Ropstad-skandalen:

Hareide: - En vond og vanskelig dag

Kjell Ingolf Ropstad går av som partileder og statsråd.

TREKKER SEG: Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som partileder i KrF og barne- og familieminister. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide sier til Dagbladet at han respekterer Ropstads valg.

- Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, sier Hareide.

- Jeg respekterer det valget han nå har landet på. Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press.

- KOLLEGA OG VENN: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og avtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- KOLLEGA OG VENN: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide og avtroppende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Kjell Ingolf og jeg har jobbet tett sammen gjennom alle mine år på Stortinget og jeg setter stor pris på han - som kollega og venn. Vi var uenige om retningsvalget, men vi har beholdt den gode kontakten og vennskapet, fortsetter han.

- Jeg vil takke Kjell Ingolf for den store jobben han har gjort for KrF, og den jobben jeg vet han vil gjøre som stortingsrepresentant de neste fire åra.

- Respekt

Gruppeleder Erik Næs i Skien KrF sa fredag at han ikke lenger hadde tillit til Ropstad som partileder, og mener det står respekt av avgjørelsen.

- Ropstads avgjørelse i dag bidrar til å skape ro i partiet. Det står det respekt av at han bidrar til, sier Erik Næs til Dagbladet.

- Jeg er glad for at vi nå kan konsentrere oss om politikk både lokalt og nasjonalt. Samtidig har jeg forståelse for at dette har vært en krevende situasjon for han og familien og jeg håper han kan få ro til å arbeide videre for KrFs gode saker, slik han selv også ga uttrykk for i dag, fortsetter Næs.

GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad kunngjorde lørdag at han går av som både statsråd og partileder. Helt nødvendig, ifølge Dagbladets kommentator Martine Aurdal. Vis mer

Ropstads avgang kommer i kjølvannet av Aftenpostens avsløringer om at han har tatt aktive grep for å unngå skatt på pendendlerboligen.

Også fredag formiddag holdt Kjell Ingolf Ropstad et pressemøte. Der beklaget han og innrømmet at han hadde gjort feil, og han sa at han ville fortsette som både partileder og statsråd.

Knapt et døgn seinere valgte han imidlertid å gå av.

- Vond dag

Utviklingsminister og Kjell Ingolf Ropstads partikollega Dag-Inge Ulstein (KrF) sier det er en vond dag, men at det hadde vært vanskelig for Ropstad å fortsette.

- Det er en vond dag, for mange. Aller mest for Kjell Ingolf. Han har tatt sin beslutning. Den respekterer jeg, og forstår hans vurdering nå. Det ville vært utrolig krevende, kanskje umulig for Kjell Ingolf å fortsette. Nå må vi håndtere krisen, men aller mest ta vare på Kjell Ingolf, sier han til NTB.

GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad gir seg som partileder og statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
GÅR AV: Kjell Ingolf Ropstad gir seg som partileder og statsråd. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ulstein sier at Ropstad er en person han setter høyt, at han er en god venn og en utrolig handlekraftig politiker.

- Han har jobbet hardt. Har en enorm kapasitet, og har fått mange viktige gjennomslag for KrF. Kjell Ingolf tok ansvar i en veldig krevende fase i partiet, samtidig har han måttet tåle utrolig mye – også uberettiget i det offentlige rom, sier Ulstein.

KrF-politikeren håper nå at Ropstad og familien får ro.

- Jeg vet at han vil gjøre alt han kan for å få ryddet opp i dette.

- Vemodig

Det var under en pressekonferanse klokka 14 lørdag ettermiddag, at Kjell Ingolf Ropstad slapp bomba om at han gir seg som både partileder og statsråd.

- Det er litt over et døgn siden jeg sto her sist. I går sto jeg her fordi det var viktig for meg å få lov til å beklage og si unnskyld. Det har vært en spesiell uke for KrF og for meg. Det siste døgnet har jeg hatt anledning til å trekke pusten og ta et skritt tilbake for å vurdere situasjonen, sa Ropstad.

- VOND DAG: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). Foto: Marit Hommedal / NTB
- VOND DAG: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Det rette for partiet nå, og for meg, er at en annen tar over stafettpinnen som partileder.

Ropstad fortalte at han hadde meddelt avgjelsen til partiet fredag kveld.

- Jeg fratrer så snart partiet er klare til å velge en ny leder.

Ropstad informerte også statsminister Erna Solberg om at han går av som barne- og familieminister.

- Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for.

- Det er vemodig, sa han.

- Ønsker ham alt vel

Venstre-leder Guri Melby takker avtroppende KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad for samarbeidet i regjering.

- Som ny partileder har det vært fint å ha ham som kollega, både i det daglige arbeidet med politikken, men også som to småbarnsforeldre som skal få hverdagen til å gå rundt, sier Melby i en uttalelse til NTB etter at det ble klart at Ropstad går av som både KrF-leder og barne- og familieminister.

- Jeg kjenner Kjell Ingolf som en som brenner for politikken til partiet sitt og jeg er helt sikker på at han vil fortsette med det. Jeg ønsker Kjell Ingolf og familien alt vel i tiden framover, sier hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer