Leireskredet på Gjerdrum

Hardt ut mot MDG-leder

Olje- og energiminister Tina Bru (H) reagerer på at MDG-leder Une Bastholm kobler skredet på Gjerdrum til at det trengs bedre tiltak for skred- og klimasikring. - Forutsigbart, sier MDG-lederen.

GRANSKER: Olje- og energiminister har satt ned et ekspertutvalg til å granske Gjerdrum-skredet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
GRANSKER: Olje- og energiminister har satt ned et ekspertutvalg til å granske Gjerdrum-skredet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I lys av Gjerdrum-tragedien har Une Bastholm fremmet et forslag i Stortinget, der hun vil ha forbud mot å bygge i de verste risikosonene for kvikkleireskred.

Hun mener også en må kreve bedre sikring av eksisterende bygninger.

Koblingen til ulykken har fått olje- og energiminister Tina Bru til å reagere.

- Det er forståelig at Gjerdrum har ført til økt politisk oppmerksomhet rundt kvikkleireskred. Men jeg vil understreke at vi ennå ikke kjenner årsaken til skredet. Det er altfor tidlig å knytte denne tragedien til prioriteringer om sikring, regelverk eller bevilgninger, sier Bru.

- Under etterforskning

10 personer mistet livet i det store kvikkleireskredet på Gjerdrum i Akershus 30. desember.

- Saken er under etterforskning, og vi har satt ned et ekspertutvalg. Det skal se på årsaken til skredet, og i tillegg se om det er behov for å gjøre noen endringer i regelverk eller tiltak når det gjelder kvikkleire generelt, sier Bru.

Erkjenner sikringsbehov

Bru erkjenner at NVE sier det er et stort behov for forebyggende tiltak.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anslår at det trengs 3,9 milliarder kroner til flom- og skredforebyggende tiltak, hvorav 50 mill. kroner trengs bare til sikring av kartlagte kvikkleiresoner i Akershus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer