OMSTRIDT: Otto Pérez Molina er tidligere leder for den militære etterretningstjenesten og for presidentens sikkerhetsstab, som anklages for tusenvis av politiske drap og forsvinninger. Nå er han ny president i Guatemala. Saul martinez/EPA
OMSTRIDT: Otto Pérez Molina er tidligere leder for den militære etterretningstjenesten og for presidentens sikkerhetsstab, som anklages for tusenvis av politiske drap og forsvinninger. Nå er han ny president i Guatemala. Saul martinez/EPAVis mer

Hardhendt eksgeneral ny president i Guatemala

Otto Pérez Molina, som av enkelte anklages for krigsforbrytelser, vant søndagens presidentvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkommisjonen i landet utpekte Pérez til seierherre da 96 prosent av stemmene var talt opp.

Den 60 år gamle eksgeneralen hadde da 54,5 prosent oppslutning, mot 45,5 prosent for sentrumspolitikeren Manuel Baldizon.

Hardhendte metoder Pérez tilhører Patriot-partiet og plasserer seg godt ute på høyresiden. I valgkampen lovet han blant annet å bruke hardhendte metoder for å knuse de voldelige narkotikabandene i Guatemala.

Med gjennomsnittlig ti drap i døgnet er ikke lenger det frodige, mellomamerikanske landet noe paradis for turister på jakt etter fargerikt kledde mayaindianere.

Heller ikke for politikere er landet trygt. Rundt 30 politisk motiverte drap hittil i år taler sitt tydelige språk.

Etterretningssjef Det er drøyt ti år siden Pérez hengte generaluniformen i skapet. Da var den langvarige borgerkrigen i landet over, en krig som ifølge FN kostet rundt 200.000 mennesker livet, de aller fleste av dem drept av regjeringsstyrker og halvmilitære dødsskvadroner.

Pérez spilte en aktiv rolle under krigen, blant annet som leder for den militære etterretningstjenesten og for presidentens sikkerhetsstab som anklages for tusenvis av politiske drap og forsvinninger.

Anklager Pérez var også aktiv under militærkuppet i 1983 og mannen han den gang hjalp til makten, daværende forsvarssjef Oscar Mejia, er nå etterlyst, tiltalt for folkemord.

Indianerorganisasjonen Waqib Kej gikk tidligere i år til FN for å protestere mot at Pérez fikk stille til valg, og anklager den tidligere generalen for delaktighet i folkemord og tortur.

Organisasjonen la blant annet fram filmopptak som de hevder viser Pérez ved siden av fire fanger som var torturert til døde i Quiche-provinsen i 1982.

(NTB)