- Hardkokte menn uten noen politisk strategi

17- og 37-åring pågrepet for politidrap etter storrazzia i Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CRAIGAVON (Dagbladet.no): Stemningen er trykket i den nordirske byen Craigavon, der en en politimann ble skutt og drept i går kveld.

Politiet pågrep i ettermiddag to menn i forbindelse med drapet.

Lurt i en felle
Politibetjenten Stephen Paul Carroll (48) ble skutt under et oppdrag i Lismore Road, som er et katolsk område av byen. 

Continuity IRA (CIRA) tok tidligere i dag på seg ansvaret for drapet på politimannen.

- Så lenge britene er til stede i Irland, vil disse angrepene fortsette, uttalte gruppen i en kodet melding.

To arrestert
Begge pågripelsene fant sted rundt klokka 17 lokal tid i Craigavon-området. En 17-åring og en 37-åring ble brakt inn for avhør på politistasjon i bydelen Antrim.

Arrestasjonene skjedde uavhengig av hverandre, ifølge en talskvinne for det lokale politiet.

Politiet har ifølge CNN gjennomført flere razziaer på ulike adresser i Craigavon i løpet av dagen. CNNs reporter på stedet forteller at politistyrker har flere steder slått inn dørene, før de ransaket husene.

Det er foreløpig ikke kjent hvilken forbindelse de to mennene har eller hva som knytter dem til drapet.

Dagbladet.nos reporter i Craigavon, forteller at politiet nå jobber med å gjennomsøke huset der 17-åringen ble pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange mennesker og presse har samlet seg utenfor både dette huset og den lokale politistasjonen i Antrim. Ingen av naboene eller tilskuerne ønsker å si noe om politidrapet eller pågripelsene.

HER BLE 17-ÅRINGEN PÅGREPET: Politiet gjennomførte i dag flere aksjoner mot privatboliger i nærheten av der politimannen ble skutt. Foto: KEITH HAMMET
HER BLE 17-ÅRINGEN PÅGREPET: Politiet gjennomførte i dag flere aksjoner mot privatboliger i nærheten av der politimannen ble skutt. Foto: KEITH HAMMET Vis mer

De to mennene blir mest sannsynlig flyttet til Belfast i løpet av kvelden.

Drept i bakholdsangrep
Carroll ble ifølge nordirsk politi lurt i et bakholdsangrep.

Politiet fikk i går kveld et nødanrop fra en skremt kvinne som sa en gategjeng hadde knust hennes vindu.

På grunn av den økte sikkerhetstrusselen ventet politiet lenge for å sikre seg mot et eventuelt angrep. Da de ikke så tegn rykket to politigrupper inn for å undersøke situasjonen.

Stephen Paul Carrol satt i politibilen for å komme med eventuelt støtte skulle det være nødvendig. Han skal så ha blitt skutt i hode fra nært hold.

Flere drap
Drapet på politimannen skjer bare to dager etter at Real IRA drepte de to britiske soldatene Mark Quinsey (23) og Patrick Azimkar (21) på en millitærbase i Antrim.

Real IRA, en annen utbrytergruppe fra Provisional IRA, tok på seg ansvaret for soldatdrapene.

PIRA er igjen utbrytergruppe fra det originale IRA, og den gruppen vi i dag forbinder med terrorangrep i Nord-Irland og England.

Gårsdagens hendelse er det første angrepet mot en politimann i Nord-Irland siden 1998, og det er over tolv år siden forrige gang britiske soldater ble drept.

- Hardkokte

Professor i statsvitenskap Rick Wilford ved universitetet i Belfast sier til NTB at Det virkelige IRA er en gruppe hardkokte menn uten noen politisk strategi.

- Det er kanskje ikke flere enn cirka 100 aktive terrorister, organisert i små celler. De har begrensede ressurser, både materielt og pengemessig, men de er altså i stand til å skape uro, sier Wilford.

Han tror Nord-Irland går inn i en vanskelig periode, hvor Det virkelige IRA uten tvil vil forsøke seg på nye voldshandlinger.

- Det er ingen tvil om at det som nå har skjedd er en stor utfordring for de politiske partiene i Nord-Irland og for den britiske og irske regjeringen. Så langt har alle politiske partier snakket med én stemme i fordømmelsen av volden, sier Wilford til NTB.

- Men det er en genuin besluttsomhet i alle de politiske partiene som tyder på at Nord-Irland kommer til å komme gjennom dette. Jeg tror ikke dette vil føre til en destabilisering av den politiske prosessen eller fredsprosessen, sier han.


DREPT: Den 48 år gamle politmannen Stephen Paul Carroll har jobbet i politiet i 23 år. I går kveld ble han skutt og drept i den nordirske byen Craigavon. Foto: EPA/SCANPIX
DREPT: Den 48 år gamle politmannen Stephen Paul Carroll har jobbet i politiet i 23 år. I går kveld ble han skutt og drept i den nordirske byen Craigavon. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer