Harde tider i vente

President Barack Hussein Obama jr. valgte å advare i stedet for å løfte opp da han talte til USA og verden, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON (Dagbladet): I et praktfullt, kaldt vintervær i hovedstaden ble Barack Obama USAs 44. president presis klokka tolv slik den amerikanske grunnloven fastslår. En liten forsinkelse i programmet gjorde Obama til president før han hadde rukket å avlegge eden. Høyesterettsjustitiarius John Roberts snublet i ordene før president Barack Hussein Obama junior, som hadde valgt å bruke hele navnet ved edsavleggelsen, fikk ordet «samvittighetsfullt » plassert på riktig plass.

Så talte president Barack Obama til den samlete, amerikanske maktelite, to millioner mennesker med amerikanske flagg i hendene på den 3,2 kilometer lange The National Mall, og til et enormt TV-publikum verden rundt.

Den nye presidenten holdt en nokså dyster tale der han på nytt varslet at det er harde tider i vente. Han erklærte at dette er et historisk øyeblikk som vil prege en generasjon. Han lovet og fikk jubel for at unionen skal gjenvinne sin tapte styrke og ledende posisjon i verden.

Men det var en tale som ikke utløste voldsom applaus. Den var både i innhold og form milevidt unna de mest begeistrende talene han holdt under valgkampen, og som oppildnet tusener på stadiontribuner og i store parkanlegg på den lange veien fram til innsettelsen i går.

Budskapet handlet om «truende skyer på himmelen og stormer som raser ». Den påtroppende presidenten kalte sitt folk til tjeneste for det felles beste, og til personlige offer og innsats i vanskelige tider for nasjonen som er i krig på to fronter og som har en økonomi i alvorlig krise.

Til en ventende verden lovet Obama at under hans ledelse vil USA på nytt innta en lederposisjon der målet er å gi mat til de sultende og redde planeten fra en truende klimakrise.

«På denne dagen er vi samlet fordi vi har valgt håp foran frykt, og felles mål framfor konflikt og uenighet », sa Obama.

Flere av talens sentrale setninger inneholdt til dels skarp kritikk av avtroppende president George W. Bush, slik som denne: «. vi avviser som falskt at valget står mellom vår sikkerhet og våre idealer». Det var en av de ganske få formuleringene som utløste sterk applaus i det enorme menneskehavet på The Mall. Setningen er blant annet rettet direkte mot fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba der fanger blir holdt i et juridisk svart hull i årevis. Det er ventet at president Obama allerede i dag kommer til å gi ordre om å avvikle denne skampletten på USAs status som en rettsstat.

Men samtidig signaliserte Barack Obama fasthet og besluttsomhet i forholdet til USAs fiender. «Vi vil aldri be om unnskyldning for vår levemåte, eller vakle i forsvaret av den, og til de som forfølger sine mål med terrorisme og nedslakting av uskyldige, sier vi nå at vår vilje er sterkest og ikke kan knekkes; dere vil ikke klare å trøtte oss ut, og vi vil vinne over dere ». Den setningen utløste dagens største applaus i folkehavet.

Obama erklærer sin overbevisning om at en gang vil gammelt hat brenne ut, og om at skillene mellom ulike folkeslag snart vil gå i oppløsning. Amerika skal gjøre sitt for «å hjelpe fram en ny fredens æra ».

Det ble folkemengden som var møtt fram for å være en del av denne historiske begivenheten som mer enn presidentens tale, signaliserte at denne innsettelsen utløser fornyet håp etter åtte års skuffelse under George W. Bush.

Barack Obama har muligheten til å bli en av historiens mektigste amerikanske presidenter. Hans retoriske evner stiller ham på nivå med Ronald Reagan når det handler om å sikre seg støtte og mandat fra folket til å få sine ideer og vilje igjennom i Washington.

Den økonomiske krisen, med krig på to fronter, gir muligheter til å få vedtatt store endringer. Hans parti har flertall i begge kamrene i Kongressen. Obama har folket i ryggen, hele 78 prosent i den siste meningsmålingen fra Gallup.

Den grunnloven som Obama i går lovet å følge og forsvare, beskrev i sin opprinnelige form en svart mann som et tre-femtedels menneske.

Ved innsettelsen er Obama kanskje verdens beste kjent og mest beundrete menneske.

Det er særlig en linje fra John F. Kennedys tale ved innsettelsen i 1961 som er blitt historisk og allemannseie: «Spør ikke hva nasjonen kan gjøre for deg – spør hva du kan gjøre for nasjonen ».

Trolig blir ingen av setningene i Barack Obamas tale i går like hyppig sitert i framtida som Kennedys, selv om hans budskap var det samme som forgjengerens.

Obama avsluttet med et varsel: «La oss stå imot iskalde strømmer og leve igjennom de stormer som måtte ramme».