Hardt for Gore i retten

Al Gores advokater fikk tøff medfart av dommerne i Floridas høyesterett da de i kveld igjen ba om nytelling i flere av delstatens valgdistrikter. Domstolen er åpenbart i sterk tvil om den har rett til å overrekke Gore et aller siste halmstrå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De sju dommerne pepret visepresidentens representant med barske spørsmål. Det gjennomgående spørsmålet dreide seg om høyesterett virkelig har fullmakt til å omgjøre kjennelsen fra lavere rettsinstans, som fastlo at det ikke er grunnlag for å kreve omtelling.

Al Gores trolig siste håp ligger i at stemmene fra Miami-Dade og eventuelt andre fylker håndtelles på nytt. Guvernør George W. Bush leder med 537 stemmer i Florida og har alle utsikter til å bli USAs 43. president.

Grunnloven rår

Den pågående utspørringen fra høyesteretts dommere, alle utnevnt av demokratiske guvernører, skyldes åpenbart påpakningen de fikk fra USAs føderale høyesterett sist uke. Den kjennelsen satte til side Florida-rettens forlengelse av tellefristen og spurte om dette virkelig var i samsvar med grunnloven.

Den tilsynelatende uskyldige kjennelsen fra landets øverste domstol, ser ut som siste spiker i Gores politiske kiste.

Snarlig avklaring

Etter en drøy times muntlig argumentasjon fra Gores og Bushs advokater, trakk Florida-dommerne seg tilbake for overveielser. Det er ikke klart når beslutningen deres kommer, men de fleste venter en avklaring fredag. Den kan allerede komme i natt.

Høyesterettsjustitiarius Charles T. Wells tillot bare at Gores stjerneadvokat David Boies sa navnet på sin kandidat, før han slynget ut sine første spørsmål om sin egen domstols fullmakter. Kjernepunktet er en lov fra 1892 som gir delstatenens folkevalgte 'full myndighet' til å fastsette valglovene og dermed tilsynelatende gir rettsapparatet lite spillerom.

helge.ogrim@dagbladet.no

HARDKJØR: Gores advokater fikk kjørt seg i retten torsdag. Stjernejuristen David Boies foran
AVGJØR:</B> Høyesterett i Florida er siste håp for Al Gore