FULGTE HJERTET: KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria gikk i Oslo Pride-paraden sammen med Amal Aden i 2016. I sin nye bok forteller Hareide om hvorfor det var riktig og viktig å delta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FULGTE HJERTET: KrF-leder Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria gikk i Oslo Pride-paraden sammen med Amal Aden i 2016. I sin nye bok forteller Hareide om hvorfor det var riktig og viktig å delta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Hareide med bok: «Det som betyr noe»

Hareide: - Derfor gikk jeg i Pride-paraden

- Jeg ville ikke ha lyttet til mitt eget hjerte dersom jeg ikke hadde stilt opp i den solidaritetsmarkeringen Pride-paraden ble, skriver Hareide i ny bok.

Knut Arild Hareide roser Jonas Gahr Støre for å snakke åpent om sin kristne tro. I ny bok slår Hareide fast at økonomisk liberalisme, stengte grenser og bistandskutt ikke er i tråd med KrFs verdigrunnlag I morgen kommer boka «Det som betyr noe», der KrF-leder Knut Arild Hareide forteller om sitt politiske prosjekt.

I kapittelet «Om å bevare hjertet» som Dagbladet har fått tilgang til, forteller Hareide om sin kristne tro og hva han legger i kristne verdier. Boka blir etter alt å dømme en viktig premiss for debatten om KrFs politiske prosjekt og retningsvalg denne høsten.

SPEED-DATING: I hjertet av Oslo arrangerte foreningen FRI lesbisk speed-dating under Oslo Pride. Men er det egentlig noen forskjell på sjekking mellom lesbiske og heterofile? Video/reporter: Ørjan Ryland Vis mer
TROENS BEVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter KrF-leder Knut Arild Hareide hos Troens Bevis i Sarons Dal sommeren 2015. I sin nye bok skriver Knut Arild Hareide at det var et historisk øyeblikk da en Ap-leder snakket om sin tilhørighet til kirke og tro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROENS BEVIS: Ap-leder Jonas Gahr Støre møter KrF-leder Knut Arild Hareide hos Troens Bevis i Sarons Dal sommeren 2015. I sin nye bok skriver Knut Arild Hareide at det var et historisk øyeblikk da en Ap-leder snakket om sin tilhørighet til kirke og tro. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hareide går ikke direkte ut mot Frp i dette kapittelet, men tar avstand fra ideer og saker som forbindes med Frp og den kristne høyresida. Temmelig utilslørt anklager han Frp-nestleder og eks-statsråd Sylvi Listhaug for å gjøre debatten om kristne verdier til en debatt om innvandring.

Roser Jonas

Han roser han Ap-leder Jonas Gahr Støre som sommeren 2015 snakket om sin tro i Sarons Dal foran 2000 kristne på sommerstevnet.

- Det var et spesielt øyeblikk, på flere måter. Det var fint å høre Jonas fortelle om hva troen betyr for ham.

Og det var nærmest historisk at en Arbeiderparti-leder markerte en slik tilhørighet til tro og kirke. På den måten tok han litt av jobben med å fjerne et av vårt samfunns siste tabuer – å snakke om tro.

- Mange mennesker synes det er enklere å dele detaljer fra sexlivet enn å snakke om hva troen betyr for dem, skriver Hareide.

Selv har han sitt favorittbibelvers gravert på innsiden av gifteringen: «Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer, for livet går ut fra det.»

- Hjertet hindrer kynismen i å ta overhånd. I hjertet finner man hjerterom, skriver Hareide.

- Riktig å delta i Pride

I boka forteller han også om sin omstridte deltakelse i Pride-marsjen i 2016.

- Jeg deltok ikke i Pride-toget for å vinne eller tape. Jeg gjorde det jeg mente var riktig, sier Hareide.

Bakteppet var terrorangrepet på en nattklubb for homofile, lesbiske og transpersoner i Orlando i Florida, der 50 personer ble drept og 53 skadet i skytingen. Hareide hadde nettopp tilbragt flere uker i Florida med familien.

RIKTIG: Knut Arild Hareide fikk sterke reaksjoner, både positive og negative, på at han sommeren 2015 deltok i Pride-paraden. I sin bok forklarer han hvorfor det var riktig og viktig for han å gå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RIKTIG: Knut Arild Hareide fikk sterke reaksjoner, både positive og negative, på at han sommeren 2015 deltok i Pride-paraden. I sin bok forklarer han hvorfor det var riktig og viktig for han å gå. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker det som en nydelig tid. Vi kjente det som et lite paradis borte fra hverdagslivet i Norge, med Floridas sommertemperaturer og bading. Vi hadde besøk av familie i deler av perioden. Vi kjente virkelig på det gode liv.

Derfor kjentes det også ekstra nært og sterkt for oss da nyheten om terrorangrepet i Orlando kom like etter at vi hadde kommet hjem til Oslo. Vi hadde følt oss så trygge i akkurat denne byen bare noen dager i forveien. Det var Ebba Busch Thor, min kristendemokratiske partilederkollega

i Sverige, som først gikk ut og sa at hun ville gå i Pride i Stockholm. Jeg var ikke i tvil da jeg ble utfordret til å gjøre det samme i Oslo, skriver Hareide.

Han og kona Lisa Maria gikk i paraden sammen med Amal Aden, og forteller at de ble tatt imot med raushet.

- Jeg tror at den varmen Lisa Maria og jeg møtte da vi gikk i paraden, viser at det var viktig at KrFs leder markerte solidaritet med homofile, lesbiske og transpersoner på denne måten, skriver Hareide i boka.

Han sier han visste det ville bli kontroverser, og at arrangøren av Pride, «FRI» har synspunkter han ikke deler.

- Men for meg var saken ganske enkel. Det handlet om å gjøre det som helt åpenbart var riktig i en situasjon hvor medmennesker fortalte at de var redde. Jeg ville ikke ha lyttet til mitt eget hjerte dersom jeg ikke hadde stilt opp i den solidaritetsmarkeringen Pride-paraden ble dette året, skriver Hareide.

Ha respekt for hverandre

Han berører kort debatten som har rast i KrF etter den såkalte «homovielsen» i sommer. Hareide slår fast at KrF løfter fram ekteskapet mellom en mann og en kvinne som en god og stabil ramme rundt barns oppvekst og som den beste samlivsformen, men sier at KrF respekterer at mennesker er ulike og tar ulike valg.

- Vi har også et ansvar for å sikre andre former for forpliktende samliv mellom to voksne og ivareta barn og voksnes juridiske rettigheter uavhengig av samlivsform.

Som partileder i KrF vil jeg understreke hvor viktig det er å ha respekt for hverandres syn i dette spørsmålet, sier Hareide.

Uten direkte å nevne debatten om regjeringssamarbeid med Frp eller valg av venstresida, argumenterer KrF-lederen sterkt mot at økonomisk liberalisme, innadvendthet og sterkt begrenset velferdsstat har noe med kristne verdier å gjøre.

- For meg er det uforståelig at noen kan bruke det kristne verdigrunnlaget som begrunnelse for å kutte i hjelpen til verdens fattige og stenge grensene våre. Hvis dette skulle bli KrFs program, ville det være et linjeskift. Det ville gjøre KrF til noe ganske annet enn hva det har vært, og etter min mening bør være, i norsk politikk, skriver Hareide.

- Sylvi fikk debatten til å ulme

Han advarer mot å se til den kristne høyre-siden i USA «som løfter fram individualisme og personlig frihet, økonomisk liberalisme, lave skatter og en begrenset velferdsstat.»

Oslo  20160625.
KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.v.) og Amal Aden (t.h)  . Oslo Pride-parade. Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Oslo 20160625. KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med kona Lisa (t.v.) og Amal Aden (t.h) . Oslo Pride-parade. Homofile, lesbiske, transpersoner og støttespillere deltok under lørdagens Pride-parade gjennom Grønland i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- De kristne verdiene brukes for å markere avstand til «de andre». På den USA-inspirerte kristne høyresiden hevdes det ofte at KrF har blitt «venstreorientert» fordi vi tar tak i utfordringer som fattigdom, flyktningkrise og klimaspørsmålet, skriver Hareide, som slår fast at kamp for menneskeverdet, mot fattigdom og for å beskytte skaperverket er KrFs hjerte.

I valgkampen i 2017 oppsto en opphetet en debatt om kristne og norske verdier.

- Frp-statsråd Sylvi Listhaug hadde lenge fått debatten til å ulme gjennom å snakke om at vi må beskytte de norske, kristne verdiene. Men full fyr ble det først da kulturminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe sammen rykket ut i VG og advarte mot at «norske verdier er under angrep», skriver Hareide. Han sier en debatt om kristne verdier midt i en valgkamp er en drøm for en KrF-leder.

- Jeg skulle komme til å bli skuffet. Jeg oppdaget raskt at det var noe som skurret i debatten. Mange ønsket å snakke om «kristne verdier», men få ville være med på å diskutere hva slags konsekvenser disse verdiene skulle få for politikken. Da jeg for eksempel ville snakke om den kristne verdien menneskeverd, og hvorfor denne forplikter oss til å arbeide mot sortering og for et samfunn med plass til alle, ble det av flere nærmest avfeid som en avsporing av debatten.

- Ja, KrF ble til og med anklaget for å svikte de kristne verdiene, fordi vi så tydelig har sagt at Norge bør ta et større ansvar for mennesker som er på flukt.

For «verdidebatten» handlet egentlig ikke om verdier, men om innvandring. Den handlet om å beskytte vårt rike og trygge samfunn mot «de andre», skriver Hareide.

Han forstår frykten for det nye og ukjente, og for at viktige verdier kan forvitre.

- Det handler ikke om Kvikk Lunsj og brunost, men en uro for at «limet» i samfunnet vårt kan bli borte dersom vi mister fellesverdier og felles tradisjoner. Vi skal bevare mangfoldet og beskytte retten til å leve, tenke og tro forskjellig. Samtidig må vi skape et fellesskap ut av mangfoldet, skriver Hareide.

Hareide slår også fast KrF ikke er noen menighet.

- KrF er ikke kristendommens, kirkens eller de kristnes forlengede arm inn i politikken. Vi er et politisk parti med kristne verdier og kristendemokratisk tenkning som vårt ideologiske fundament, skriver Hareide.