Norsk våpeneksport:

Hareide: - Positiv til å stanse våpeneksport til land som kriger i Jemen

Om to uker avgjør Stortinget om norske våpeneksportregler skal strammes inn.

BOMBET: En gutt går på taket til et hus som ble bombet av den saudi-ledede koalisjonen den 29. desember. Jemen blir karakterisert som verdens verste krise, og mer enn 10 000 mennesker, de fleste sivile, har blitt drept siden Saudi Arabia og deres koalisjon startet krigen mot houti-regimet som kontrollerer hovedstaden Sanaa i mars 2015. Foto: Sipa / Scanpix
BOMBET: En gutt går på taket til et hus som ble bombet av den saudi-ledede koalisjonen den 29. desember. Jemen blir karakterisert som verdens verste krise, og mer enn 10 000 mennesker, de fleste sivile, har blitt drept siden Saudi Arabia og deres koalisjon startet krigen mot houti-regimet som kontrollerer hovedstaden Sanaa i mars 2015. Foto: Sipa / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det klart at Norge stopper salg av såkalt A-materiell (ammunisjon) til De forente arabiske emiratene. I hvert fall inntil videre.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette er veldig bra fordi det kan hindre at norsk ammunisjon kan bli brukt i Jemen, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors, til Dagbladet tidligere i dag.

KrF-støtte

Men Harlem er likevel ikke fornøyd:

- Hvorfor har vi ikke stoppet salget før nå? Jeg står ved det jeg har sagt hele veien: Vi har ikke et godt nok regelverk for våpeneksport.

SV har lenge kjempet for strengere våpeneksportregler, og mener at neste steg er at Norge skal «stoppe all eksport av alt forsvarsmateriell og våpen til alle land som kriger i Jemen».

Nå kan det synes som om Kristelig Folkeparti kan stemme for SV-forslaget, som skal behandles neste uke i Stortinget:

POSITIV: Knut Arild Hareide og KrF skal neste uke vurdere om Norge bør ha strengere våpeneksportregler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POSITIV: Knut Arild Hareide og KrF skal neste uke vurdere om Norge bør ha strengere våpeneksportregler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- KrF har lenge kjempet for at regjeringen bør stramme inn regelverket for eksport av forsvarsmateriell til land hvor myndighetene begår alvorlige brudd på menneskerettighetene. Derfor er jeg positiv til forslag om å stanse eksport av våpen til landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen, sier Knut Arild Hareide, KrF-leder om SVs forslag.

Behandles neste uke

Hareide viser likevel til at KrFs gruppe ikke har avgjort hva de skal mene om representantforslaget som skal behandles i Stortinget. Saken vil bli behandlet på KrFs ukentlige gruppemøte, neste onsdag.

- KrFs gruppe skal først behandle saken før vi kan konkludere, sier Hareide.

Han sier at KrF er glad for at regjeringen nå stanser salget av forsvarsmateriell til De forente arabiske emirater.

- Men vi skulle gjerne sett at regjeringen viste en mer helhetlig og prinsipiell tilnærming til salg av våpen til landene som deltar i den folkerettsstridige krigen i Jemen, sier Hareide.

SVs Gina Barstad, utenrikspolitiske talsperson, mener Norges eksport av A- og B-materiell den saudiledede koalisjonen som kriger i Jemen viser at Norge må en gjennomgang av norsk eksport av forsvarsmateriell - og tydelige etiske retningslinjer.

- Vi håper at de andre partiene nå kan være med og støtte opp om forslaget vi har til behandling i Stortinget om dette, sier Barstad.

Les også Dagbladets tidligere saker: