Hardt press mot losen

Los Vermund Halhjem måtte tåle mange tøffe spørsmål om ferden inn i Vatlestraumen da sjøforklaringen fortsatte i dag. Han nektet å tegne ruten inn på et kart eller svare på om han opptrådte uaktsomt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjøfartsinspektør Finn Paulsrud var opptatt av kommunikasjonen mellom losen og kapteinen før ulykken med «Rocknes» forrige mandag.

- Vi hadde begge to seilt der en rekke ganger før, og det ble ikke tatt opp og studert i kartet hvordan vi skulle seile. Vi foretok ingen detaljert planlegging av seilasen, verken i Vatlestraumen eller andre steder, svarte losen.

- Tilsier ikke normal aktsomhet at man må planlegge og diskutere? spurte Paulsrud.

Da brøt losens advokat inn og sa at Halhjem er et vitne og bare skulle svare på hva som faktisk skjedde.

- Jeg føler at det er spørsmål etter spørsmål om det samme hele tiden. Jeg har prøvd etter beste evne å svare på de samme spørsmålene i åtte timer, sa Vermund Halhjem.

Han ble også spurt om han kunne tegne inn seilasen til «Rocknes» på et kart. Losen svarte at han mente det ville bli fryktelig vanskelig ettersom han har fått så mye informasjon etter ulykken.

- Kan du si hva som etter din mening er årsaken til at fartøyet kantret så raskt, spurte sjøfartsinspektøren.

- I tiden etter ulykken har støtteapparatet mitt skjermet meg fra all mediedekning, all TV-dekning. Den informasjonen jeg har fått, har vært vurdert av dem i støttegruppa. Jeg forstår at det er kommet opp veldig mange teorier om hvorfor båten gikk rundt, men jeg tror det blir feil av meg å si hvorfor jeg tror båten gikk rundt.

- Jeg tror ikke jeg har tilstrekkelig informasjon til å gi noen konklusjon, sier statslos Vermund Halhjem.

Han forteller at «Rocknes» aldri ville ha gått på grunn 19. januar hvis grunnen i Vatlestraumen var merket med en stake, slik den er blitt etter ulykken.

Losen fortalte under sjøforklaringen i dag at han hadde passert i Vatlestraumen mellom 800 og 1.000 ganger.

- Jeg regner meg som godt kjent, sa han.

Likevel hadde han ikke hørt om at det var oppdaget en ny grunne på 9 meter i Vatlestraumen.

Losen fikk gjentatte spørsmål om «Rocknes» hadde befunnet seg der Halhjem hadde planlagt at den skulle være. Han svarte flere ganger at han hadde planlagt å kjøre midt i Vatlestraumen, men at han hadde havnet litt til styrbord for midten.

Han fikk også spørsmål på om han som ansatt i Kystverket hadde fått noen opplæring i nødprosedyrer der.

- Jeg kan ikke huske det her jeg sitter nå at vi har noen kurs eller opplæringsprogram for å håndtere nødprosedyrer, sier han.

(NTB)

PRESSES: Los Vermund Halhjem er under hardt press under sjøforklaringen i dag.