Skjevfordeling av vaksiner:

Hardt ut før turistboom: - Galskap

Mens turistene strømmer til øyriket i nord, er Vågan-ordføreren bekymret for konsekvensene av skjevfordelingen av vaksinedoser. Han mener at Lofoten-kommunen er mer sårbar for smitte.

- MER SÅRBAR: Ordfører i Vågan, Frank Johnsen (Sp), er klar på at han ønsker alle turister velkommen til øyriket i nord - men medgir at han er bekymret for konsekvensene av et smitteutbrudd. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- MER SÅRBAR: Ordfører i Vågan, Frank Johnsen (Sp), er klar på at han ønsker alle turister velkommen til øyriket i nord - men medgir at han er bekymret for konsekvensene av et smitteutbrudd. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 34.30% Første dose: 67.40%

VÅGAN/OSLO (Dagbladet): Mandag starter fellesferien for fullt, og det er ventet at mange norske og utenlandske turister vil strømme til kysten, på fjellet eller på byferie i Norge.

I Vågan kommune i Lofoten ble turistnæringa hardt rammet av at de utenlandske turistene uteble i fjor sommer, og nå forbereder hoteller, campingsteder og restauranter seg på høysesong.

Ordfører i Vågan, Frank Johnsen (Sp), er klar på at han ønsker alle turister velkommen til øyriket i nord - men medgir at han er bekymret for konsekvensene av et smitteutbrudd.

- Det er galskap

Kommunen er blant dem som måtte gi fra seg vaksinedoser etter at regjeringen omfordelte vaksiner til 24 kommuner som har vært hardt rammet av pandemien.

- Jeg tenker at med den mobiliteten vi har, er det galskap at vi nå holder på med vaksinegruppe 45 til 54, mens folk i andre deler av landet er fullvaksinert og kommer hit på reise. De kan bære smitte med seg, og da blir vi smittet, sier Vågan-ordføreren til Dagbladet.

- Tenker du at dere er mer sårbare for smitte?

- Vi er selvfølgelig det. Vaksinen skal beskytte oss, og når regjeringen velger å omprioritere, tenker jeg det er feil, sier Johnsen.

- Men er det ikke en fordel at mange av turistene som kommer til dere er vaksinert?

- Ja, selvfølgelig. Da blir de i hvert fall ikke syke selv, men de kan bringe med seg smitte, sier han.

STRENGT: Kaptein på Stella Oseana, Kenneth Tårnes, forteller at de har strenge smittevernregler for å komme om bord på båten i Lofoten i sommer. Reporter: Marlene Lundberg Holm. Video: Henning Lillegård Vis mer

Ingen god tanke

Mens 74,4 prosent av befolkningen over 18 år i Viken har fått første dose av coronavaksinen, skal Vågan kommune vaksinere personer i alderen 45-54 de to neste ukene.

I kommunen har foreløpig 46,6 prosent av befolkningen over 18 år mottatt første dose i kommunen, ifølge Dagbladets vaksinasjonsstatus.

- De som er regnet for å være i risikogruppen, er vaksinert, men det er jo mange andre, sier Vågan-ordføreren.

Kommunen, som har i underkant av 10 000 innbyggere, mottar henholdsvis 366 doser i uke 28 og 568 doser i uke 29. 27,86 prosent av befolkningen over 18 år er fullvaksinert.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Fjerner tiltak

Seinest torsdag ble det registrert to smittede i Vågan. Begge var på gjennomreise i kommunen, opplyser Johnsen.

- De bodde i telt, følte seg syke og testa seg, sier han.

I etterkant har kommunen bedt alle som reiste med båten fra Reine til Kjerkfjorden tirsdag klokka 10.30 og 16.30, om å teste seg.

Forrige uke strammet Vågan kommune inn på tiltakene, etter et pågående smitteutbrudd. Torsdag ble det bestemt at tiltakene ikke videreføres, og utbruddet anses som over.

- For ei uke siden hadde vi stopp på det utbruddet, og så har vi fått noen enkelttilfeller, men det har vært folk som var i karantene fra før, sier han.

Han sier at turist- og reiselivsnæringen balanserer på en knivsegg. Et smitteutbrudd kan få ekstremt store konsekvenser hvis kommunen må stenge ned, forteller han.

- Nå åpnes Europa og Norge igjen, og skal vi drive å stenge ned igjen? Det er litt urettferdig, kanskje, sier han, men legger til at han er optimistisk for den kommende turistsesongen:

- Vi ønsker alle hjertelige velkommen, men ber om at de forholder seg til reglene vi har, vasker hender og holder meteren. Vi har jo lavere vaksineandel her enn andre plasser, så det gjør at vi kanskje er litt mer sårbare, sier han.

Sju av ti

En ny undersøkelse, som Norstat har gjort for NRK, viser at sju av ti mener at det var riktig å prioritere vaksiner i områder med høyt smittetrykk.

Nær halvparten av respondentene i Nord-Norge oppgir imidlertid at prioriteringen var en dårlig beslutning. De aller fleste som er positive, bor i Oslo.

70 prosent svarer at det var en god beslutning av regjeringen, mens 19 prosent svarer at det var en dårlig beslutning. De resterende 11 prosentene svarer at de ikke vet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer