<strong>UT MOT OBAMA:</strong> Donald Trump hevder at tidligere president Barack Obama har mistet kontrollen. Foto: NTB Scanpix
UT MOT OBAMA: Donald Trump hevder at tidligere president Barack Obama har mistet kontrollen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hardt ut mot Obama

- Obama har mistet kontrollen, sier president Donald Trump.

Publisert
Sist oppdatert

Forrige torsdag ble John Lewis, tidligere kongressmedlem og borgerrettighetsaktivist, begravet i Atlanta. Flere tidligere presidenter var til stede for å ta farvel med 80-åringen - men ikke Donald Trump.

Barack Obama holdt tale i begravelsen. Ifølge flere medier, blant dem Fox News og Expressen, skal den tidligere presidenten på et tidspunkt ha kommentert den nåværende administrasjonens håndtering av George Floyds død. I tillegg anklager han dem for å gjøre det vanskelig for afroamerikanere å stemme i høstens presidentvalg.

Det fikk Donald Trump til å koke. I et intervju med Fox News onsdag, omtaler han talen som «forferdelig» og «helt upassende».

- Sjokkerende politisk

Fox News-reporter Brian Kilmeade poengterer at mange ble overrasket da Obama valgte å bruke talen til å kritisere Trump-administrasjonen heller enn å minnes den avdøde.

- Det fikk meg til å tenke over hvem som sliter mest med å komme over valgresultatet i 2016: Hillary Clinton eller Barack Obama?, sier Kilmeade før han spør om Trumps mening.

- Det var en latterlig tale som viser et sinne folk ikke kjenner til. Han har mistet kontrollen, svarer han.

Også Trumps rådgiver Stephen Miller mener talen er «sjokkerende politisk».

- Jeg vet at dette er en hyllest til Johns liv. Det finnes kanskje folk som sier at man ikke skal dvele ved slike ting, men det er nettopp derfor jeg snakker om det. John Lewis viet livet til å kjempe for demokratiet, skal imidlertid Obama ha forklart under talen ifølge Expressen.

Uvanlig å kritisere etterfølgere

Den tidligere presidenten lå lenge lavt i terrenget og unnlot å kritisere sin etterfølger, men i september i fjor brøt han stillheten. Siden har offentligheten vært vitne til flere konflikter mellom de to.

I mai gikk Obama blant annet hardt ut mot Trump-administrasjonens håndtering av coronapandemien, og kalte det for «en kaotisk katastrofe».

- Situasjonen ville vært ille med verdens beste regjering, men på grunn av denne administrasjonens tankesett så har dette vært en kaotisk katastrofe. De tenker bare på hva de får igjen for det, og blåser i alle andre.

- Mer enn noe annet har denne pandemien fullstendig revet vekk ideen om at mange folk som har ansvaret, vet hva de driver med. Mange av dem later ikke engang som de har ansvaret, sa Obama ved en annen anledning.

I etterkant skal Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConell, ha sagt at Obama «burde holdt kjeft» og poengtert at det ikke er vanlig at tidligere presidenter kritiserer sin etterfølger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer