Hardt ut mot politi og dommere

Metkel Betew hevder han har et soleklart alibi for ransdagen, men har likevel sittet taus i 17 måneder ivaretekt uten å si et ord om sin uskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): - Hvorfor har du ikke oppgitt alibiet, det ville jo ha lettet situasjonen for deg betydelig? spurte aktor Arild Dommersnes.

- Fordi ingen ville høre på min historie. Politiet sa med en gang til meg at de hadde gode kort på hånden, jeg kunne bare tilstå. Og, ærede dommer Bjørnestad, jeg vil ikke si noe stygt om dommere, men dommere i fengslingsmøtene ville heller ikke lytte til meg.

- Derfor bestemte jeg meg fort om å vente med å avgi forklaring til hovedforhandlingen startet, sa Betew.


Aktor lo av ham

Han hevdet også at aktor i et av fengslingsmøtene lo av ham.

- Jeg kom i fotlenker og håndjern med bevæpnede politivakter på alle kanter. Fengslingsmøtene var over på 10 miniutter, ingen ville høre på meg, hevdet Betew.

- Men med et par korte setninger om ditt alibi kunne du ha oppklart mye?

- Ærede dommer, til og med en av dommerne sa at jeg måtte regne med å sitte i varetekt til en hovedforhandling. Det eneste sted jeg har opplevd at noen vil høre på min historie, er her i denne retten, ærede dommer, sa Betew.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer


Tilpasset forklaringer?

Han har lange ransdommer på rullebladet, men reduserer sin rolle i Nokas-saken til å ha levert fire skuddsikre vester til David Toska.

Metkel Betew framstår veltalende og reflektert, på grensen til å bli litt aggressiv under utspørringen fra aktor Arild Dommersnes.

Aktor vil nok ha det til at Betew har tilpasset sin forklaring til det som framgår av politidokumentene.

Han har nektet å avgi forklaring til politiet. Nå har han fått innsyn i dokumentene, og snakker.

Han forklarer DNA-treff på ransutstyr med at han har fingrene borti utstyret ved noen anledninger.

DNA-treff på et våpen har han ingen forklaring på.

- Tro meg, dommer, det har jeg tenkt mye på. Jeg har aldri tatt i en AG3, sa Betew.

Politiet har også funnet til sammen over fem millioner kroner fra Nokas-ranet i leilighete som Betew har oppholdt seg i.

Betew hevder dels at pengene ble plassert der lenge etter at han var pågrepet og satt varetekt, dels er det huseiere som lyver om pengene for å kaste skyld på ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer