Bakke-Jensens nye jobb

Hardt ut mot Erna-praksis

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Erna Solbergs praksis med å utnevne egne statsråder til høye embetsstillinger er uryddig og egnet til å svekke tilliten til statsforvaltningen. Støre lover nå at det ikke vil skje med ham som statsminister.

NY PRAKSIS: Statsminister Erna Solberg har utnevnt tre av sine egne statsråder til høyere embetsstillinger. Det er hun alene om å ha gjort i norsk historie siden 1909. Foto: Berit Roald / NTB
NY PRAKSIS: Statsminister Erna Solberg har utnevnt tre av sine egne statsråder til høyere embetsstillinger. Det er hun alene om å ha gjort i norsk historie siden 1909. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Tre ganger siden 1909 er sittende statsråder utnevnt til høyere embetsstillinger i Norge.

Elisabeth Aspaker, Bent Høie og Frank Bakke-Jensen er henholdsvis utnevnt til statsforvaltere og fiskeridirektør.

Alle tre er fra Høyre. Alle tre er utnevnt av statsminister og partileder i Høyre Erna Solberg.

Denne praksisen vil fortsatt være eksklusiv for Erna Solbergs regjeringstid hvis det blir regjeringsskifte til høsten - og den nye statsministeren heter Jonas Gahr Støre.

IKKE MED STØRE: Jonas Gahr Støre lover at ingen av hans eventuelle statsråder vil kunne få høyere embetsstillinger. Da må de i så fall slutte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE MED STØRE: Jonas Gahr Støre lover at ingen av hans eventuelle statsråder vil kunne få høyere embetsstillinger. Da må de i så fall slutte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er uryddig av en regjering å utnevne en statsråd eller statssekretær til en høyere embetsstilling. Det har jeg alltid ment og så vidt jeg vet har det alltid vært Arbeiderpartiets holdning. I min tid som stabssjef på statsministerens kontor (SMK) hadde vi eksempler der jeg ga noen beskjed om at du må velge: Enten er du en del av systemet eller så frigjør du deg fra det og kan søke stillingen, sier Støre til Dagbladet.

Problematisk spørsmål

Støre mener det særlig bør reises spørsmål ved ansettelsen av Frank Bakke-Jensen som fiskeridirektør.

- Nå har Erna Solberg tre ganger avsluttet karrieren for partifeller - det er Høyre-folk hele veien - ved å gi dem en ny stilling i embetsverket.

- To av dem sitter fortsatt som statsråder (Høie og Bakke-Jensen) og vil gå direkte over i embetene.

- Ja, hun har gitt dem en vei ut av politikken og inn i en høy embetsstilling. Jeg har ikke noe kritikk mot de tre personene som jeg vet er bra folk, men det kludrer til skillet mellom politikk og embetsverk. I det siste tilfellet med Frank Bakke-Jensen er det også en fagdirektør. Det å være statsforvalter er én ting, men å være en fagdirektør for hele fiskerifeltet er noe annet, sier Støre, som understreker at det ikke er Stortinget som ansetter eller avsetter embetsfolk.

- Sp, SV og Ap kaller inn til høring og er kritiske til ansettelsen av Bakke-Jensen som fiskeridirektør. Om noen måneder sitter de samme partiene kanskje i regjering med ham som fiskeridirektør. Hvordan vil det bli?

- Bare at spørsmålet stilles reiser kritikk av måten regjeringen har gjort det på, for dette vil være et tema for noen. Men jeg er ikke i tvil om at vi vil forholde oss profesjonelt til embetsverket, sier Støre.

Erna: - Ikke forbudt

Statsminister Erna Solberg er forelagt Støres uttalelser og skriver i sitt svar til Dagbladet at det har vært ordinære ansettelsesprosesser som har endt med at hennes statsråder er blitt utnevnt av Kongen.

- Det er ikke forbudt for regjeringsmedlemmer å søke stillinger i staten. Høie, Aspaker og Bakke-Jensen har søkt på stillingene på vanlig måte, og har blitt valgt ut som de best kvalifiserte etter ordinære ansettelsesprosesser, skriver Solberg i en e-post til Dagbladet.

Solberg trekker videre fram at tidligere Arbeiderparti-regjeringer har hatt praksis med å utnevne egne statsråder til embetsstillinger straks etter at statsråden er gått av.

Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter trekker fram følgende eksempler:

  • Sylvia Brustad (Ap) gikk av i oktober 2009. Konstituert som fylkesmann i Hedmark fra 15. februar 2010 (ganske nøyaktig etter 3 måneders etterlønn fra 20.10.09)
  • Sigbjørn Johnsen (Ap) var fylkesmann i Hedmark, men ble utnevnt til finansminister i oktober 2009. Etter valgnederlaget i 2013 gikk han tilbake som fylkesmann fra 1. november 2013.
  • Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var samferdselsminister til 18. juni 2012. Hun ble utnevnt til fylkesmann i Rogaland 26. oktober samme år og tiltrådte i oktober 2013 da stortingsperioden var avsluttet.

- Det er vanskelig å se den prinsipielle forskjellen mellom deres egen praksis og det de nå kritiserer dagens regjering for, skriver Solberg.

Ingen av eksemplene Solberg trekker fram handler imidlertid om sittende statsråder, som er en praksis Solberg er alene om.

Dagbladet har spurt Erna Solberg om hun ser at den nye praksisen kan være problematisk for tilliten til embetsverket og om Frank Bakke-Jensen bør trekke seg fra jobben som fiskeridirektør.

Solberg svarer ikke på spørsmålene, men viser til uttalelsen ovenfor.

- Svekker tilliten

Dagbladet skrev torsdag at næringsminister Iselin Nybø, som var ansvarlig for ansettelsen av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen som ny fiskeridirektør, hadde det siste og avgjørende jobbintervjuet med sin regjeringskollega.

Støre veier sine ord når han beskriver Solbergs praksis.

- Det er egnet til å svekke tilliten, er ordene jeg vil bruke. Jeg vil ikke snakke tilliten ned, fordi den er så viktig. Det er Erna Solberg som tre ganger med Høyre-statsråder har gitt dem en vei videre som embetsfolk. Det svekker tilliten til en modell vi har hatt i Norge som jeg tror har tjent oss vel, sier Støre.

- Hvis forsvarsministeren ringer statsminister Støre og spør om han eller hun kan søke på en høy embetsstilling, hva svarer du da?

- At da kan han eller hun søke på stillingen, men må slutte som forsvarsminister.

- Da skal heller ikke statsrådene i en Støre-regjering intervjue hverandre til jobber i embetsverket?

- Nei. Men det er en ærlig sak at hvis vedkommende slutter, kan man bli kalt inn til et intervju hos en tidligere kollega. Det må være en ryddighet i rollefordelingen, sier Støre.

Aspaker ble utnevnt tilbake i 2014 og Høie i 2018. Ingen av gangene protesterte Arbeiderpartiet på Stortinget.

- Skulle dere vært tydeligere på at dette ikke er greit?

- Ja, vi kunne med fordel kritisert regjeringen på et tidligere tidspunkt, men praksisen hennes er tatt til et nytt nivå når det gjelder en fagdirektørstilling. Solberg opererer her på en måte som ingen statsminister har gjort før henne siden 1909, sier Jonas Gahr Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer