Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide: - Har vært bekymret de siste dagene

Budsjettforhandlingene igang igjen - nye penger på bordet.

HAR INGEN KRYSTALLKULE: De parlamentariske lederne i regjeringspartiene, Trond Helleland (H) og Harald Nesvik (Frp), forklarte sine posisjoner med magi og mytologi i forkant av dagens budsjettmøte. Nesvik hadde ingen krystallkule å spå i, og Helleland understrekte at selv om regjeringspartiene kom til å imøtekomme enkelte krav fra sentrumspartiene, og dermed legge nye penger på bordet, hadde han ikke oppdaget en Sereptas krukke. KrF-leder Knut Arild Hareide (bildet) sa før møtet at han hadde vært bekymret de siste dagene, fordi avstanden da partene forlot hverandre torsdag var stor. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
HAR INGEN KRYSTALLKULE: De parlamentariske lederne i regjeringspartiene, Trond Helleland (H) og Harald Nesvik (Frp), forklarte sine posisjoner med magi og mytologi i forkant av dagens budsjettmøte. Nesvik hadde ingen krystallkule å spå i, og Helleland understrekte at selv om regjeringspartiene kom til å imøtekomme enkelte krav fra sentrumspartiene, og dermed legge nye penger på bordet, hadde han ikke oppdaget en Sereptas krukke. KrF-leder Knut Arild Hareide (bildet) sa før møtet at han hadde vært bekymret de siste dagene, fordi avstanden da partene forlot hverandre torsdag var stor. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har hatt godt av en pause, og jeg er fortsatt i godt humør. Vi får håpe vi tar med oss det inn i forhandlingene, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på vei inn til forhandlinger i statsrådssalen på Stortinget.

- Noen har hatt større hjemmelekse enn andre, la Venstre-lederen til.

Etter det Dagbladet forstår, er oppfatningen i Venstre og i regjeringspartiene at det i hvert fall gjelder for KrF. KrF-leder Knut Arild Hareide sa imidlertid at han forventet at det var regjeringspartiene som hadde jobbet mest i løpet av de to foregående forhandlingsfri dagene.

- Jeg har vært litt bekymret de siste dagene, for det er betydelig avstand, sa KrF-lederen, som la til at det var de nærmeste dagene det ville avsløres om det virkelig er grunn til bekymring: altså regjeringskrise.

- Vi ønsker selvsagt å få til en god tone i forhandlingene, forsikret parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, som også har hatt en del hjemmelekser å gjøre i helga.

Han antydet at regjeringspartiene har med seg ei skisse som inneholder et nytt tilbud som støttepartiene må ta stilling til. Både han og Harald Nesvik (Frp), parlamentarisk leder i Frp, forklarte sine posisjoner med magi og mytologi: Nesvik hadde ingen krystallkule å spå i, mens Helleland understrekte at selv om regjeringspartiene er beredt til å imøtekomme enkelte krav fra sentrumspartiene og dermed vil legge nye penger på bordet, hadde han heller ikke oppdaget en Sereptas krukke.

Fortsatt langt fram Regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF, har forhandlet om budsjett siden tirsdag i forrige uke.

NYE PENGER: Etter at forhandlingene gikk i stampe - og endte med en såkalt time-out torsdag kveld, kom Trond Helleland (H) og Harald T. Nesvik (Frp) til søndagens forhandlinger med et nytt tilbud til støttepartiene Venstre og KrF. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NYE PENGER: Etter at forhandlingene gikk i stampe - og endte med en såkalt time-out torsdag kveld, kom Trond Helleland (H) og Harald T. Nesvik (Frp) til søndagens forhandlinger med et nytt tilbud til støttepartiene Venstre og KrF. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Etter en knapp uke uten framgang ble forhandlingene løftet opp til parlamentarisk leder-nivå - og for sentrumspartiene betød det at partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande tok plass ved forhandlingsbordet i statssrådssalen på Stortinget.

Det skal ha løsnet litt på den fastlåste stemingen, men avstanden er fortsatt svært stor.

Ingen av kildene Dagbladet har snakket med, har tro på at budsjett-floka løses i kveld.

Som Dagbladet meldte lørdag kveld, mener flere kilder i Venstre og i regjeringspartiene at det er KrF som har hatt størst grunn til å jobbe gjennom helga: Partiet sliter med å finne inndekning for deler av sine budsjettkrav, blir det hevdet.

KrF-trøbbel Budsjett-trøbbelet for KrF startet for alvor onsdag kveld. Da kom KrF-leder Knut Arild Hareide til budsjettmøtet, som han anså som «avgjørende», med en ny liste med spissa, absolutte krav.

Det gikk ikke som planlagt: Da partene forlot statsrådssalen på Stortinget i 22.30-tida, strøk Hareide forbi den ventende pressekorpset og nektet å la seg intervjue.

- Vi har fått noe å tenke på, formidlet han kort tid seinere via en kommunikasjonsrådgiver.

På møtet skal regjeringspartiene bare ha lagt rundt en milliard kroner på bordet, i form av reduserte skattelettelser.

Dagen etter hasteinnkalte KrF-lederen partikollegaene på Stortinget til et eget møte om statsbudsjettet. På møtet ble stemningen beskrevet som «mer alvorlig enn noensinne», ifølge Klassekampen.

Kilder avisa har snakket med sier det kan bli aktuelt å true med å velte regjeringen dersom det ikke snarlig legges mer penger på bordet.

På møtet informerte KrF-lederen dessuten sine egne om en beslutning om å ta en «time-out» i forhandlingene, ifølge Dagsavisen.

Og da partiene møttes igjen torsdag kveld, ble det nettopp besluttet å ta en time-out til søndag kveld. Det ble imidlertid sagt at dette var noe alle partiene var enige om.

- Det har vært mer krevende enn forventet, sa Hareide da det korte møtet var over.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling