Statsminister?: KrF-leder Knut Arild Hareide er åpen for at Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan bli Norges neste statsminister. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix
Statsminister?: KrF-leder Knut Arild Hareide er åpen for at Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kan bli Norges neste statsminister. Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpixVis mer

Stortingsvalget 2017:

Hareide åpner for Vedum som statsminister: - Han når nye, store høyder

KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke fremmed for at Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kan lede en sentrum-høyre-regjering etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av KrFs landsmøte til helgen er det store spørsmålet hvem partiet kan komme til å samarbeide med etter høstens valg.

Tirsdag sa Hareide dette til NRK da han ble spurt om ulike statsministerkandidater:

- Det er nå en gang sånn at vi peker på en sentrum-høyre-løsning. Da da tror jeg Erna Solberg er det mest realistiske. Men skulle det blir en regjering som består av hele sentrum og Høyre, så hadde vi en regjering på 60-tallet med en statsminister fra Senterpartiet, forklarte Hareide.

- Trygve Slagsvold Vedum når nye, store høyder. Så om Vedum kunne lede en regjering som består av sentrum og Høyre, vil ikke det være noe vi vil avvise, sa KrF-lederen.

Hareide understreker overfor NRK at uttalelsen er gitt «med et lite smil, men også noe alvor». Vedum avviser imidlertid utspillet.

- Vi ønsker en sterk regjering med Sp og Ap og mener det er naturlig at det største partiet får statsministeren, sier han til NRK.

Voldsom oppsving

- Vi står mye sterkere i dag enn før valget i 2013 og 2015. Senterungdommen har doblet sitt medlemsstall og det gir en helt annen kraft i systemet. Vi sa på landsmøtet i Haugesund i fjor at vi skulle bli større enn Frp, og folk smilte litt av oss. Men vi har hatt som ambisjon å bli Norges tredje største parti, og det er fordi vi mener Høyre og Frp fører en så sentraliserende politikk. Vi trenger en helt annen retning i norsk politikk, sa Trygve Slagsvold Vedum da han møtte pressen før Senterpartiets landsmøte.

Snittmålinger viser at partileder Trygve Slagsvold Vedum for tida leder er Senterparti med 12,4 oppslutning i april - som gjør dem omtrent jevnstore med Frp. Senterpartiet kan dermed bli dråpen som vipper Erna Solberg ned fra statsministerstolen og tilbake til opposisjonstilværelsen.

- Vi har ambisjon om å være i regjering etter valget, i en Senterparti/Ap-regjering. Det har vi sagt over tid. Så får velgerne bestemme styrkeforholdet, gjentok Vedum.

- Legg samarbeidsavtalen død

Slagsvold Vedum sier videre at alle partier Senterpartiet har samarbeidet med før - altså SV, KrF og Venstre - er aktuelle regjeringspartnere.

- Men vi mener dette eksperimentet med en bindende samarbeidsavtale bør legges dødt etter valget, sa Vedum videre, som et stikk til nettopp KrF og Venstre.