enn å være medlem av Venezuelas regjering, skriver Weisbrot til Dagbladet.

- TV-direktør hjalp kupp-regimet

OLIVER STONE DRAS INN I KRANGEL:   Regissør Oliver Stone har i dag norgespremiere på sin film om president Hugo Chavez og venstrebølgen i Latin-Amerika. Mark Weisbrot er manusforfatter. FOTO: GORM K. GAARE
OLIVER STONE DRAS INN I KRANGEL: Regissør Oliver Stone har i dag norgespremiere på sin film om president Hugo Chavez og venstrebølgen i Latin-Amerika. Mark Weisbrot er manusforfatter. FOTO: GORM K. GAARE Vis mer

Marcel Granier, som var direktør for TV-selskapet RCTV,  deltok  ifølge Weisbrot «spesielt aktivt i den private mediakampanjen til støtte for 2002-kuppet».

- Ulike øyenvitner så ham delta i morgenmøte med kupp-president Pedro Carmona 13. april. Der ble det bestemt at de ulike mediene representert i møtet skulle praktisere en «informert stillhet», med hensyn til markeringene til støtte for Chavez omkring i landet. Dette for å hjelpe til å opprettholde kupp-regimet. Mens tusenvis av Pro-Chavez-demonstranter fyllte gatene i Caracas om aftenen 13. april, kringkastet RCTV tegneserier og såpeoperaer, skriver Weisbrot.  

- Har opplagt støttet kuppet
En tredje taler ved Oslo Freedom Forum, Armanda Valladares, kjent samvittighetsfange under Castros regime, er anklaget for å ha støttet fjorårets militærkupp i Honduras.

- Han har opplagt støttet kuppet i Honduras, skriver Weisbrot, og viser til én av Valladares artikler.

Valladares mottok i desember i fjor Honduras høyeste utmerkelse fra kupp-president Roberto Micheletti, skriver Weisbrot, som er i møter med både Utenriksdepartementet og Statoil under sitt Norges-besøk.

Dagbladet konfronterte Valladares med anklagene allerede mandag. Han erkjente uten problemer at han støttet det han mener var en rettmessig avsetting av Honduras tidligere president Manuel Zelaya.

- Se her, her er kjennelsen fra Honduras' høyesterett, sa Valladares og ga Dagbladets utsendte et dokument på spansk.

Årsaken til at høyesterett bestemte å avsette Zelaya skal ha vært at han ønsket å endre grunnloven slik at han kunne sitte som president på livstid.  

- Weisbrot er en betalt pr-agent

Dagbladet har framlagt Weisbrots kritikk for Thor Halvorssen i Oslo Freedom Forum.

Han svarer ved å gå på frontalangrep på Weisbrot, som han hevder er kjøpt og betalt av Venezuelas president Hugo Chavez.

- Mark Weisbrot er en nær rådgiver til Venezuelas ambassadør i Washington, Bernando Alvarez. Han påstår at han opptrer uavhengig men fikk for kort tid siden utbetalt omkring 750 000 norske kroner i konsulenthonorar fra Venezuelas regjering i forbindelse med promoteringen av Oliver Stones dokumentarfilm om Hugo Chavez «South of the Border», som lanseres i Oslo i dag. Filmen er fullfinansiert av Chavez-regimet, men er samtidig forbudt å vise for publikum i Venezuela. I mine øyne er Weisbrot en betalt pr-agent som opptrer på vegne av sin oppdragsgiver, president Hugo Chavez, skriver Halvorssen i en e-post til Dagbladet.  

- Er dette høyrevridd?
- Weisbrot har en vanskelig jobb, fortsetter Halvorssen, og viser til at regimet Weisbrot «er betalt for å forsvare» er fordømt for menneskerettighetsbrudd av en rekke internasjonalt anerkjente aktører, deriblant Europaparlamentet, Reportere uten grenser, FNs spesialutsending for ytringsfrihet og Amnesty International.

Han viser også til at internasjonal presse — fra Washington Post til The Guardian — har kritisert Chavez for mangelnde respekt for menneskerettighetene.

-BETALT PROPAGANDA: - Weisbrot påstår at han opptrer uavhengig men fikk for kort tid siden utbetalt omkring 750 000 norske kroner i konsulenthonorar fra Venezuelas regjering i forbindelse med promoteringen av Oliver Stones dokumentarfilm om Hugo Chavez "South of the Border", som lanseres i Oslo i dag, skriver Thor Halvorssen til Dagbladet.   
Foto: Berit Roald / SCANPIX
-BETALT PROPAGANDA: - Weisbrot påstår at han opptrer uavhengig men fikk for kort tid siden utbetalt omkring 750 000 norske kroner i konsulenthonorar fra Venezuelas regjering i forbindelse med promoteringen av Oliver Stones dokumentarfilm om Hugo Chavez "South of the Border", som lanseres i Oslo i dag, skriver Thor Halvorssen til Dagbladet. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Er det dette Weisbrot mener med høyrevridd propaganda? spør Halvorssen.  

Han viser til at Chavez-regimet har stengt opposisjonens TV-kanaler og radiostasjoner, fengslet regimekritiske journalister, torturert politiske fanger og prioriterer våpenkjøp fra Russland framfor bekjempelse av fattigdom.  

- Weisbrots påstand om at min organisasjon, Human Rights Foundation, mangler troverdighet faller på sin egen urimelighet, skriver Halvorssen, og viser til Vaclav Havel er styreformann, og at folk som Elie Wiesel, Garry Kasparov og Jack Healey (leder av Amnesty International i åtte år) er støttespillere. 

- Tror Weisbrot at de ville støttet en organisasjon uten troverdighet? spør Halvorssen.

- Ville Lech Walesa, Rebiya Kadeer, Anwar Ibrahim, Lubna al-Hussein, Lidia Yusupova, og mange andre akseptert å bli invitert til Oslo Freedom Forum av en mann som ledet en organisasjon uten troverdighet?  

Verbal støtte fra Bill Clinton

Halvorssen er mildt sagt indignert over de siste dagenes kritikk i Dagbladet av Oslo Freedom Forum. Han viser til at store deler av verdenspressen er i Oslo for å dekke konferansen fra et menneskerettighets-perspektiv, blant dem: The Economist, The New York Times, Forbes, Politiken, Wikileaks og Al Jazera.

Han framhever også at man blant konferansens mange støttespillere også finner USAs tidligere president Bill Clinton. Dagbladet blir vist et brev fra Clinton, der han takker Oslo Freedom Forum for innsatsen for menneskerettighetene, og ønsker lykke til med konferansen.    

- Sannheten er at det er Weisbrots organisasjon som mangler troverdighet innen Latin Amerika-spørsmål. I Weisbrots stab kan man finne blant andre Deborah James—som tidligere var ansatt hos Chavez regjering, og Alex Main som tidligere jobbet i Chavez presidentpalass, skriver Halvorssen.

- Grunnløse påstander
I sin e-post til Dagbladet går ikke Halvorssen konkret inn på sine gjesters angivelige involvering i kuppet i Venezuela. At Lopez deltok i arrestasjonen av justisministeren under kuppet, skal være dokumentert bl. a. i denne videoen, lagt ut på Internett.
 
- Beskyldningen mot Lopez og Granier er etter min mening fullstendig grunnløse, og jeg møter ham gjerne til debatt, skriver Halvorssen.

- Når det kommer til den tidligere kubanske samvittighetsfangen Valladares, så ble han ikke tildelt en pris av President Micheletti. Han har heller aldri møtt Micheletti. Han mottok en pris av presidenten for Honduras interimregjering. Det er de faktiske forhold, men de har Weisbrot vanskelig for å akseptere. Derfor fortsetter han å angripe motiver fremfor å diskutere innhold.

Halvorssen har hele uka takket nei til å møte sine kritikere til debatt i blant annet NRKs Dagsnytt 18. Men han sier han gjerne møter Manifest Analyse, Prio-forsker Wenche Hauge og Weisbrot når konferansen er ferdig, mot slutten av uka.

- Jeg har ingenting å skjule. Men det har Weisbrot, skriver Halvorssen.

Hele e-posten med Halvorssens oppgjør med Weisbrot kan du lese her.

Debatten om Oslo Freedom Forum

• Menneskerettighets-konferansen Oslo Freedom Forum arrangeres i Oslo fra mandag 26. april til torsdag 29. april. På konferansen skal mennesker som betegnes som "Human Rights Heroes" og "Voices of Freedom" dele sine førstehåndskunnskaper om kampen for menneskerettigheter.

• Blant talerne er en rekke verdenskjente menneskerettighets- og fredsforkjempere, som: Lech Walesa, Ingrid Betancort, Hernando de Soto, Garry Kasparov og Sima Samar.

• Arrangør er Human Rights Foundation, grunnlagt og ledet av norsk-venezuelaneren Thor Halvorssen.

• Foruten utenriksdepartementet og Oslo kommune, er sentrale aktører nasjonalt og internasjonalt innen fred- og menneskerettigheter offisielle støttespillere, deriblant:

• Oslosenteret for fred og menneskerettigheter (ledet av Kjell Magne Bondevik), Nobels fredssenter (Geir Lundestad som styreleder), Amnesty International, Den norske Helsingforskomité og Stiftelsen Fritt Ord.

• En annen støttespiller er  Civita, ledet av tidligere Høyre-politiker Kristin Clemet.?

• Manifest Analyse, ved utreder Magnus E. Marsdal hevder i en rapport, understøttet av en video lagt ut på Internett, at tre av konferansens deltakere har vært involvert i eller aktivt støttet militærkupp i Latin-Amerika. Dette skrev Dagbladet mandag.

• Wenche Hauge, seniorforsker ved Fredsforskningsinstituttet (Prio) har støttet påstanden, og har sagt til Dagbladet at sentrale støttespillere som UD, Nobels fredssenter, Oslosenteret for fred og menneskerettigheter og Amnesty bør trekke sin støtte til arrangementet.

• Alle anklager er blitt blankt avvist av Human Rights Foundation og Thor Halvorssen, som har takket nei til NRKs og andre mediers invitasjon til å møte sine kritikere til debatt. Halvorssen sier han stiller til debatt når konferansen er over. 


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer