Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hardeste kamper siden 1994 i omstridt republikk

Tretti soldater drept i Nagorno-Karabakh.

 VERSTE SIDEN 1990-TALLET:   Armenske soldater under trening i den selvproklamerte republikken Nagorno-Karabagh. Om lag 30 000 mennesker  mistet livet under harde kamper i regionen på 1990-tallet. Arkvofoto: KAREN MINASYAN, AFP/NTB Scanpix.
VERSTE SIDEN 1990-TALLET: Armenske soldater under trening i den selvproklamerte republikken Nagorno-Karabagh. Om lag 30 000 mennesker mistet livet under harde kamper i regionen på 1990-tallet. Arkvofoto: KAREN MINASYAN, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolv soldater er drept og et helikopter skutt ned i harde kamper i den omstridte aserbajdsjanske republikken Nagorno-Karabakh, opplyser myndighetene i landet.

- Tolv aserbajdsjanske soldater er drept i kamp og et helikopter ble skutt ned av armenske styrker, uttaler det aserbajdsjanske forsvarsdepartementet. De hevder også at landets styrker har tatt kontroll over to strategisk viktige høydedrag og en landsby i regionen.

Armenske myndigheter melder i tillegg at 18 av deres soldater er drept.

De kraftige kampene mellom styrker fra Aserbajdsjan og Armenia omtales som de hardeste siden 1994.

Regionen har vært under kontroll av lokale, etnisk armenske styrker siden da. Aserbajdsjan har flere ganger truet med å ta området tilbake med makt.

Tjenestemenn fra de to landene la lørdag skylden for kampene på hverandre, og begge parter hevdet å ha påført motparten store tap.

Barn drept
Ifølge en talsmann for Nagorn0-Karabakhs separatistiske president tok Aserbajdsjan i bruk Grad-raketter i kampene. Han sier at en gutt på rundt tolv år ble drept og to andre barn såret i angrepet.

Russlands president Vladimir Putin har bedt partene være tilbakeholdne og inngå våpenhvile, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til Interfax.

Russlands utenriks- og forsvarsministre har tatt kontakt med sine kolleger i de to stridende landene i et forsøk på å stabilisere situasjonen.

- Situasjonen langs hele den omstridte grenselinjen mellom styrker fra Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan er fortsatt ekstremt vanskelig, sier det armenske forsvarsdepartementets talsmann Artsrun Hovhannisyan.

Fastlåst
År med forhandlinger i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke ført til en løsning på den fastlåste konflikten om regionen.

Armenske styrker holder også flere områder utenfor Nagorno-Karabakh. Partene er atskilt av en demilitarisert buffersone, men begge sider beskylder den andre for stadige overtredelser.

Ifølge det armenske forsvarsdepartementet tok Aserbajdsjan i bruk fly, stridsvogner og artilleri for å rykke fram inn i Nagorno-Karabakh. Landet legger all skyld for kampene på Aserbajdsjan.

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan sier på sin side at kampene begynte da armenske styrker skjøt over grensen med bombekastere og grovkalibret artilleri. Ifølge departementet talsmann Vagif Dargyakhly ble mer enn 120 granater avfyrt, og flere av dem skal ha truffet boligområder.

(NTB-AFP-AP).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart