Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hareide advarer Siv og Erna mot å være naive

- Naivt å kutte i bistand og gi skattelette til de rikeste.

SMERTEGRENSEN: Partileder Knut Arild Hareide er krystallklar på hvor smertegresen går for KrF før budsjettforhandlingene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
SMERTEGRENSEN: Partileder Knut Arild Hareide er krystallklar på hvor smertegresen går for KrF før budsjettforhandlingene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ønsker å være konstruktive, men regjeringen er naive hvis de kutter i bistanden og samtidig gir skattelette til de rikeste, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.
 
- Frykter du at regjeringens finansieringsforslag for å løse flyktningsituasjonen vil provosere KrF mer enn da statsbudsjettet ble lagt fram for tre uker siden?

- Vi vet ikke helt hva regjeringen kommer med når tilleggsnummeret legges fram fredag. Det vi vet er at del en av statsbudsjettet var bedre enn det regjeringen kom med i fjor. Så får vi se i morgen hva del to inneholder, sier KrF-lederen.
 
Kjepphester - Vi kjenner ikke tallene. Statsministeren har sagt at vi må unngå kjepphester, men da må det reelt sett gjelde alles kjepphester, ikke bare noens.

- Hvis det er økt oljepengebruk og kutt i bistanden, så er det Venstre og KrFs to kjepphester hver. Da har jo ikke regjeringens kjepphester kommet på bordet, sier Hareide.

Smertegrensen KrF-lederen poengterer på nytt hvor smerteterskelen ligger:

- Å tro at vi kan være med på kutt i bistanden og samtidig være med på nye lettelser i formuesbeskatningen, som er en skattelette til noen av Norges rikeste, det er naivt, sier Hareide.
 
Bredt forlik Han har likevel tro på at Stortinget kan lande på et bredt flyktningeforlik.

- Jeg mener at det politiske Norge nå bør samle seg for å finne fram til en bred enighet. Alle som hittil har uttalt seg har vært positive til det. Den første som oppfordret til dette var Erna Solberg, som inviterte til dugnad, sier Hareide.

Og fortsetter:

- Så fulgte Trygve Slagsvold Vedum opp, og Siv Jensen og jeg responderte positivt. Jonas Gahr Støre og Trine Skei Grande har også uttalt seg positivt. De eneste jeg ikke har hørt er Rasmus Hansson og Audun Lysbakken, sier han.
 
Utfordringene - Dette vil gå inn i budsjettproblemstillingen, der hvordan vi håndterer bistand er en av utfordringene. Spørsmål som handler om hvilke ytelser asylsøkerne skal få, eventuelle innstrammingstiltak, eventuelle bedre integreringstiltak, må være en del av agendaen.

- Det blir ikke enkle spørsmål. Vi er beredt til å diskutere alle ting. Men selvfølgelig er det ei grense for hva vi kan være med på, sier KrF-lederen.

Konsekvenser - Kan dere få til et bredt flyktningeforlik uten samtidig å skape et bredt budsjettforlik?
 
- Det må gå parallelt fordi de ting vi diskuterer i flyktningesaken også vil ha budsjettmessige konsekvenser. Skal vi enes om en flyktningpolitikk, vil det ha konsekvenser inn mot statsbudsjettet.
 
- En annen parallell problemstilling er jo at vi ønsker et bredt skatteforlik om skattereformen. Det som ligger i budsjettet får jo konsekvenser for selve skattereformen.
 
Så det jeg kan si er: Når vi fire samarbeidspartier diskuterer flyktninger og skattereform at vi hensyntar at vi ønsker brede politiske forlik på de områdene.

Få med Ap - Som betyr at dere må ha de øvrige partiers politikk i bakhodet når dere fire forhandler?
 
- Ja. Og det er en av grunnene til at jeg mener det ikke er riktig å gjøre noe formuesskatten nå, fordi Arbeiderpartiet har en annen profil på den enn regjeringen.

- Ønsker vi å få med Ap på et bredt skatteforlik, kan vi ikke stikker kjepper i hjulene for det gjennom budsjettet vi legger fram nå, sier Knut Arild Hareide.

Fredag kl 12 Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen presenterer på vegne av regjeringen tilleggsnummeret til statsbudsjettet på grunn av «den auka tilstrøyminga av asylsøkarar til Noreg» på en pressekonferanse fredag 30. oktober kl 12:00.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media