Hardkjør mot Kristin

Det er Kristin Kirkemo Haukelands forklaring som er grunnen til at fire personer sitter tiltalt i trippeldrapssaken. Det fikk hun svi for i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristins Kirkemo Haukelands forsvarer Tor Kjærvik holdt bevisst et lavt tempo da han spurte ut sin klient fra morgenen av. Han forsøkte å få retten til å forstå hvorfor hun har avgitt så mange sprikende forklaringer til politiet. Hovedpoenget til Kristin og Kjærvik er at hun har forsåvidt forklart seg riktig om alt, men at hun har rotet med dager og uker.

Tiltalens utgangspunkt

Påtalemyndigheten har i stor grad valgt å tro på Kristins forklaring om at Veronica, Per og Lars planla drapene, men de tror ikke på henne når hun påstår at hun ikke hadde noe med det å gjøre.

Det gjorde ikke de andre tiltaltes forsvarere heller. Etter Kjærviks milde behandling var det Schiøtz' tur. I en flere timer lang seanse trakk han fram punktvis hvordan Kristin hadde løyet i avhør. Alt i den hensikt å stille Per og Veronica Orderud i bedre lys og styrke deres troverdighet. Hvorfor løy du, hvorfor forklarte du deg uriktig, hvorfor forklarer vitner noe annet enn deg? Ampert kunne Kristin være lite behjelpelig. Gang på gang forklarte hun at hun ikke husket detaljer.

Hvorfor skulle vi tro på deg når du har forklart deg uriktig om så mye, undret Schiøtz i en heftig ordveksling. Kirkemo Haukeland besinnet seg:

- Det er opp til retten å avgjøre min forklaring mot de tekniske bevisene, sa hun vel vitende om at hennes forklaring stemmer godt overens med teoriene til påtalemyndigheten.

Angrep troverdighet

Schiøtz sa rett ut at han ville sjekke troverdigheten hennes i sju temaer. Frode Sulland skal ta seg av utspørringen om lille julaften og alibiet hennes drapsnatta.

Schiøtz konfronterte henne med hva endel sentrale vitner har forklart om Kirkemo Haukelands bevegelser og uttalelser fra 1998 til etter drapene. Kristin avviste at hun hadde innrømmet overfor noen at hun hadde vært med på attentatene mot Anne Orderud Paust og Per Paust. Hun avviste også blankt at hun visste mer om drapene. Men hun kan ha sagt at det dreide seg om et bestillingsdrap til en kvinnelig bekjent.

- Jeg kan ha sagt det, jeg utelukker det ikke, sa Kristin.

Både Sulland og Schiøtz hevdet at Kristin har 'ofret' de andre tiltalte og beskyttet seg selv, og plukket forklaringene hennes fra hverandre.

Takk for alibi

Kristin hevder hardnakket at hun kjørte aviser drapsnatta. Et av vitnene som støtter henne er siktet for falsk forklaring. Både Sulland og Schiøtz bombarderte og plukket hennes forklaring fra hverandre.

I flere brev fra fengselet takker Kristin vitnet. «You are my alibi. It will get back to you. I'll remember you. Kristin» leste Sulland megetsigende opp fra korrespondansen.

- Vitnet hadde ingen grunn til å lyve om at han var med meg, hevdet Kristin.

- Ikke kjæreste med Lars

Kristin forsøkte å dempe forholdet med Lars Grønnerød. De var ikke kjærester i tradisjonell forstand, hevdet Kristin.

Hun sa at hun bare var sammen med Lars Grønnerød på grunn av amfetamin.

- Var han din langer, spurte Frode Sulland.

- Nei, det var bare lett tilgjengelig hos Lars, svarte Kristin.

Både Schiøtz og Sulland grillet henne om sine bevegelser dagene etter drapene. Det er i denne perioden hun har rotet mest med sine forklaringer. Per og Veronicas forsvarere gikk langt i å antyde at Kristin hadde hyret torpedoer for å gjennomføre drapene. Kristin skal ved en anledning ha forklart broren sin at våpnene hun dro til Molde for å hente, var til torpedoer.

- Ikke så flink

Da Kristin Kirkemo Haukeland ble pågrepet i juni 1999 fortalte hun ikke om at hun visste om gårdstvisten på Orderud. Hun ønsket å beskytte Per og Veronica fortalte hun i retten i dag. Det fant Cato Schiøtz merkelig, siden hun tidligere har fortalt at hun ikke likte å lyve.

- Jeg skjønner ikke hvorfor jeg gjorde det, jeg skulle gjerne lagt alt på bordet, sa hun opprørt.

Schiøtz hevdet at Kristin tilpasset sin forklaring etterhvert som hun fikk nye opplysninger om hva de andre i saken hadde forklart seg om. Rett før hun ble varetektsfengslet innledet hun et forhold til en mann. Hun skrev flere brev i ett av dem skrev hun at «Lars blir sittende dypt i det dersom jeg forteller det jeg vet», trakk Schiøtz fram.

- Jeg er ikke like flink med ord som min søster, beklager, sa Kristin da ordene stokket seg litt for henne.

- Det er ikke noe å beklage det, bemerket Schiøtz tørt.

Irritert på Veronica

Kristin Kirkemo Haukeland freste mot søsteren som sitter rundt tre meter fra henne. Hun hadde store problemer med å huske de ulike detaljene, til hun til slutt utbrøt.

- Jeg blir dessverre litt forstyrret. Veronica Orderud sitter og himler med øynene, sa hun ampert til sin forsvarer Tor Kjærvik.

Også i går viste Veronica tydelig hva hun mente om søsterens motstridende forklaring. Kjærvik tok opp problemet med sorenskriver Trond Våpenstad.

- Det er jo slik at generellt bør alle forholde seg relativt nøytrale, sa Våpenstad diplomatisk. Veronica snudde seg demonstrativt og så i en helt annen retning enn søsteren resten av dagen.

Ingen tårer

Under Per og Veronica Orderuds forklaringer brast de begge ofte ut i gråt. Følelsene tok overhånd ved gjentatte anledninger både under aktors og forsvarernes utspørringer.

Men de to dagene Kirkemo Haukeland har forklart seg har det vært få tårer i Frogner Grendehus. Mot slutten av hennes andre dag i vitneboksen (som egentlig er en stol) ble riktignok temperaturen ganske høy etterhvert, men fortsatt ingen tårer. Man skal være forsiktig med å trekke bastante konklusjoner, de er tydelige forskjellige personligheter.

Mens de andre tiltalte er blitt ferdige etter to dager i stolen, må Kristin belage seg på enda noen timer når rettssaken fortsetter onsdag neste uke. Lars Grønnerøds forsvarere har ikke sluppet til ennå.

I RETTEN: Kristin Kirkemo Haukeland ankommer Frogner grendehus sammen med sin forsvarer Tor Kjærvik.