Hardkjør mot Milosevic

Statsminister Kjell Magne Bondevik har stor tro på samtalene mellom Vollebæk og president Milosevic. - Knut Vollebæk kjenner Milosevic bedre enn de fleste, sier Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO's generalsekretær Javier Solana var i dag på et særdeles raskt norgesbesøk. I det ene øyeblikket sendte han Knut Vollebæk til Beograd for å forhandle med Jugoslavias president Milosevic, i det neste diskuterte han norsk deltakelse i en eventuell NATO-styrke i Kosovo med Bondevik.

Lykke og fromme

Vollebæk reiser til Beograd uten å ha fått noen avtale med president Milosevic, og presidenten har til nå nektet å leve opp til de avtaler han inngikk med det internasjonale samfunn i oktober ifjor. Likevel er Bondevik optimistisk.

- Knut Vollebæk har en fordel fordi han kjenner Milosevic bedre enn de fleste. Han assisterte Thorvald Stoltenberg da han var fredsmegler for det tidligere Jugoslavia, uten at det var en stor suksess. Flere har påpekt Milosevic' vanskelige personlighet som et hinder for forhandlingene.

- Jeg har hatt mange yrker i mitt liv, men aldri psykiater, svarer Solana på spørsmål om Slobodan Milosevic' personlighet vanskeliggjør en politisk løsning på Kosovo-krisa.

- Jeg har aldri vært spesielt god til å analysere mennesker, men det er klart at personligheten er viktig i forhandlinger, utdyper generalsekretæren.

Norsk deltakelse

På pressekonferansen i Oslo i ettermiddag understreket både Bondevik og Solana at det optimale er en politisk løsning på krisa, selv om Milosevic har brutt alle avtaler han har inngått med NATO. Dersom Vollebæk og Solana mislykkes, er NATO klar til å rulle inn styrkene.

- Vi har vedtatt å stille seks jagerfly til disposisjon for en mulig NATO-aksjon, sa Bondevik.

Solana ville ikke uttale seg om hvor nært forestående et eventuelt flyangrep mot serbiske mål er.

- Men hvis rå maktbruk er det eneste språk Milosevic forstår, så vil han bli møtt med det, sa Solana.