Sør-Øst politidistrikt

Hardt ut mot politiet

Først tre år etter at hun varslet politimesteren, fikk Vigdis Bollerud status som varsler. Det reagerer advokat John Christian Elden på.

ADVOKAT: John Christian Elden og partner i Elden Advokatfirma, Geir Jesinsky, bistår Vigdis Bollerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ADVOKAT: John Christian Elden og partner i Elden Advokatfirma, Geir Jesinsky, bistår Vigdis Bollerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag denne uka kunne Dagbladet fortelle at politietterforsker Vigdis Bollerud, som forsøkte å varsle på Sør-Øst politidistrikt for første gang i 2020, nå har fått varslerstatus.

Advokat John Christian Elden reagerer på politiets håndtering av saken, og det faktum at verken Sør-Øst politidistrikt eller Politidirektoratet (POD) har ment at varselet faktisk er et varsel. Før nå - tre år etter.

- Overskriften i varselet er «varsel». Hun omtaler kritikkverdige forhold i politidistriktet. Det er definisjonen av et varsel, sier Elden til Dagbladet.

Elden og kollega Geir Jesinsky har bistått Vigdis Bollerud siden 2017. Først med anmeldelser og sivile saker, deretter med varslingssaken.

- Vi har bistått med opplysninger og hva som er viktig å få fram, men hun har representert sin egen sak. Vi har blant annet gitt juridiske råd om hvorfor dette er en varslingssak, sier han.

Politimester Ole B. Sæverud har blitt framlagt Eldens kritikk. Les hva han svarer lenger nede i saken.

VARSLER: Politietterforsker Vigdis Bollerud føler seg presset ut av jobben etter at hun valgte å varsle i 2020. Denne uka fikk hun varslerstatus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARSLER: Politietterforsker Vigdis Bollerud føler seg presset ut av jobben etter at hun valgte å varsle i 2020. Denne uka fikk hun varslerstatus. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Åpenbart

Elden trekker paralleller til Monika-saken i Bergen, som ble løst etter at politioverbetjent Robin Schaefer varslet om at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept. Det ble først konkludert med at jenta sannsynligvis begikk selvmord. Schaefer forsøkte å varsle og kjempet for å få saken gjenopptatt over lengre tid, men ble ikke trodd.

I 2015 ble det klart at Schaefer fikk full oppreisning for at han ikke ble trodd og for at han ikke fikk status som varsler på et tidligere tidspunkt. Saken ble også gjenopptatt, og Monikas eks-stefar ble dømt for drapet.

- Å si at Bolleruds varsel ikke er et varsel, blir det samme som å si at Schaefers varsel ikke er det. Når klagen og varselet kommer fra en internt i organisasjonen, og handler om hvordan organisasjonen forvalter makt - er det åpenbart at det er en varslersak som man ikke kan unnlate å gjøre noe med, sier Elden og legger til:

- Monika-saken hadde fortsatt ikke vært løst hvis Sæveruds definisjon av en varslingssak var gjeldende.

POLITIMESTER: Ole B. Sæverud, politimester i Sør-Øst, er ikke enig i kritikken fra Elden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
POLITIMESTER: Ole B. Sæverud, politimester i Sør-Øst, er ikke enig i kritikken fra Elden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Politimester Sæverud er uenig i Eldens sammenlikning.

- Den er ikke treffende, da varsleren der ikke var personlig involvert i saken det ble varslet om, skriver Sæverud til Dagbladet.

- Hadde ført til etterforskning

Elden stusser over at Politidirektoratet først nå finner ut at varselet er et varsel. POD hadde saken på bordet sitt for første gang i 2021, men anså ikke Bolleruds sak som en varslingssak. Året etter ble den på nytt vurdert, men heller ikke da ble saken ansett som varsel.

- Saken burde ha blitt definert som en varslingssak for flere år siden. Hos oss har den vært det siden dag én, påpeker Elden.

POD er forelagt uttalelsene til Elden. De har foreløpig ikke svart, men har tidligere skrevet i en e-post til Dagbladet at varselet ikke ble vurdert som et varsel da det havnet på deres bord. Begrunnelsen var at «henvendelsen gjaldt påtalemessige avgjørelser knyttet til henleggelser av konkrete straffesaker, noe som faller innunder påtalemyndighetens ansvarsområde». Tirsdag 26. september, etter at Dagbladet hadde stilt en rekke spørsmål og sendt flere henvendelser, snudde imidlertid POD - og ga Bollerud varslerstatus.

Politimester Sæverud sier til Dagbladet at saken innledningsvis ble håndtert som en varslingssak.

- Oppfølgingen baserer seg på innholdet i varselet, og ikke bare en tolkning av arbeidsmiljøloven, skriver politimesteren.

Elden stiller også spørsmål ved hvorvidt politiet forholder seg til arbeidsmiljøloven.

- Saken vitner om manglende forståelse på hva som er et varsel etter arbeidsmiljøloven. Gjelder ikke den for politiet? Hvis andre etater hadde ment at den ikke var gjeldende for deres bedrift, hadde de sikkert blitt satt under politietterforskning.

- Hva tenker du om at hun først nå har fått varslerstatus, etter så mange år og flere avslag tidligere?

- Det sier noe om at organisasjonen er usedvanlig lite villig til å se på saken med friske øyne, eller å følge sporet de skulle ha fulgt fra 2020/2021. Det er spesielt at man må si fra så mange ganger før varsler-sporet settes i verk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer