Sanofi-vaksinen:

Hardt slag for vaksine

Vaksinekandidaten til Sanofi og GSK forsinkes betydelig etter utilstrekkelige resultater. Steinar Madsen i Legemiddelverket trekker fram noe han synes at er interessant med vaksinekappløpet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Fredag kunngjorde Sanofi og GlaxoSmithKline (GSK) at deres vaksinekandidat ikke er tilstrekkelig effektiv hos eldre. Dermed har de besluttet å videreutvikle vaksinen og deretter igangsette nye teststudier.

Dette er et hardt tilbakeslag for vaksineprodusentene, som tidligere forventet å få vaksinen på markedet innen juni 2021. Nå mener de at vaksinen kan ventes å være på markedet tidligst mot slutten av 2021.

Hard konkurranse

EU-kommisjonen har inngått rammeavtaler om levering av vaksiner fra en rekke selskaper, deriblant Sanofi og GSK, som også omfatter Norge. Vaksinekandidaten er også en av kandidatene som er inkludert i USAs vaksineprogram Operation Warp Speed.

- Det var knyttet store forventninger til vaksinekandidaten til Sanofi og GSK. Problemet med vaksinekandidaten, var at de oppdaget at den ikke ga god nok immunrespons hos eldre, og de må derfor nå gå tilbake og utføre nye studier, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Madsen tror at flere vaksineprodusenter vil gi opp etter hvert.

- Det er mange som nå forsøker å utvikle vaksiner, og på nåværende tidspunkt er det umulig å vite hvor mange av dem som til slutt blir godkjent. Etter hvert kommer nok flere til å gi opp, slik som australske CSL og University of Queensland nå har gjort med sin vaksinekandidat, sier Madsen og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer