Hardt ut mot «hasjvalgkamp»: - Forkastelig

På videregående skoler har Unge Venstre stilt opp med plakater og buttons for legalisering av hasj. Det reagerer fylkeskommunen og politiet på.

UNGE VENSTRE: Her står ungdomspartiet på en videregående skole i forbindelse med valgkampen. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
UNGE VENSTRE: Her står ungdomspartiet på en videregående skole i forbindelse med valgkampen. Foto: Norsk narkotikapolitiforeningVis mer

I forbindelse med valgkampen har Unge Venstre, sammen med de andre ungdomspartiene, stått på stand på videregående skoler rundt om i landet.

I år har Unge Venstre tatt med seg plakater og annet materiale som fronter deres standpunkt for legalisering av hasj.

«Legalize it» står det på plakater, buttons og klistremerker.

Det var Vennesla Tidende som først omtalte saken.

REAGERER: Norsk narkotikapolitiforening sier til Dagbladet at de reagerer på bilder og uttrykk som benyttes. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
REAGERER: Norsk narkotikapolitiforening sier til Dagbladet at de reagerer på bilder og uttrykk som benyttes. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer

- Framstilles som kult

I et innlegg i Dagbladet skriver Jan Erik Bresil, leder i Norsk Narkotikapolitiforening, om problematikken knyttet til ungdomspartiets valgkamp.

«På standen til Unge venstre var ett av hovedbudskapene at man ønsker legalisering av narkotika, en mening de selvsagt har rett til å ha. Problemet er at partiet brukte bilder og uttrykk som benyttes av legaliseringsbevegelsen og som framstiller narkotikabruk som noe kult i skoletid rettet mot mindreårige. Det ble delt ut buttons med samme motivet av en hånd formet til «Victory» tegnet med en stor joint og en bakgrunn av flott natur», skriver Bresil.

Også overfor NRK har Martin Skovly, seksjonsleder for kriminalitetsforebygging i Agder politidistrikt, uttrykt bekymring over Unge Venstres kampanje.

LEDER: Jan Erik Bresil. Foto: Norsk narkotikapolitiforening
LEDER: Jan Erik Bresil. Foto: Norsk narkotikapolitiforening Vis mer

- Vi mener at vi må få drive skolevalgkamp for våre politiske standpunkt, som andre ungdomspartier også gjør. Dette er et radikalt standpunkt som folk vil ha sterke meninger om. Det forstår vi, sier Konstanse Løfors, 1. nestleder i Unge Venstre til Dagbladet.

Samtidig reagerer hun på kritikken.

- Jeg har forståelse for at vi har et radikalt standpunkt som vekker meninger, men jeg har ikke forståelse for at man prøver å tie ungdomspolitikere lokalt fra å ytre sitt standpunkt, sier Løfors.

Bresil presiserer overfor Dagbladet at alle politiske partier har lov til å ha sine standpunkt og meninger.

- Jeg reagerer på den faglige begrunnelsen for deres mening, men det viktigste er at de fronter dette på en skole mot barn og mindreårige. Måten det gjøres på framstiller hasj som kult, spesielt hvordan plakaten er bygget opp på. Standpunktet skal de få lov til å ha, men det jeg synes er forkastelig her er måten de gjør det overfor barn og unge, sier Bresil.

TESTER: Thomas Seltzer, kjent fra «Trygdekontoret», tester medisinsk hasj i den nye dokumentaren «Cannabis» på NRK. Vis mer

Vil ha vekk materialet

Også fylkeskommunen har reagert på ungdomspartiets plakater og buttons. Arly Hauge, fylkesutdanningssjef i Vest-Agder, mener dette direkte markedsfører legalisering av hasj.

- Vi har en valgdebatt gående på våre skoler hvor partiene er invitert inn for å kunne drive skoledebatt med elevene. Vi har ingen motforestillinger omkring ytringsfriheten og hva som foregår av dialog i debattene, sier Hauge til Dagbladet.

Fylkesutdanningssjefen bekrefter at en e-post har blitt sendt ut til rektorene ved de videregående skolene i fylkeskommunen. Dette er en oppfordring til at skolene skal gå i dialog med partiet, med mål om at de ikke skal få lov til bruke dette materialet på skolene.

- Vi mener at det nærmer seg et angrep på ytringsfriheten, sier nestleder Løfors.

Hauge mener derimot at dette ikke er et brudd på ytringsfriheten.

- Overhodet ikke. Unge Venstre og andre partier har snakket tydelig om dette i debatten. Det er helt klart ytringsfrihet, noe som vi alle verner om. Det er bare produktene vi ikke kan stå inne for. Dette handler om å fjerne produkter som retter seg som markedsføringstiltak mot elever.

Det er mange 15-åringer som er nye elever ved de videregående skolene i fylket.

- Vi har ansvar for å ta vare på dem, sier Hauge.

Ønsker kontroll

Grunnen til at Unge Venstre ønsker legalisering av cannabis, er at de mener rusreformen - som innebærer å hjelpe rusmisbrukere i stedet for å straffe dem - ikke er nok.

- Rusmisbrukere må fortsatt oppsøke kriminelle miljøer for å få tak i narkotika. Dermed er det ikke kontroll på innholdet eller hvor pengene går. Unge Venstre mener vi trenger kontroll på innhold, aldersgrenser, åpningstider og hvor pengene havner, sier Løfors.

Løfors er uenig i at grafikken framstiller narkotika som «kult». Materiellet er nytt for årets valgkamp, men dette er noe ungdomspartiet har kommunisert lenge, og som Venstre også har kommunisert i 2017-valgkampen, påpeker hun.

- Grafikken er utformet for å vekke oppmerksomhet. Vi mener ikke at det uttrykker signaler vi ikke ønsker å gi. Det har et politisk budskap som gjør at vi får snakket om narkotikapolitikk med ungdom.

FORBUD: - Mange ungdommer har stor forståelse for konsekvensene forbudet fører med seg, forteller Konstanse Løfors. Foto: Oda Scheel
FORBUD: - Mange ungdommer har stor forståelse for konsekvensene forbudet fører med seg, forteller Konstanse Løfors. Foto: Oda Scheel Vis mer

- Undervurderer elevene

I innlegget viser Norsk narkotikapolitiforening også til FNs barnekonvensjonsartikkel 33 som sier at samfunnet plikter å beskytte barn mot narkotika. Foreningen mener Unge Venstre bidrar til å normalisere og ufarliggjøre narkotika i skoletida.

- Det er ikke det som er meningen. Vi opplever ikke at dette er resultatet av materialet. Vi, tvert imot, snakker om nettopp dette fordi det har skadepotensial, svarer Løfors.

Løfors sier videre at hun mener foreningen undervurderer skoleelevene når de sier at ungdommen tolker budskapet på en slik måte.

Til tross for kritikken har Unge Venstre ingen planer om å stoppe:

- Vi vil fortsette å jobbe for en mer liberal ruspolitikk og forklare ungdom hvorfor vi mener det. Det er viktig å understreke at vi bare snakker om at vi vil endre lovverket og hvorfor vi har dette standpunktet. Det er ikke snakk om noen rosamaling av bruk av rusmidler. Men vi peker på de problemene som lovgivningen i dag fører til.

- Urettferdig

Unge Venstre får støtte fra Foreningen for human narkotikapolitikk.

- Det er fryktelig urettferdig at man ikke får lov å mene at man er for en streng statlig regulering. Da blir det misforstått som at vi ikke mener cannabis er farlig. Vi er opptatt av skadevirkningene og vil ha en politikk som virker, sier Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, til Dagbladet.

I en Twitter-melding skriver foreningen: «Siste nytt: Politiet reagerer ikke mot avisenes vinguider til tross for at det kan gi forhøyet forbruk av alkohol blant unge, men på at unge mennesker fremmer standpunkt for å endre en mislykket politikk.»

- Dere sammenlikner altså avisers vinguider med en slik form for «hasjvalgkamp»?

- Hvis man er opptatt av rus og alt det kan føre til, som avhengighet, ulykker, vold og alle de negative konsekvensene, kan man ikke demonisere cannabis og bagatellisere alkohol. Anstendige i samfunnet kan få vinguide, ha vinlotteri på jobben og putte alkohol og rus i det meste. Samtidig er det en ensidig og irrasjonell demonisering av cannabis som er trist og uheldig, svarer Knutsen.

PÅ TIDE: - Det er i høyeste grad på tide at noen tar bladet fra munnen og kritiserer en totalt mislykket ruspolitikk som er undertrykkende og virker mot sin hensikt, sier Arild Knutsen. Foto: FHN
PÅ TIDE: - Det er i høyeste grad på tide at noen tar bladet fra munnen og kritiserer en totalt mislykket ruspolitikk som er undertrykkende og virker mot sin hensikt, sier Arild Knutsen. Foto: FHN Vis mer

Får hjelp for seint

Knutsen mener det er galt at rus kriminaliseres i så stor grad i Norge.

- Ved rusproblemer i dag er politiet umiddelbart tilgjengelige. Så må man vente i månedsvis for å få god hjelp i helsevesenet. Når det er forbud og kriminalisert vil opposisjonelle miljøer og de i opposisjonell alder, altså ungdom, bruke det nettopp fordi det er forbudt. De som får problemer har ingen steder å gå i frykt for skuffelse, sanksjoner, fordømmelse og straff.

- Får du problemer i dag kommer den rette innsatsen altfor seint. Da kan du være så skadet sosialt, økonomisk og helsemessig at det på mange måter er for seint, avslutter Knutsen.