Israel i MGP:

Hardt ut mot NRK

SV mener NRK må snu, og jobbe for å stenge Israel ute av MGP. - Folk ønsker folkefest, ikke brudd på folkeretten, sier leder Kirsti Bergstø.

VIL HA BOIKOTT: SV-leder Kirsti Bergsø mener NRK må si klart fra om at Israel ikke kan delta under årets Eurovision-finale i mai. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL
VIL HA BOIKOTT: SV-leder Kirsti Bergsø mener NRK må si klart fra om at Israel ikke kan delta under årets Eurovision-finale i mai. Foto: Tuva Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK vil ikke arbeide for at Israel blir kastet ut av årets Eurovision Song Contest. Det opplyste kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen under et møte i kringkastingsrådet i dag.

- Vi mener at å ta til orde for en kulturboikott av Israel vil svekke vår troverdighet som nyhetsformidler. NRK er en allmennkringkaster, ikke en politisk organisasjon, sa NRK-sjefen.

Også før den andre delfinalen i MGP har det samlet seg demonstranter utenfor NRK på Marienlyst. Video: Edward Stenlund / Dagbladet TV. Vis mer

Det er et bomskudd, mener Kirsti Bergstø (SV).

- Det er rett og slett mer politisk kontroversielt å la Israel få delta enn å stenge dem ute. De etterforskes nå i Den internasjonale domstolen i Haag. Det må få konsekvenser.

- Vi forventer at det tas en ny vurdering på dette. Det handler om at Israel er skyld i en av de mest brutale krigshandlingene vi har sett på lang tid. De er skyld i brudd på folkeretten og er ansvarlige for åpenbare krigsforbrytelser i Palestina, sier Bergstø.

Kontant avvist

Det er den europeiske kringkastingsunionen EBU, der NRK deltar, som må ta stilling til om Israel kan delta i årets MGP. De har allerede kontant avvist alle appeller om å utestenge Israel.

- Det er en konkurranse for kringkastere, ikke regjeringer, og den israelske kringkasteren har deltatt i 50 år, sier EBU i en uttalelse.

EBU sier videre at de ønsker å bevare konkurransens status som en apolitisk begivenhet som forener publikum over hele verden gjennom musikk.

- Inkonsekvent

Men her er både NRK og EBU inkonsekvente i sin retorikk, mener Bergstø, og viser til at Russland ble utestengt fra MGP etter invasjonen av Ukraina.

- Det er viktig å huske på bakgrunnen da Russland ble stengt ute. Da mente man at det ville bringe MGP i vanry om man lot russiske artister å delta. Det var en riktig begrunnelse da, men vil også være en riktig begrunnelse overfor Israel nå. Man må erkjenne at israelsk deltakelse vil stille konkurransen i vanry, sier Bergstø.

- Konflikten mellom Israel og Palestina er en polariserende politisk konflikt. Forstår du at NRK ikke kan ta stilling her?

- Jeg forventer ikke at de tar stilling, men at de er konsekvente. Etter Ukraina-krigen tok Norge til orde for utestengelse av Russland. Det er helt uforståelig at man ikke har samme tydelighet i denne situasjonen, sier Bergstø.

Den første delfinalen i norske MGP var preget av aksjoner utenfor NRK-huset som vil kaste Israel ut av Eurovision.

- Utestengelse av Israel er et folkekrav som brer seg. Halvparten i Norge mener det er riktig med boikott og sanksjoner. Å gå inn for en utestengelse vil ikke være særlig kontroversielt, sier hun.