Hardt skadd - nektes operasjon

Rune Engen Otterlei (27) ligger på sykehus i Spania med store smerter og brist i ryggen. Legene nekter å operere ham. Han hadde ikke reiseforsikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA (Dagbladet): Forrige fredag skulle Rune Engen Otterlei på grillfest ved Fuengirola i Spania. Ved 15.30-tida skulle han, kameraten Per Teien og to spanske venner kjøre de tre kilometerne fra Los Boliches til Mijas Golf, der de skulle kose seg med grillmat.

På veien mistet den spanske sjåføren kontrollen over bilen, og kolliderte i stor hastighet med noen trær.

En død og en abort

Otterleis gode venn, Per Teien, omkom i ulykken, mens Rune ble kjørt til universitetssykehuset i Malaga med alvorlige skader. Den spanske sjåføren fikk ryggskader, og hans gravide samboer mistet sitt ufødte barn i ulykken.

Dagbladet traff Otterlei på rom 415 på universitetssykehuset i Malaga i går ettermiddag. Han ligger lenket til sykesenga, har brist i ryggen, er svært forslått, har et stort kutt i panna og har gips på høyrehånda. Han må spise mat med sugerør, har halskrage og må stelles av faren og søsteren sin.

- Jeg husker at bilen skar av veien, og jeg tror jeg husker det første smellet. Deretter er det svart til noen bærer meg ut av bilen, sier Otterlei til Dagbladet.

Det tok en og en halv time å kutte ham løs, men det var bare starten på marerittet for Ålesunds-gutten.

Fikk hiv-diagnose

- Tirsdag eller onsdag i forrige uke kom legen inn på rommet og sa at jeg var hiv-positiv. Det visste jeg ingenting om. Jeg fikk det bare slengt i ansiktet, og han sa ikke mer enn det. Det var en vond måte å få vite det på. Jeg ble helt paff, og klarte ikke å ta tak i det som ble sagt, sier Otterlei.

- Men jeg har sørget så mye over Per som omkom, og hatt så vondt i ryggen at jeg ikke har fått tenkt mye på diagnosen. I tillegg kjenner jeg at det er noe rart med det venstre beinet mitt. Det virker som om det er noe galt med nervene. Jeg må bare prøve å vente med å tenke på hiv-diagnosen, sier han.

Nektet operasjon

27-åringen skulle egentlig opereres i midten av forrige uke, men da sykehuset ble klar over diagnosen, ble operasjonen utsatt. Legene sa at de ikke vil operere ryggen hans fordi han har astma, og at de heller vil la ham ligge rett ut i seks uker for å se om han blir bedre. I går kveld fikk han imidlertid en annen versjon.

- Jeg har akkurat hatt en tolk her som snakket med en av legene, og hun sier de ikke vil operere fordi jeg er hiv-positiv og at det er infeksjonsfare. Det er egentlig det jeg trodde var grunnen også.

Gipset feil hånd

Otterlei hadde i tillegg brukket høyre hånd, men legene gipset den venstre fordi de mente det var den som var skadd. Først etter seks dager brakk de opp bruddet, og gipset riktig hånd.

- Jeg prøvde å si at det var den andre hånda jeg hadde vondt i, men de ville ikke høre. Da de brakk opp bruddet, følte jeg den mest intense smerten jeg noen gang har opplevd.

I tillegg hang den ene fortanna hans og dinglet i ei skinnfille i munnen. Sykehuset gjorde ikke noe med den, og etter to dager måtte han trekke den selv, fordi han var redd for å svelge den mens han sov.

- Følte meg usårbar

27-åringen hadde ikke reiseforsikring, og det er fremdeles høyst uklart hvordan han skal komme seg tilbake til Norge.

- Jeg tenkte ikke noe over det med reiseforsikring. Jeg følte meg ung og usårbar, sier han.

Familie og venner har vært i kontakt med konsulatet, ambassaden og UD flere ganger, men de vet foreløpig ikke om han fortsatt blir liggende på sykehuset

- Jeg har ikke fått noen beskjed om hva som skjer videre. Jeg ligger bare i senga og får smertestillende. Mitt eneste ønske er å komme raskest mulig hjem til Norge. Der kan jeg få skikkelig behandling på sykehus, sier Otterlei.

Hjem i dag?

Den norske ambassaden i Madrid har nå begynt å se på saken, og har snakket med Utenriksdepartementet for å finne en løsning på nordmannens mareritt.

- Vi har tatt kontakt med Utenriksdepartementet, og vil se hva vi kan gjøre for å frakte ham hjem. Det får vi svar på i morgen, sa ambassadesekretær Wenche S. Haga ved den norske ambassaden i Madrid til Dagbladet i går kveld.

VIL HJEM: Rune Engen Otterlei ligger på et spansk sykehus med store smerter.