FLERE MULIGHETER: Knut Arild Hareide avviser at KrF i en mindretallsregjering med Ap og Sp vil bli helt avhengig av SV. Han viser til flere muligheter ti å skaffe flertall. Her er Hareide delegat nummer 13 på fylkesårsmøtet i Hordaland. Foto: Lars Eivind Bones
FLERE MULIGHETER: Knut Arild Hareide avviser at KrF i en mindretallsregjering med Ap og Sp vil bli helt avhengig av SV. Han viser til flere muligheter ti å skaffe flertall. Her er Hareide delegat nummer 13 på fylkesårsmøtet i Hordaland. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Striden i KrF

Hareide avviser SV-skremsel. Peker på fire muligheter

Hans Fredrik Grøvan mener sentrum/Ap-regjeringen vil være helt avhengig av SV. Det avviser Knut Arild Hareide.

- En regjering bestemmer jo for det første hvilke saker den legger fram. Så det ligger jo en mulighet til å sette agenda, som regjeringen helt og fullt bestemmer. Og en regjering med Ap, Sp og KrF vil ha ha fire flertallsmuligheter i dette Stortinget, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan advarte i sine taler til fylkesårsmøtene i Agder og Nordland KrF sterkt mot å gå inn i en regjering han mener er helt avhengig av SV.

Grøvan: - SV går i annen retning

- SVs rolle i det alternativet som Knut Arild Hareide går inn for, er sterkt underkommunisert. En regjering ledet av Jonas Gahr Støre vil bli en mindretallsregjering som vil bli helt avhengig av SV.

- Vi kan ikke forvente at regjeringspartiene, hvis de blir kastes, vil bli samarbeidsvillige. I synet på de viktigste verdispørsmålene for KrF, går SV i en helt annen retning enn oss, sier Grøvan til Dagbladet.

KrF-leder Knut Arild Hareide avviser Grøvans SV-skremsel. Han sier at den regjeringen han går inn for, vil ha flere flertallsmuligheter i Stortinget.

- Vi kan danne flertall med SV, med MDG og Venstre, med Høyre og med Frp. Så sier noen at de nåværende regjeringspartiene ikke vil forholde seg til oss. Men de vil jo måtte gjennomføre den politikken de har gått til valg på, sier Hareide.

Viser til Bondevik II

Han viser til Bondevik II-regjeringen, mindretallsregjeringen med Høyre, KrF og Venstre, som dannet ulike flertall i Stortinget.

- Bondevik II dannet flertall først og fremst flertall med Frp, men også med Ap og i noen saker med SV og Sp.

- Jeg ønsker et godt og konstruktivt forhold til SV, men i denne debatten virker det som det vil bli en regjering som er fullt og helt avhengig av SV. Men det er ikke riktig, sier Hareide, og legger til:

- SV må jo også forholde seg til at alternativet til den regjeringen jeg peker på, er en regjering bestående av Frp, Høyre og Venstre. Da tror jeg det er et enkelt valg for SV, sier Hareide.

Advarer mot sekularisering

Også Høyre advarer KrF mot SV:

- Det er overraskende at flere i KrF vil gi Sosialistisk Venstreparti mer makt og innflytelse. Partiet vil blant annet fjerne kristendommen fra barnehagen, barneskolen og grunnloven, og det er ikke veldig mange år siden de satte ned en arbeidsgruppe for sekularisering, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til NTB i helga.

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på språkbruken til statsråden ettersom Røe Isaksen først kalte utvalget for et avkristningsutvalg, noe han reagerte kraftig på. Røe Isaksen har da også siden moderert sin uttalelse.

– Jeg skjønner at mye står på spill for Høyre nå. Men nå er jeg lei av at de prøver å bruke SV som skremsel, sa Lysbakken til NTB.

- Har snudd trill rundt om tvillingabort

At statsminister Erna Solberg har åpnet for å endre abortloven, brukes som et hovedargument for nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Han ser en historisk mulighet til å få gjennomslag for en hovedsak for KrF ved å gå inn i dagens regjering.

- Jeg er glad for de signalene Erna har gitt. Det er jo med dagens regjering tvillingabort har blitt godkjent praksis i norsk helsetjeneste, en praksis fageksperter er sterkt kritisk til.

- Det er Erna som har lagt opp til liberalisering av abortloven. Da vi diskuterte forslaget om tvillingabort for kort tid siden, sa helseminister Bent Høie at regjeringen ikke aktet å endre abortloven. Og de har sagt nei til å få en etisk vurdering av praksisen, som KrF og Sp foreslo. Det er bra at Høyre har snudd i synet på tvillingabort.

- Det er bra at Høyre har snudd trill rundt i synet på tvillingabort. Men vi må nok være litt edruelige, sier Hareide, sier Hareide.

Mandag møter han nestleder Kjell Ingolf Ropstad til debatt om KrFs retningsvalg i Akershus og Oslo. Tirsdag holdes de to siste ekstraordinære fylkesårsmøtene i Vestfold og Østfold.