Hardt press mot Chirac

PARIS (Dagbladet): Det politiske presset mot Frankrikes president Jacques Chirac er enormt etter avdøde Jean-Claude Mérys anklager mot ham om ulovlig partifinansiering. Det drukner helt hans kampanje foran folkeavstemningen søndag om forkorting av presidentperioden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han må be om å bli avhørt av rettsvesenet. Det gjelder ikke bare hans stillings verdi, men også de politiske partienes troverdighet i landet vårt, sa den grønne miljøvernministeren Dominique Voynet i går.

Hennes partifelle Noël Mamhre bemerket at «nettet snører seg rundt Chirac».

For avisa Libération er det «politisk uholdbart» at Chirac «gjemmer seg bak benektelser» i presidentpalasset.

«Råtne»

I går drev Chirac valgkampanje i det kriserammede Cognac-distriktet før folkeavstemningen om å forkorte presidentembetet fra sju til fem år. Selv om han virket uanfektet, bøyd over eiketønnene, var det umulig å flykte fra skandalen.

Den har fått voldsomme dimensjoner, og nærer opp under franskmennenes politikerforakt.

- De er råtne alle sammen. De fyller lommene sine mens vi sliter. Vi kommer aldri til å få vite sannheten, sier Yves (64), pensjonist.

Nye avsløringer

«Chirac innhentes av et spøkelse,» mener avisa France Soir.

I går kom avisa Le Monde med nye avsløringer av Jean-Claude Méry, den avdøde hemmelige pengeinnsamleren for den ulovlige finansieringen av gaullistpartiet RPR. Méry bekrefter på videokassetten at Chirac var i hjertet av systemet.

- Jeg gjorde det for Chirac. Ikke for hans personlige lomme, det vil jeg skal være klart, sier Méry.

Han hevder at pengene, som han samlet inn i form av «kommisjoner» ved kommunale kontrakter, ble betalt til Louise-Yvonne Cassetta i RPR. Cassetta står i disse dager tiltalt for korrupsjon sammen med 26 andre personer.

Méry ble fengslet i 1994, men da ville han ikke si noe til dommeren. Han ble bedt om å holde kjeft for at Chirac skulle vinne presidentvalget i 1995.

- Valget av Chirac avhenger av din taushet, fikk han høre.

Han så ikke noe til hjelpen han ble lovet da han kom ut av fengselet. Det var da han kom på ideen med videoopptaket, som en beskyttelse i tilfelle «noe» skulle skje ham.

Dokumenter

Méry sier også at han har dokumenter som kan underbygge hans påstander gjemt på disketter «et eller annet sted». Det vil få stor betydning for eventuelle rettslige skritt. I går ble originalen av videoopptaket overlevert to forhørsdommere som etterforsker falske markeder i Paris-området, og to andre dommere har også bedt om å få eksperter til å undersøke opptaket.

Chirac har juridisk immunitet som president, men politiske kommentatorer synes han i det minste må kunne avhøres som vitne.

Ifølge Méry var Chirac selv til stede da han overleverte over seks millioner i kontanter til statsministerens kabinettsjef.

BLID PRESIDENT: President Jaques Chirac besøkte i går det kriserammede Cognac-området, tilsynelatende i godt humør. Men den politiske stormen rundt ham øker i styrke.