Donald Trump:

Hardt ut med grensetrussel

Donald Trump har ved flere anledninger truet med å stenge grensa mot Mexico, men har aldri satt en tidsramme - før nå.

TRUSSEL: Donald Trump truer med å stenge grensa mot Mexico dersom de ikke stanser all ulovlig innvandring umiddelbart. FOTO: NTB Scanpix
TRUSSEL: Donald Trump truer med å stenge grensa mot Mexico dersom de ikke stanser all ulovlig innvandring umiddelbart. FOTO: NTB ScanpixVis mer

Donald Trump går hardt ut og truer med at han vil stenge grensa til Mexico allerede neste uke, dersom de ikke stanser all ulovlig innvandring umiddelbart. Trusselen kommer som følge av at det angivelig ventes en ny bølge med migranter til USA fra Sentral-Amerika.

- Jeg tuller ikke, er blant det presidenten sier til pressen. - Vi kommer til å stenge grensa i lang tid.

Trumps pengekrav til grensemur har blitt avslått av Kongressen, noe som tidligere i år ledet nasjonen ut i en såkalt «shutdown» og videre eskalerte til at Trump erklærte nasjonal unntakstilstand.

Samtidig som han har forhandlet om grensemuren, har han også ved flere anledninger truet med å stenge grensa, men han har aldri satt en tidsramme for når det vil skje - før nå.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ønsker ikke konfrontasjon

Mexicos president, Andrés Manuel López Obrador, sier at han ikke ønsker å gå inn i en konfrontasjon om emnet, ifølge NTB.

- Donald Trump har en egen måte å se ting på. Jeg vil gjøre det klart at vi ikke har tenkt å krangle med USAs regjering, sa López Obrador fredag.

Han la til at folk i Mellom-Amerika ikke har noe valg når de legger ut for å finne en måte å tjene til livets opphold på.

- Det er en menneskerett. Vi burde ikke fordømme migrasjon, sa presidenten, som også gjentok at Mexico jobber for å bekjempe ulovlig innvandring.

RENVASKET: Robert Mueller kan ikke bevise at Trumps valgkampstab eller medarbeidere har «konspirert eller koordinert» med Russland i forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Video: CNN Vis mer

Bakgrunnen til trusselen

Torsdag gikk Mexicos innenriksminister, Olga Sanchez Cordero, ut og varslet om at en stor gruppe migranter fra El Salvador, Honduras og Guatemala forbereder seg til å migrere til USA.

- Vi har informasjon om at en ny karavane grupperer seg i Honduras. De omtaler den som «alle karavaners mor», og forventer å kunne mobilisere mer enn 20 000 personer, sa hun ifølge nyhetsbyrået AP.

Avviser opplysningene

Aktivisten Irineo Mujica har imidlertid gått ut og stemplet Corderos opplysninger som falske. Hun hevder at det er USAs minister for nasjonal sikkerhet, Kirstjen Nielsen, som har spredd den falske informasjonen for å skape frykt.

Mujica uttalelse støttes av flere andre aktivister, samt Honduras' innenriksminister Nelly Jerez.

Den angivelige strømmen med migranter har uansett trigget Trump, som i flere år har lovet å bygge en grensemur mellom Mexico og USA.

FEIL NAVN: USAs president Donald Trump har en lei tendens til å si feil navn på folkene han tiltaler. Det skjedde også da han skulle takke Tim Cook fra Apple. Video: CNN. Vis mer

Twitter-tirade

Fredag morgen langet han ut mot Demokratene, og beskyldte dem for å være ansvarlig for «det svakeste innvandringslovverket i verden». Videre oppfordret han Kongressen til å ty til tiltak, samt at han beordret Mexico til å stanse ulovlige migranter i deres forsøk på å ta seg til USA.

- Dersom Mexico ikke stanser all ulovlig innvandring til USA som skjer gjennom umiddelbart, kommer jeg til å STENGE grensa eller store deler av den. Det ville ha vært så enkelt for Mexico å gjøre dette, men de tar bare pengene våre og «snakker».

- Forresten taper vi så mye penger på dem, særlig når man legger til narkotikainnførsel, at å stenge grensa vil være bra, skrev han på Twitter fredag formiddag.