Hardhausen Arne Næss jr.

Tøffe barneår i Tyskland og en tøff og leken onkel gjorde Arne Næss jr. til en tøffing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Næss jr. ble født i Tyskland tre år før andre verdenskrig. Han bodde der til han var åtte og krigen var over. Under deler av krigen måtte foreldrene, den norske fysioterapeuten Kiki Næss og den tyske skihopptreneren German Raab, sende ham på kostskole. Der ble han mishandlet. Han var fem år gammel, og ble slått med spanskrør og satt i døgnlange husarrester i et rom uten vinduer og uten lys. Ifølge Mona Levin, som har skrevet biografien «Arne Næss jr. Granitt og regnbue», ble han tøff og seig av det. «Han lærte tidlig å bite tennene sammen, klare seg selv og stole på egne krefter,» skriver hun.

Ble mobbet

Da gutten som åtteåring flyttet til Norge og ble mobbet, blant annet fordi han snakket tysk, syntes han ikke det var noe å bry seg om. Tøff ble han også av behandlingen fra onkelen, Arne Næss sr. De to gjorde det til sport å klatre på husfasader, og da junior som 15-åring brakk beinet på skitur, måtte han gå tre timer hjem på en ski. En gang lot han seg også ta av snøras for at onkelen skulle ta bilde.

Spesielt forhold

Det var i går kveld mørkt hjemme hos Arne Næss sr. i Oslo. Fram til 15. februar skulle han være i Hongkong, men han er nå ventet hjem straks. 91-åringen hadde et spesielt forhold til sin nevø. I et intervju med Dagbladet for to år siden forklarte han det slik: «Jeg er både en farsfigur og en venn for ham. Vi har ikke lov å vise smerte overfor hverandre. En gang vi var ute og seilte på en elv i Amazonas, kastet han meg over bord. Det var et sted med slike fisker, hva heter de, piraja? Ja, jeg tror det. Det var riktignok utenfor pirajaens mest aggressive sesong, men likevel.»

TURKAMERATER: Arne Næss sr. og Arne Næss jr. på Andersnatten i 1987.