Halliksaker prioriteres ikke:

Hardt ut mot justisministeren

SV reagerer sterkt på at så få halliksaker straffeforfølges i Norge. Partiet vil ha klare svar fra justisministeren om dette. Også Høyre vil øke presset mot statsråden. Hun er foreløpig taus.

FORELØPIG TAUS: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må nå redegjøre for hva hun gjør for å ta knekken på hallik-nettverk. SV har stilt skriftlig spørsmål. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORELØPIG TAUS: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må nå redegjøre for hva hun gjør for å ta knekken på hallik-nettverk. SV har stilt skriftlig spørsmål. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Dagbladet har identifisert ti hallik-nettverk i Norge, og har i sin serie om dem dokumentert at halliksaker i liten grad straffeforfølges. Det skaper sterke reaksjoner i opposisjonen på Stortinget.

- Disse artiklene viser jo at det er et stort omfang av hallikvirksomhet, der sårbare mennesker i sårbare situasjoner må selge kroppen. De kommer inn i avhengighetsforhold til andre og er redd for represalier fra kriminelle nettverk, sier Andreas Sjalg Unneland (SV), medlem av Stortingets justiskomité.

Dagbladet har intervjuet politietterforskere innen menneskehandel, som sier at hallikvirksomhet øker risikoen for menneskehandel. Etterforskningsleder Sindre Kleppe i Sør-Øst politidistrikt sier om hallik-nettverkene at «det er synd at de får operere i fred.»

VIL HA SVAR: Justisministeren må tydelig på banen i kampen mot hallik-nettverk, mener stortingsrepresentant Andreas Sjag Unneland (SV ) i Justiskomitéen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
VIL HA SVAR: Justisministeren må tydelig på banen i kampen mot hallik-nettverk, mener stortingsrepresentant Andreas Sjag Unneland (SV ) i Justiskomitéen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Det som overrasker meg, er at politiet så åpent kan si at dette er enkle saker, men de må prioriteres. Da mener vi at justisministeren må tydelig på banen og si det, sier Unneland.

- Jeg utfordrer ministeren til å gi en redegjørelse for hvordan ministeren jobber med disse sakene, legger han til.

Denne uka har han sendt et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Spørsmålet lyder slik:

«Er arbeidet med halliksaker for politiet avhengig av ildsjeler og enkeltpersoners ønske om å etterforske dette, mer enn det er resultatet av overordnet styring og ledelse, og vil regjeringen iverksette tiltak for at politiet skal prioritere høyere arbeidet med halliksaker?»

Han viser punkt for punkt i begrunnelsen til Dagbladets artikler.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og hennes departement har fått oversendt de kritiske innspillene mot henne i denne saken. Departementet sier at Mehl vil komme tilbake til saken når hun besvarer spørsmålet skriftlig.

- Stort omfang

Unneland legger til:

- Det er veldig illustrerende at Sverige kan ha så mye høyere tall på domfellelser og jobber mer systematisk med å etterforske halliksaker. Det er også rart at hallikvirksomhet og menneskehandel blir sett på som to adskilte hendelser, når det henger så tett sammen.

Unneland mener at både NRK-dokumentaren om prostitusjon ved massasjeinstituttene og Dagbladets avsløringer tydelig viser at hallikvirksomhet har et stort omfang i Norge. Han understreker:

- Vi kan ikke sitte å se på dette, når det har så alvorlige konsekvenser for de menneskene det omfatter. Vi må gjøre noe. Disse miljøene må ikke vokse seg sterkere i Norge.

Press på Mehl

Høyres stortingsrepresentant Ingunn Foss i justiskomiteen sier følgende:

- Sakene Dagbladet har avdekket viser at det ikke gjøres nok på området for å bekjempe menneskehandel. Dette er svært alvorlig kriminalitet som fortjener økt politisk press og bedre verktøy.

Foss viser til at Regjeringen Solberg i 2016 la frem en handlingsplan mot menneskehandel med en rekke tiltak.

VIL ØKE PRESSET: - Justisministeren har et stort ansvar, sier Ingunn Foss (H) i Justiskomiteen. Hun synes det er ille at ikke flere av hallikene stanses. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL ØKE PRESSET: - Justisministeren har et stort ansvar, sier Ingunn Foss (H) i Justiskomiteen. Hun synes det er ille at ikke flere av hallikene stanses. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Vi utviklet metoder og verktøy for bedre samarbeid mellom relevante aktører nasjonalt og internasjonalt. Jeg er likevel overbevist om at vi på langt nær er i mål, og vi vil jobbe med regjeringen for å sette inn et kraftig støt, sier hun.

Hun mener at kompetanse til å identifisere ofre må finnes hos alle instanser som kommer i kontakt med mulige ofre for menneskehandel.

- Jeg er motivert til å øke presset, men vi spør oss selv om justisministeren er det samme. Det er foreløpig lite som tyder på at Emilie Enger Mehl følger opp og utvikler nye tiltak og planverk. Kriminelle er hypermoderne og omstillingsdyktige. Det er viktig at regjeringen gjør det de kan for å ikke falle for langt etter, sier Foss, og legger til:

- Justisministeren har et stort ansvar her, og vi forutsetter at hun tar det ansvaret på alvor.

- Fælt

- Det er fælt å lese om kvinnene som opplever tvang, sier Venstres representant i Justiskomiteen.

Hun påpeker at en del av dem som driver med sexarbeid, gjør det under tvang og dermed er utsatt for menneskehandel. Thorsvik mener et er svært viktig å bekjempe dette. Og hun mener at sexkjøpsloven gjør kampen vanskeligere.

- Når markedet skyves inn i mørke bakgater blir det vanskeligere å oppdage og hjelpe mennesker med behov for hjelp. De som selger sex, er mer utsatt enn før 2009.

VERRE ENN FØR: De som selger sex, er mer utsatt enn før 2009, mener Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) i Stortingets justiskomité. Hun mener sexkjøpsforbudet har mye av skylden. Foto: Geir Olsen / NTB
VERRE ENN FØR: De som selger sex, er mer utsatt enn før 2009, mener Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) i Stortingets justiskomité. Hun mener sexkjøpsforbudet har mye av skylden. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Sexkjøpsloven er kontroversiell i Norge, mens den er ukontroversiell i Sverige. I Sverige brukes sexkjøpsforbudet aktivt i kampen mot hallikvirksomhet og menneskehandel.

- I 2021 kritiserte statsadvokatembetet i Oslo politiet i Oslo for manglende etterforskning av tvangsarbeid og ensidig fokus på uttransportering. Norges innsats ble også nedgradert i USAs globale rapport om menneskehandel. Jeg tror det er på tide å tenke nytt når det kommer til hvordan vi møter kvinner som blitt utsatt for vold og menneskehandel og det håper jeg justisministeren vil være åpen for, understreker Thorsvik, og fortsetter:

- Et av de absolutt viktigste tiltakene for å hjelpe kvinner ut av menneskehandel er å gi dem muligheten for en anstendig jobb i det regulære arbeidsmarkedet.

Forsvarer regjeringen

Mens justisministeren i Ap-SV-regjeringen foreløpig er taus, forsvarer Senterpartiets Ivar B. Prestbakmo i Justiskomiteen regjeringen:

- Senterpartiet og Arbeiderparti-regjeringen har siden den tok over i oktober 2021 styrket politiet med midler og flere stillinger, for blant annet å sette de i stand til å bekjempe den alvorlige organiserte kriminaliteten. Denne typen kriminalitet er en del av dette og svært viktig å bekjempe, sier han.

Prestbakmo viser til at menneskehandel skal prioriteres i alle politidistriktene, i tråd med signalene fra regjeringen.

- Saker som avdekkes, skal møtes med strenge straffer, sier Sp-representanten.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

.

.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer