Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide: - Dette ser ikke bra ut

KrF mot historisk dårlig resultat.

SKUFFET: Knut Arild Hareide ser ut til å tape kampen om stortingsplass fra Akershus. FOTO: KRISTIAN SØRBØ
SKUFFET: Knut Arild Hareide ser ut til å tape kampen om stortingsplass fra Akershus. FOTO: KRISTIAN SØRBØ Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| EKEBERGRESTAURANTEN (Dagbladet.no): Valgdagsmålingen for Dagbladet, gjort av Synovate, varsler ikke bedre tider for Kristelig Folkeparti. Partiet ligger an til tidenes verste stortingsvalg. De fleste på partiets valgvake reagerte som om de hadde fått et slag i magen da resultatene kom opp i kveld.

Du kunne hørt en knappenål falle, var det ikke for noen oppgitte sukk.

Ny skuffelse
Dagfinn Høybråten er tilbake i Ekebergrestauranten, der vaken for fire år siden ble en trist affære. Den gang mistet Kjell Magne Bondevik regjeringsmakten, og KrF gikk tilbake hele 5,6 prosent fra valget i 2001. De endte på 6,8 prosents oppslutning den gang, og partileder Dagfinn Høybråten lovet å bruke tid på å tålmodig bygge opp partiet igjen.

Det har han ikke klart ifølge Synovates målinger. Der ser Kristelig Folkeparti ut til å bare få seks prosent av stemmene. En fortsatt tilbakegang på 0.8 prosent, og et hardt slag for Høybråtens forsøk på på gjenreise partiet.

På målingen til TV2, fikk partiet bare 5,5 prosent. Begge deler vil være det verste resultatet i partiets historie.

NEDTUR:Nestleder Inger Lise Hansen ser ut til å tape kampen om plassen i Vestfold. FOTO: KRISTER SØRBØ
NEDTUR:Nestleder Inger Lise Hansen ser ut til å tape kampen om plassen i Vestfold. FOTO: KRISTER SØRBØ Vis mer

Unge fjes
En del av planen for dette valget, var å få inn flere unge Krf-fjes på Stortinget. Tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide har kjempet i Akershus, nestleder Inger Lise Hansen har kjempet i Vestfold og KrFU-leder Kjell Ingolf Ropstad har kjempet i Aust-Agder.

Med bare seks prosent støtte, ser det ikke ut til at alle vil klare det.

- Det er veldig skuffende hvis dette holder seg. Blir dette resultatet, blir det ikke noe stortingsmandat på meg, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Han har varslet at han gir seg i politikken dersom han ikke kommer inn på Stortinget ved dette valget.

- Hva gjør du i morgen, hvis dette står seg?

- Da tar jeg det som det kommer. Men jeg har ikke gitt opp ennå.

- Har du ikke tiltro til målingene?

- Vi har sett at det har vært feil før, men det ser selvfølgelig ikke bra ut. når begge er så svake, sier Hareide til Dagbladet.
Regjeringsklar
Dagfinn Høybråten har hele valgkampen gjort det klart at han ønsker en sentrumsregjering med Høyre og Venstre, men hvorvidt han får det, avhenger ikke bare av om de rødgrønne beholder sitt flertall. Like viktig er det at han leverer, sammen med Høyre, slik at sentrumspartiene blir større enn Høyre og Fremskrittspartiet.

Ifølge både målingene til Synovate og målingene gjort for TV2 har han ikke gjort det. Og alt tyder på at også regjeringsdrømmen brister.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling