Reagerer på politiets frikjennelse:

Hardt ut: - Har vært en kamp

Frifinnelsen av den svenske politibetjenten tiltalt i dødsulykken til norske Alexander Storåker (16) har fått foreldrene til å reagere kraftig. - Riktig dom, sier forsvarer.

DØDE: 16 år gamle Alexander Storåker døde i en mopedulykke 12. mai 2020. Foto: Privat (med tillatelse fra familien).
DØDE: 16 år gamle Alexander Storåker døde i en mopedulykke 12. mai 2020. Foto: Privat (med tillatelse fra familien). Vis mer
Publisert

Politibetjenten som var tiltalt i saken mot norske Alexander Storåker (16), ble torsdag i forrige uke frikjent i tingretten.

Han var tiltalt for både tjenestefeil og for å ha forvoldt en annens død, etter at norske Alexander døde i en mopedulykke 12. mai 2020.

Nå, ett og et halvt år seinere, kom dommen som frikjenner politibetjenten på begge punktene.

- Vår første reaksjon, da vi fikk høre dommen, var at vi ble overrasket og veldig skuffet, skriver far Frode Storåker i en e-post til Dagbladet.

Etter å ha lest gjennom dommen er det flere ting Storåker reagerer på.

Kritisk mot politiuttalelsen

Politimannen ble tiltalt etter å ha fulgt etter Alexander som kjørte moped med en venn, inn på en gangsti, i Lerum utenfor Göteborg.

Jakten sluttet med at guttene krasjet og Alexander døde.

I den ferske dommen står det blant annet at tingretten vurderer «samlet sett at aktor ikke har kunnet sannsynliggjøre sin påstand om at politiet drev en forfølgelse av flyktende kjøretøy i strid med politilovens alminnelige behovs- og forholdsmessighetsprinsipper.»

Storåker mener tingretten har lagt for mye vekt på den siste uttalelsen fra politiet i saken.

- Den går mot deres egne tidligere historier, som de har skrevet i sine redegjørelser og under forhør. At de skulle huske hendelsen bedre etter halvannet år er det bare tingretten som tror på, sier han.

Mangelen på informasjon har vært tungt for de pårørende.

- Prosessen har vært en kamp for å få ut informasjon om hendelsen, sier Storåker.

Han sier at Alexander ikke var mistenkt for noe, men at politiet bare ville kontrollere førerkortet til sønnen.

FILMET PÅ GATA: 4. desember 2020 ble 29 år gamle Sohail Ali drept i sitt eget hjem i Birmingham. Denne videoen viser drapsmennene på gata rett etter drapet. Video: West Midlands Police. Vis mer

- Faktafeil og feiltolkninger

Ifølge dommen til tingretten fant de ikke bevis for at politibetjenten kjørte for nærme Alexander, eller på noe annet vis sørget for at 16-åringen mistet kontrollen over mopeden.

Derfor kan ikke betjenten dømmes for å ha opptrådt uaktsomt, og må frikjennes, står det videre i dommen.

Storåker mener det finnes grunnlag for faktafeil og feiltolkninger om hendelsesforløpet i dommen, noe han ønsker å forfølge videre.

- Vi har derfor kontaktet aktor og vår advokat om de sakene som vi mener er feil. Forsvaret leker med ord som «flere stoppforsøk og ingen jakt». Det er vår oppfatning at dette må prøves i Hovretten (lagmannsretten journ.anm.).

Aktor i saken, Anders Jakobsson, bekrefter å ha mottatt henvendelsen fra Frode Storåker.

- Det er for tidlig å si om jeg kommer til å anke. Jeg kommer til å lage en analyse av dommen og så kommer jeg til å ta stilling til om jeg kommer til å gå videre eller ikke, sier han til Dagbladet.

Fristen for å anke er satt til 25. november.

- Riktig vurdering

Dagbladet har spurt hva forsvareren til den svenske politibetjenten, Erik Pousard, synes om dommen:

- Dommen er, ifølge min oppfatning, riktig. Tingretten, som er enig, har gjort en riktig vurdering av omstendighetene og av bevis som har blitt presentert, sier advokat Pousard i en e-post til Dagbladet.

På spørsmål om anklagene knyttet til politiets «flere stoppforsøk og ingen jakt», skriver advokaten at aktor, sammen med saksøkeren, har basert seg på avhør med en sakkyndig for å finne ut forskjellen mellom forsøk på stans og forfølgelse («jakt»).

- Jeg nøyer meg med å slå fast at det er forskjell mellom begrepene og at den forskjellen har juridisk betydning.

- Hva synes du om en mulig anke i saken?

- Jeg kan ikke spekulere i det. Etter min mening er dommen velskrevet og begrunnet, sier Pousard.

Dagbladet har framlagt all kritikken fra Frode Storåker for forsvarer Erik Pousard, som ikke ønsket å uttale seg ytterligere om saken.

Fikk ikke medhold

Ifølge politiets egen rapport, var de to betjentene i Lerum sentrum for arbeide «mot trafikk med fokus på mopeder», ifølge Aftonbladet. De hadde i en periode fått tips om at ungdommer kjørte rundt i sentrum, og skulle nå ta tak i problemet

Flere vitner har i avhør fortalt at både mopedene og politibilene kjørte fort. Den nå frikjent politibetjenten har derimot hevdet at hen holdt lav hastighet, og brukte blålys og sirener bare i den hensikt å stanse mopedene.

- Alexander «buskjørte» (råkjørte. journ. adm.) ikke og han kjørte heller ikke fortere enn tillatt hastighet for mopeder, selv om det seinere viste seg at mopeden var trimmet, sier Storåker til Dagbladet.

I den svenske politiforskriften står det at «forfølgelse av tohjulede motorvogner eller motorvogner bare kan finne sted dersom særlige grunner taler for det.»

Aktor har ment at politiets valg om å sette i gang og å fortsette forfølgelsene av mopedene ikke var forsvarlig, men fikk altså ikke medhold for dette i retten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer