Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hardeste landinga jeg har opplevd. Med god margin

Høydramatisk for norsk familie da piloten tok feil av den internasjonale flyplassen og en småflyplass i Tanzania.

DRAMATISK: Det ble nødlanding og full utrykning da piloten landet en Boeing 767 med 213 personer om bord på feil og for liten flyplass. Foto: Bernhard Steen
DRAMATISK: Det ble nødlanding og full utrykning da piloten landet en Boeing 767 med 213 personer om bord på feil og for liten flyplass. Foto: Bernhard Steen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske familien på fem fikk sjokk under innflygingen til det som skulle ha vært Kilimanjaro internasjonale lufthavn i Tanzania onsdag denne uka.

Piloten måtte også ha fått seg litt av en overraskelse, da han skjønte at han hadde tatt feil av flyplassen, og måtte foreta en nødlanding av det store Boeing 767-flyet på den vesle rullebanen på Arusha airport.

- Alt gikk så fort, så jeg tror ikke noen av de 203 passasjerene rakk å bli redde. I ettertid framstår innflygingen som livsfarlig. Flyet gjorde en vanvittig skarp sving, for deretter å gå knallhardt ned for landing. Det er den hardeste landinga jeg har opplevd i mitt liv. Med god margin, sier Bernhard Steen til Dagbladet.

«Takk, Gud» Med på turen var kona Chris Tallerås Steen (forøvrig ansatt i Dagbladet) og barna Ferdinand (8), Fabian (13) og Sander (15). Familien skal feire jul i Mombasa i Kenya, og skulle mellomlande på Kilimanjaro-flyplassen.

LANG VENTETID: De 203 passasjerene måtte vente rundt fem timer i flyet før de kunne skli ut i friheten. Foto: Bernhard Steen
LANG VENTETID: De 203 passasjerene måtte vente rundt fem timer i flyet før de kunne skli ut i friheten. Foto: Bernhard Steen Vis mer

Hard landing og voldsom oppbremsing var ikke nok til å hindre at flyet gikk tom for rullebane, men farta hadde blitt redusert såpass at alle om bord kom uskadd fra nesten-katastrofen som endte med nesehjula boret ned i gresset.

- Det kunne helt klart ha gått riktig galt. Seinere møtte vi besetningen inne på flyplassen. «Takk, Gud for at vi lever», sa en av flyvertinnene til oss, forteller Bernhard Steen.

Nødlandingen førte til at familiens mellomste, Fabian (13) fikk kjøre nødsklie ut av fly på bursdagen sin.

IKKE NOK RULLEBANE: Arusha-flyplassen i Tanzania var for liten for Boeing 767-maskinen. Foto: Bernhard Steen
IKKE NOK RULLEBANE: Arusha-flyplassen i Tanzania var for liten for Boeing 767-maskinen. Foto: Bernhard Steen Vis mer

- Men før det måtte vi vente fem timer i flyet, sier Steen.

- Misforsto tårnet I alt 213 personer var om bord Ethiopian airlines ET-815 som skulle fra Addis Abeba til Kilimanjaro onsdag formiddag. Ifølge luftfartsmyndighetene i Tanzania, skal piloten ha misforstått en melding fra tårnet på Kilimanjaro flyplass, hvor et småfly blokkerte deler av rullebanen.

På Kilimanjaro var det likevel igjen 3,2 kilometer rullebane å lande på, mens rullebanen på Arusha-flyplassen i sin helhet måler bare 1640 meter, alt for lite for trygt å kunne lande en Boeing 767.

Det var ikke flytårnets mening at passasjerflyet skulle lande der. For trygt å kunne lande et fullastet passasjerfly av denne typen, kreves minst 1798 meter rullebane.

BURSDAGSSKLIE: Fabian (13) hadde bursdag på sitt livs første nødlanding. Foto: Bernhard Steen
BURSDAGSSKLIE: Fabian (13) hadde bursdag på sitt livs første nødlanding. Foto: Bernhard Steen Vis mer

- Eksperter er på plass for å granske denne hendelsen grundig, sier direktør Fadhil Manongi i landets luftfartstilsyn (TCAA) til den nasjonale avisa Daily News.

Ethiopian airlines benektet overfor Dagbladet onsdag at piloten hadde tatt feil flyplass.

Glemt på hotellet - Flyet var forhindret fra å lande på Kilimanjaro flyplass på grunn av et havarert fly på rullebanen der. Ved landing på Arusha-flyplassen, kom nesehjulene på flyet utenfor rullebanen, uttalte informasjonssjef Esete Yeshitla i Ethiopian airlines.

Flyselskapet har ikke besvart nye spørsmål fra Dagbladet om at piloten hadde misforstått og gikk ned for landing på feil rullebane.

LILLEBROR I FARTA: Her er Ferdinand på vei ned nødsklia. Foto: Bernhard Steen
LILLEBROR I FARTA: Her er Ferdinand på vei ned nødsklia. Foto: Bernhard Steen Vis mer

Familien Steen er nå endelig i Mombasa i Kenya og har startet juleferien.

- Flyselskapet klarte å glemme passasjerene på tre av rommene på hotellet, hvor av to av dem var våre rom. Vi brukte dermed to og et halvt døgn på å komme oss til Mombasa. Vi måtte utsette en bestilt safari-tur, men nå har vi det helt strålende, sier Bernhard Steen. 

STOREBROR I FARTA: Her er Sander på vei ned nødsklia. Foto: Bernhard Steen
STOREBROR I FARTA: Her er Sander på vei ned nødsklia. Foto: Bernhard Steen Vis mer
MAMMA OG PAPPA: Mor Chris Tallerås Steen og far Bernhard Steen. Foto: Privat
MAMMA OG PAPPA: Mor Chris Tallerås Steen og far Bernhard Steen. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media