Bakke-Jensens nye jobb

Hardt ut mot Erna-praksis

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solbergs praksis med å utnevne egne statsråder til høye embetsstillinger er uryddig og egnet til å svekke tilliten til statsforvaltningen. Støre lover nå at det ikke vil skje med ham som statsminister.

NY PRAKSIS: Statsminister Erna Solberg har utnevnt tre av sine egne statsråder til høyere embetsstillinger. Det er hun alene om å ha gjort i norsk historie siden 1909. Foto: Berit Roald / NTB
NY PRAKSIS: Statsminister Erna Solberg har utnevnt tre av sine egne statsråder til høyere embetsstillinger. Det er hun alene om å ha gjort i norsk historie siden 1909. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tre ganger siden 1909 er sittende statsråder utnevnt til høyere embetsstillinger i Norge.

Elisabeth Aspaker, Bent Høie og Frank Bakke-Jensen er henholdsvis utnevnt til statsforvaltere og fiskeridirektør.

Alle tre er fra Høyre. Alle tre er utnevnt av statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg.

Denne praksisen vil fortsatt være eksklusiv for Erna Solbergs regjeringstid hvis det blir regjeringsskifte til høsten - og den nye statsministeren heter Jonas Gahr Støre.

- Jeg mener det er uryddig av en regjering å utnevne en statsråd eller statssekretær til en høyere embetsstilling. Det har jeg alltid ment og så vidt jeg vet har det alltid vært Arbeiderpartiets holdning. I min tid som stabssjef på statsministerens kontor (SMK) hadde vi eksempler der jeg ga noen beskjed om at du må velge: Enten er du en del av systemet eller så frigjør du deg fra det og kan søke stillingen, sier Støre til Dagbladet.

Problematisk spørsmål

Støre mener det særlig bør reises spørsmål ved ansettelsen av Frank Bakke-Jensen som fiskeridirektør.

- Nå har Erna Solberg tre ganger avsluttet karrieren for partifeller - det er Høyre-folk hele veien - ved å gi dem en ny stilling i embetsverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.