Fransk politiker:

Hardt ut mot Zelenskyj

Den franske politikeren Florian Philippot går hardt ut mot president Volodymyr Zelenskyj på Twitter og kaller han en «gal mann».

«GAL MANN»: Den konservative politikeren Florian Philippot er ikke fornøyd med Zelenskyjs ønsker fra Vesten. Foto: Sameer Al-Doumy / AFP / NTB
«GAL MANN»: Den konservative politikeren Florian Philippot er ikke fornøyd med Zelenskyjs ønsker fra Vesten. Foto: Sameer Al-Doumy / AFP / NTB Vis mer
Publisert

I flere av Natos medlemsland har det foregått en debatt om hvorvidt det skal sendes såkalte angrepsvåpen til Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har lenge ønsket seg både stridsvogner og jagerfly fra Vesten.

Både USA og Tyskland har etter en opphetet debatt besluttet å sende høyteknologiske Leopard 2-stridsvogner til Ukraina.

Onsdag kveld ble det besluttet at også Norge vurderer å sende åtte av Norges 36 Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Samtidig har Nederland varslet at de som det første Nato-landet har signalisert at de vil donere F-16-fly til Ukraina, om ukrainerne selv ønsker det.

Nå har lederen for det franske nasjonalistiske partiet Les Patroites, Florian Philippot, kastet seg inn i debatten - og han er tilsynelatende ikke fornøyd med Zelenskyjs forespørsler.

VÅPEN: Jagerfly av typen F-16 står høyt på president Volodymyr Zelenskyjs ønskeliste fra Vesten. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB
VÅPEN: Jagerfly av typen F-16 står høyt på president Volodymyr Zelenskyjs ønskeliste fra Vesten. Foto: Sergei Supinsky / AFP / NTB Vis mer

- Akkurat nå krever Zelenskyj jagerfly og langdistansemissiler fra Vesten, skriver partilederen på Twitter.

Han var tidligere visepresident i det konservative franske partiet Rassemblement national som er grunnlagt av Jean-Marie Le Pen. Philippot var også medlem i Europaparlamentet fra 2014 til 2019.

- Er atomvåpenarsenalet vårt det neste?! skriver politikeren videre, og fortsetter:

- Hvor mye lengre skal vi følge denne gale mannen?

REKOGNOSERINGSRAID: Ukrainske spesialstyrker utførte net rekognoseringsraid i Nova Kakhovka, på østsiden av Dnipro-elva i Kherson-regionen. Video: Ukrainas etterretningstjeneste. Vis mer

Beslutningen om å donere jagerfly til Ukraina, gjør at Nederland går mye lengre enn andre vestlige land hittil har gjort.

Ukraina har spesielt etterspurt F-16, flytypen som har blitt faset ut av luftforsvaret i enkelte vestlige land, men som fremdeles er i bruk i mange Nato-land.

Russland, på den andre siden, er naturligvis svært lite begeistret over våpenforsyningene til Ukraina.

Lederen for den russiske Statsdumaen, Vjatsjeslav Volodin, uttalte søndag 22. januar at flere våpenforsyninger til Kyiv vil føre til en global katastrofe.

Han kom også med stikk til medlemmer av kongressen i USA, Forbundsdagen i Tyskland og Frankrikes nasjonalforsamling:

- Dere bør forstå deres ansvar overfor menneskeheten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer