- Hardere tider

- Vi har verre tider i vente i norsk økonomi og arbeidsliv, men vi får ikke store vanskeligheter, menerredaktør Trygve Hegnar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

...men Hegnar tror på myk landing

Redaktør Trygve Hegnar viser til følgende begrunnelse for å si at det blir verre tider:

- Det blir redusert vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP) som er den kaka vi alle baker. Vi får noe økt ledighet og vi får en kraftig prisstigning, sier han.

Tror renta faller

- Alt dette er «verre» enn nå, men vi får en myk landing, sier han og viser til at utgangspunktet er at «Norge har verdensrekord i høy sysselsetting».

De som i første omgang blir rammet av økt ledighet er den mest rentefølsomme delen av hjemmemarkedet, som bygg og anlegg, og den lønns- og kostnadsutsatte eksportindustrien.

Men Hegnar er ikke særlig i tvil om at renta går ned. Nedgangen har allerede startet og den er kommet raskere enn ventet, sier han.

- De fleste land har som mål å få ned renta for å få opp aktiviteten. I lengden kan ikke Norge bli liggende som en øy med 8 prosent rente i et hav av land med rente ned mot 3 prosent.

På euro-nivå

Hele det fagligøkonomiske miljøet i Norge mener innerst inne at vi på en eller annen måte må knytte oss til euro-samarbeidet.

- Får vi til det, er norsk rentenivå nødt til å komme ned på euro-nivå, sier Hegnar.

- Er tilliten i markedet og i utlandet i ferd med å bli gjenopprettet?

- Utlendingene skjønner oss ikke, selv om jeg tror det er psykologien rundt oljeprisen som slår sterkest ut. Dessuten skaper den uklare regjeringssituasjonen usikkerhet, og usikkerhet er det verste som finnes i den økonomiske verden. Men jeg tror utlandet nå ser at vi er på sporet igjen, sier Trygve Hegnar.