Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide: - En fordel om Listhaug bytter departement før mistillits­forslaget behandles

Håper på en annen politisk situasjon i Stortinget innen tirsdag.

MISTILLITSFORSLAG: Rødt har fremmet et mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, men hva skjer egentlig videre nå? Vi forklarer saken på under to minutter. Video: Frida Andersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrF-leder Knut Arild Hareide har i dag uttalt til Aftenposten at han mener det ville være en fordel om justisminister Sylvi Listhaug bytter departement før mistillitsforslaget behandles av KrF mandag.

- Jeg vil ikke spekulere på KrFs videre håndtering, men det vil uansett være en helt annen politisk situasjon i Stortinget på tirsdag om Listhaug da sitter med et annet ansvarsområde enn hun har i dag, skriver han i en sms til avisa.

- Synes du det ville være en fordel om hun fikk en annen post før mistilliten behandles?

- Ja, det ville være en fordel, skriver Hareide.

Også Hareides fylkesledere forteller om tynnslitt tillit til Sylvi Listhaug.

- Jeg sier nei til Listhaug og ja til Erna. Jeg er ikke på jakt etter regjeringskrise, sier Svein Iversen, sentralstyremedlem i Kristelig Folkepartis landsstyre og fylkesleder for Finnmark KrF.

Mener Erna må ta ansvar

Han er ikke i tvil om hva han mener om bråket rundt Listhaug som har pågått de siste dagene.

- Min tillit til Sylvi Listhaug er tynnslitt, men det er min holdning. Jeg skal bruke litt av dagen på å drøfte dette med medlemmer i eget fylkesstyre, sier han.

- Hva mener du Erna bør gjøre?

- Ansvaret ligger på statsministeren. Det mest elegante Erna kunne ha gjort er å skifte ut statsråden, sier han.

Mandag klokka 12 starter KrFs landsstyremøte på Stortinget, der spørsmålet om mistillit til Sylvi Listhaug avgjøres.

Erna Solberg må velge mellom å gå av eller å sprenge regjeringen, hvis KrF stemmer for mistillit mot Sylvi Listhaug.

Lite tyder på at Listhaug selv velger å tre av. Da Dagbladet snakket med henne torsdag, var Listhaug opptatt av å legge Facebook-runden bak seg for å kunne fokusere på politiske oppgaver.

Spenning mandag

Iversen ønsker ikke å uttale seg om han vil stille seg bak mistilitsforslaget før han har deltatt i KrFs landsstyremøte mandag.

- Hvilke signaler har du fått fra fylkespartiet?

- Jeg blir veldig overrasket hvis deres holdning ligger langt unna min, sier han.

PÅ DET FJERDE SKAL DET SKJE: Sylvi Listhaug gikk opp på talerstolen fire ganger for å unnskylde seg for Facebook-innlegget sitt under debatten på Stortinget. Video: Stortinget Vis mer

Iversen sier han ikke ønsker å forskuttere hva sentralstyret kommer til å bestemme seg for.

- Hva hvis Erna ikke velger å kvitte seg med Listhaug?

- Jeg kan ikke spekulere i scenarioer.

Dag Sele, sentralstyremedlem i KrFs landsstyre og fylkesleder i Hordaland, mener også at det er Erna Solbergs ansvar å ordne opp i situasjonen som har oppstått.

I Ernas hender

- Det ligger i hennes hender. Det er absolutt hennes ansvar. Jeg er spent på om hun vil velge å løse det, sier Sele.

- Hun bør gjøre noen grep for å hindre en tilspisset parlamentarisk situasjon i Stortinget på tirsdag. Hun har mulighet til å ordne opp før den tid, sier han.

Ifølge Sele reagerer de fleste i Kristelig folkeparti sterkt på retorikken til Listhaug.

- Dette som har skjedd nå har fått begeret til å flyte over. Hun har færre støttespillere i KrF enn hun har hatt tidligere. Tilliten til Sylvi Listhaug er svekket hos mange av oss, men jeg er usikker på om det fortjener en så sterk reaksjon som mistillit, sier han.

- Det er ikke vårt eller mitt ønske å skifte regjering. Det er ikke det dette handler om fra vår side, sier han.

- En leders ansvar å rydde opp

- Mye kan skje før mandag klokka 12. Kritikken som ble vedtatt mot Listhaug torsdag var berettiget. Mange har tatt til orde for at alle fortjener en ny sjanse etter at de har beklaget, sier Hilde Ekeberg, sentralstyremedlem i KrF.

Hun mener likevel at det er ett viktig premiss som må være på plass først:

- Det er at man forstår hva man har gjort og hva man må endre. Så lenge Listhaug ikke tar aktivt avstand fra de ytterliggående gruppene som nå overøser henne med sin støtte har vi et stykke igjen til at hun gjør seg fortjent til en ny sjanse, sier hun.

Ekeberg sier også at Erna har mulighet til å rydde opp i denne saken.

- Det kommer helt an på hva hun vil, men det er definitivt en leders ansvar å rydde opp i en slik situasjon, sier hun.

Delte meninger

- Jeg har fått mange henvendelser fra medlemmer og velgere denne uka. Noen er klare på at vi bør støtte mistillitsforslaget, mens andre er mer skeptiske, sier Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold.

Han forteller at hans egen tillit til Listhaug er syltynn, men heller ikke han har trukket noen konklusjon når det gjelder spørsmålet om mistillit.

Men han er klar på at KrF ønsker at Erna Solberg skal fortsette som statsminister.

- I forkant av valget pekte vi på Erna. Vi ønsker at hun skal fortsette. Dette handler om mistillit til justisministeren, ikke til statsministeren.

- Det er en utfordrende situasjon. Det må vurderes nøye hva vi skal gjøre. Jeg har lagt opp til et møte i fylkesstyre i forkant, sier han.

På spørsmål om hva Erna Solberg bør gjøre når det gjelder Listhaug svarer Høidebraaten:

- Det må Erna selv vurdere. KrFs fylkesledere er neppe tenkt på som Ernas rådgivere i dette spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling