Hardt kjør fra aktorene

Forsvarsvitner har reist tvil om det er mulig å medvirke til å utslette sin egen familie. I dag gjorde aktoratet alt de kunne for å feie tvilen av banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Per og Veronica Orderud sittende i øyeavstand i lokalet på Åråsen, så å si naglet statsadvokatene ekteparet til trippeldrapet.

Paret ble beskrevet som løgnaktige og med alt å miste hvis gårdstvisten med Pers foreldre fikk fortsette, og også måten de tre ble drept på, og da særlig far i huset, Kristian Orderud, ble beskrevet som talende.

- Mye tyder på at den som utførte drapet ikke hadde særlig mye til overs for Kristian Magnus Orderud, sa statsadvokat Olav Helge Thue.

Da Kristian Orderud ble funnet, lå han knelende over ektesenga, delvis avkledd på underkroppen og med et stort, åpent skuddsår i nakken. Ifølge obduksjonen var Kristian Orderud høyst sannsynlig allerede død da han ble plassert over senga.

- Først ble han skutt i senga, rett i hjertet, slik at han døde umiddelbart. Det var umulig for ham å reise seg opp hvis han lå nede, sa Thue.

«Ligger tre på kirkegården»

Han brukte også mye tid på motivet for trippeldrapet; dragkampen om Orderud gård.

- Det har blitt sagt at en gårdstvist aldri kan være motiv for å drepe tre mennesker. Men det er faktisk noen som har hatt tilstrekkelig motiv. Det er tre stykker som ligger på kirkegården fordi de er skutt og drept, tordnet statsadvokat Olav Helge Thue.

Mens Veronica Orderud satt og skrev på et papir, og ektemannen Per Orderud fulgte intenst med, brukte statsadvokaten tid på å beskrive det dårlige forholdet Veronica Orderud hadde til sin svigerfar.

Han la også vekt på at drapspersonene må ha vært svært godt kjent i kårboligen og at mangelen på bevis inne som blodspor og hårstrå med mer inne på åstedet, vitner om god planlegging.

- De kjente huset og dets innhold. De hadde sikker informasjon om hvem som befant seg der, de sjekket ikke engang om det var noen i sokkeletasjen som eventuelt kunne ha varslet om drapene, sa Thue, som minnet om hvordan Kristin Kirkemo Haukeland har forklart at drapene ble planlagt lille julaften.

Sikringsboksen

- Og selv om Kristin Kirkemo skulle ha funnet på dette, og selv ha visst hvordan det så ut inni kårboligen og måten de tre skulle drepes på fordi det var hun som var inne og utførte drapene, så er det en ting som ikke kan forklares, påsto Thue; nemlig Kristins forklaring om sikringsboksen.

Etter at Kristin Kirkemo Haukeland var arrestert, tegnet hun inn sikringsboksen på en skisse over kårboligen. Dette kunne Kristin kun vite noe om dersom Per og Veronica Orderud hadde forklart henne det, mente Thue. Selv politiets teknikere hadde etter drapene problemer med å finne boksen som var gjemt bak klær i en avlåst gang.

Mistet Veronica?

Men om det var ille for ekteparet Orderud under Thues prosedyre, så skulle det ikke bli bedre da statsadvokat Jørn Sigurd Maurud overtok stafettpinnen.

- De sier at det er så horribelt det de blir beskyldt for. At de ikke kunne ha drept sine nærmeste, sa Maurud før han tørt oppsummerte at tre personer faktisk er drept.

Statsadvokaten beskrev Per Orderud som en dokumentforfalsker og som en løgner, og påsto at Per Orderuds ekteskap var i fare dersom ankesaken mot foreldrene var blitt gjennomført.

- En trenger ikke være jurist for å forstå at han ville tapt denne saken. Og hvordan skulle det gått med forholdet til Veronica da? Ville hun hatt ham - uten gård, og uten anseelse, spurte statsadvokaten sarkastisk, før han selv svarte med et talende «neppe».

Maurud viste også til at Per Orderud har løyet om sin egen mor til sin fetter Espen Orderud.

- Han legger skylden på sin avdøde mor for sitt eget dokumentfalsk. Og det gjør denne personen som påstår at han hadde et så usedvanlig nært og godt forhold til moren!

- Jeg vil kalle forholdet for usedvanlig dårlig, sa Maurud som minnet om at Per Orderud ikke hadde kontakt med moren de siste to årene hun levde.

Må dømmes for overlagt

Om Lars Grønnerød sa statsadvokat Thue at retten må dømme ham for overlagt drap, dersom de finner det bevist at han overleverte våpenet sitt til Per Orderud. Om Kristin Kirkemo Haukeland sa statsadvokaten at det er naturlig at hun forsøker å holde seg selv utenfor saken ved å si at hun bare hørte på planleggingen og ikke deltok.

- Det er slik vi mennesker er, vi forsøker å minimalisere vår egen rolle, sa statsadvokaten som var klar på at aktoratet akkurat når det gjelder Kristins egen rolle i saken, ikke tror på henne, selv om det stort sett er hennes forklaring tiltalen bygger på.

Jørn Sigurd Maurud fortsetter sin prosedyre onsdag.

(NTB-Wenche Schjønberg)