Hardt skyts - oppgjørets time i Groznyj

Russland vil sette inn spesialstyrker. I Groznyj skal opprørerne ha lagt ut miner og bygd festningsverk. Sluttkampen om den beleirede byen kan komme når som helst, kanskje allerede under Knut Vollebæks besøk til regionen denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den tsjetsjenske hovedstaden vil bli frigjort i en spesialoperasjon der pro-russiske paramilitære styrker og russiske spesialstyrker vil delta, uttalte den russiske utsendingen til Tsjetsjenia, Nikolaj Kosjman i går.

Men meldingene fra Tsjetsjenia er usikre: Russland besluttet i går å legge lokk på all informasjon om krigshandlingene i Tsjetsjenia. Deres ultimatum til innbyggerne i Groznyj - røm byen eller dø - gikk ut ved midtnatt i går.

Sent i går kveld så det ut til at de russiske troppene ikke ville gjennomføre trusselen om et massivt knusende slag mot Groznyj og byens resterende innbyggere.

Klappjakt

Tidligere denne måneden ble det kjent at Russland hadde etablert en pro-russisk tsjetsjensk militsia under ledelse av den svindeldømte Beslan Gantamirov. Han var tidligere borgermester i Groznyj.

Tsjetsjenske kilder hevder at russiske styrker allerede har operert inne i den utbombede hovedstaden. I går tok russerne militærflyplassen Khalanka utenfor byen. Russiske styrker forflyttet seg også mot fjellene der hovedparten av opprørsstyrkene holder til.

Flyplassen Khalanka var deres hovedkvarter under den katastrofale stormingen av Groznyj nyttårsaften 1994.

Fanget

Erfaringene fra krigsnederlaget i 1996 og de internasjonale protestene mot den brutale krigsstrategien så langt, er trolig grunnen til at Russland forsøker å unngå et massivt stormangrep mot Groznyj.

Russerne fortsatte i går å oppfordre de gjenværende innbyggerne i Groznyj til å reise, og lot være å bombardere sentrum av byen slik de har gjort de siste ukene. Bombardementet mot utkanten av byen fortsatte imidlertid.

Det er anslagsvis 30000 sivile igjen i den utbombede byen, de fleste gamle og syke som ikke makter å ta seg ut til fots. Før krigen hadde Groznyj 400000 innbyggere.

Bare 70 flyktninger skal ha kommet ut av Groznyj i går. Lørdag strømmet 800 flyktninger ut.

Kampklare

I løpesedlene russiske fly slapp over Groznyj ble opprørerne oppfordret til å overgi seg, men ingenting tyder på at de tar oppfordringen alvorlig. Mellom fem og seks tusen islamistiske opprørere er igjen i Groznyj. Ifølge russiske talsmenn brukte opprørerne bombestansen i helga til å legge ut landminer, sette opp mitraljøser og bygge festningsverk i og rundt byen. Meldingene tyder på at de tross blokaden er godt forberedt på å møte en eventuell russisk offensiv.