Hardt ut mot Danmarks statsminister: - Vemmelig

Statsminister Mette Frederiksens uttalelser om Trumps ønskede Grønland-kjøp falt ikke i god jord.

MISFORNØYD: Donald Trump er misfornøyd med den danske statsministerens uttalelser. Video: AP. Vis mer

Tidligere i dag holdt Danmarks statsminister Mette Frederiksen en pressekonferanse etter at USAs president Donald Trump i natt avlyste sitt planlagte besøk 2. og 3. september.

- Jeg er irritert og overrasket over at USAs president har avlyst sitt besøk til Danmark 2. og 3. september, sa den danske statsministeren.

Årsaken til at presidenten avlyste, var ifølge ham selv, danskenes kalde skulder i møte med hans uttalte ønske om å kjøpe Grønland fra Danmark.

Det var forrige uke at Trump uttrykte interesse for å kjøpe Grønland. Øya er et selvstyrt territorium under danske myndigheter, som tar hånd om Grønlands utenrikspolitikk.

Frederiksen har tidligere uttalt at et salg av Grønland er helt uaktuelt.

IRRITERT OG OVERRASKET: Danmarks statsminister Mette Frederiksen møtte pressen i forbindelse med at Donald Trump avlyser sitt Danmarksbesøk. Video: NTB Scanpix. Vis mer

- Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper virkelig at dette ikke er alvorlig ment, sa hun til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Frederiksen kalte det hele «absurd».

- Vemmelig

Dette har fått Donald Trump til å reagere.

- Vemmelig, sier han om Frederiksens uttalelser, ifølge AFP.

Presidenten møtte pressen utenfor Det hvite hus onsdag kveld, norsk tid. Da var Grønland-kjøpet og det avlyste Danmark-besøket deler av det han ble spurt om.

- Å kjøpe Grønland var bare en tanke. Når de sier at det er absurd, på en stygg og sarkastisk måte, da kan vi ta det en annen gang, sier Trump om hvorfor han avlyste besøket.

- De må vise respekt for USA. Hun brukte et forferdelig ord. Man snakker ikke til USA på den måten, sier han.

Han reagerer på måten Frederiksen avslo på, og legger til at USA har gjort mye for Danmark.

- Hun burde ikke behandle USA på den måten. Absurd er ikke riktig ord å bruke.

Frederiksen sier til dansk TV2 onsdag kveld at hun ikke vil innlede en ordkrig med Trump.

- Jeg synes vi skal holde fast ved at det er den amerikanske presidenten som har meldt avbud, sier hun til TV-kanalen.

- Er deler av USA til salgs?

Blant dem som reagerer på Trumps uttalelser, er tidligere næringsminister, og De konservatives talsperson på Folketinget for Grønland, Rasmus Jarlov.

- Som dansk (og konservativ) er det vanskelig å tro at Trump, uten grunn, tror at en del av landet vårt er til salgs, og deretter avlyser et planlagt besøk som alle har forberedt seg til fordi han ble fornærmet. Er deler av USA til salgs? Alaska? Vis litt respekt, skriver han på Twitter.

Flere danske politikere har reagert på at Trump avlyser besøket til Danmark, og han har blant annet blitt kalt «et barn».

Presidentkandidat for Demokratene, Cory Booker, reagerer også på avlysningen.

- Det er helt absurd. Slik behandler man ikke en alliert, sier han til CNN.

Frederiksen sa på pressekonferansen onsdag at invitasjonen om et sterkere strategisk samarbeid med USA i Arktis fortsatt står åpent.

- Jeg synes først og fremst at det er synd at det ikke blir til noe. Vi har store sikkerhetspolitiske utfordringer, og så har jeg jo selv også nylig returnert fra en tur til Grønland. Når man besøker det arktiske området, så blir det åpenbart at det er behov for et sikkerhetspolitisk samarbeid, sa hun.

Frederiksen var tydelig på at både Donald Trump og det amerikanske folk alltid vil bli ønsket velkommen til Danmark, og at det ikke har endret seg etter Trumps avlysning.

- Total katastrofe

Trumps utsagn om å kjøpe Grønland, har også blitt møtt med blandet mottakelse etter at nyheten sprakk i The Wall Street Journal fredag.

USAs tidligere ambassadør til Danmark, demokraten Rufus Gifford, frykter konsekvensene av et slikt oppkjøp.

«Å herregud. For en som elsker Grønland og har besøkt øya ni ganger, hvert eneste hjørne og elsker befolkningen, er dette en komplett og total katastrofe», skriver han i den første av totalt tre Twitter-meldinger.

Mens republikaneren Mike Gallagher har vært positiv.

- Ideen er ikke så gæren som det ser ut til i overskriften. Dette er et smart geopolitisk trekk. USA har uten tvil en strategisk interesse i Grønland, og dette bør absolutt være en mulighet, skriver han på Twitter.