Hardt prøvet psykiatri i Nordland

To hagleepisoder på én måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Dagbladet.no): I løpet av én måned har Helgeland opplevd to dødsfall som følge av at personer har gått amok med hagle. Foreløpig behandler Fylkeslegen de to sakene som enkelttilfeller.

I slutten av november uttalte direktør Lars Vorland i Helse Nord at voksenpsykatrien i Nordland mangler psykiatere og spesialpsykologer, men at de jobber med saken.

- Dette fører til at pasienter med halvferdig behandling ved sentrale institusjoner blir stående uten tilbud når de kommer hjem, sa administrerende direktør sa Vorland til NRK Nordland.

Dette var etter at en 40 år gammel mann skjøt og drepte sin egen bror og skjøt og skadet sin ekssamboer og en tilfeldig mann i Brønnøysund. Mannen hadde da nylig blitt skrevet ut fra psykatrisk sykehus.

Søker etter psykiater

Andre juledag, bare tre kilometer sør for Brønnøysund, tok en 31 år gammel mann sitt eget liv etter å ha forskanset seg i ekskjærestens hus og skutt mot politiet med hagle. Bekjente av 31-åringen forteller til Dagbladet at mannen sliter med psykiske problemer. Informasjonssjef Randi Erlandsen ved Helgelandssykehuset bekrefter at mannen har vært til behandling der.

Han var sist i kontakt med psykiater lille julaften.

- Vi har én psykiater i Brønnøysund og søker nå etter en til i 2006, sier Erlandsen til Dagbladet.

Hardt prøvet psykiatri i Nordland

Både sykehuset og Fylkeslegen behandler behandler de to sakene hver for seg. Etter hendelsen i Brønnøysund ble det ikke funnet holdepunkter for at noe var uforsvarlig.

- Vi gikk gjennom mannens journal i den kommunale helsetjenesten, den lokale psykatrien og psykiatrisk avdeling i Bodø, sier fungerende fylkeslege Odd Herder i Nordland.

Nå kommer de til å gjennomgå saken i Sømna på samme rutinemessige måte.

- Vi kommer til å ha en gjennomgang av denne siste saken, og vil be om kopi av journalmaterialet hos den lokale helsetjenesten.

- Vil dere også se om mangel på ressurser kan være en indirekte årsak til hendelsen?

- Hvis gjennomgangen avdekker manglende ressurser, er dette noe vi kan ta opp, men først må vi altså gjøre en faglig vurdering, sier Herder.

Helsetilsynet

Kriseledelsen i Sømna kommunen har hatt møte om gårsdagens hendelse.

- Vi har blant annet drevet litt oppsøkende virksomhet hos de involverte. Vi har også vært i kontakt med Helsetilsynet og voksenpsykatrien i Brønnøysund, sier kommunelege Rolf-Jørgen Bredesen i Sømna.

Av hensyn til taushetsplikten vil han ikke uttale seg om behandlingen av 31-åringen.

Han opplyser at det er legevakten som tar seg av akuttilfellene, men at behovet for tung psykiatri har blitt mindre etter at kommunen ansatte tre psykatriske medarbeidere på dagtid.

- Dette er en tragisk hendelse som går inn på oss alle, legger han til.

Politiet i Helgeland etterforsker nå det som skjedde i Sømna andre juledag.

- Det vil bli gjort etterforskning for å finne ut hva som skjedde, og bakgrunnen for det som skjedde, sier jourhavende jurist Jonas Nerdal ved Helgeland politidistrikt.

Tirsdag hadde politiet sikret spor, men foreløpig ikke gjort noen formelle avhør.

TO GANGER PÅ EN MÅNED: 25. november forskanset en 40 år gammel mann seg med hagle i et hus utenfor Brønnøysund. Også han hadde store psykiske problemer. Foto: Roar Berg-Hansen